LTV7 rādīs aizraujošu piedzīvojumu ekspedīciju «Jukonas skartie»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 15. februāra LTV7 atsāks ciklu «Ceļā ar kameru», kas būs skatāms ik svētdienu plkst. 19.55. Raidījumu sērijā tiek demonstrētas latviešu producentu piedzīvojumu ekspedīcijas. Šoreiz — «Vides filmu studijas» veidotā 10 sēriju dokumentālā filma «Jukonas skartie. Latviešu trakie piedzīvojumi Aļaskā».

Ekspedīcijas sākums datējams ar 2002. gadu, kad pieci latvieši — dabas draugs Māris Olte, režisors un operators Sandris Jūra, fotogrāfs Gatis Birkavs, bijušais motokrosa braucējs Jānis Kļaviņš, ūdenstūrisma gids Raimonds Dombrovskis un ceļotājs Andis Pikāns — sāka realizēt drosmīgu sapni — nokļūt vietās, kur zelta spīduma apmātie ļaudis stājās pretī Aļaskas skaudrajai dabai un Jukonas bangojošajiem ūdeņiem. Sešu gadu laikā viņi veikuši daudzas ekspedīcijas, kas LTV7 ēterā jau atspoguļotas. Tagad laiks pienācis Aļaskai un Jukonas upes apceļošanai.

Yukon tulkojumā no atabasku indiāņu vārda yu-kun-ah nozīmē «lielā upe». Divu ekspedīciju rezultātā, veicot 3200 km lejup pa Jukonas upi, arī latviešu ceļotājiem izdevās apskatīt vietējo atabasku indiāņu, jupik eskimosu, dzīvesveidu, sastapties ar lāčiem un izjust spēcīgās Jukonas ūdeņus.

«Uz upes sastapt svešinieku nozīmē uzzināt jaunumus un dalīties pieredzē. Tomēr pat tad, ja simtiem kilometru plašajā apkārtnē nav nevienas apdzīvotas vietas, pret negaidītu viesi jāizturas piesardzīgi — arī tad, ja viņš ir solīda vecuma sirmgalvis,» stāsta ekspedīcijas dalībnieki, kuriem tieši šādā situācijā tikušas nozagtas divas video kameras, fotoaparāts un — pats svarīgākais — divās nedēļās safilmētais materiāls. «Bija jārīkojas pēc Aļaskas likumiem, jo zagli uz tiesu šeit neviens neved. Bruņojoties ar 12. kalibra bisi, vecu, no indiāņiem nopirktu karabīni un milzum lielu pacietību, mums izdevās atgūt pilnīgi visu! Pat vairāk — ar atlikušo trešo kameru šo notikumu izdevās iemūžināt, lai parādītu Latvijas skatītājiem,» stāsta ceļotāji. Viņi ir gandarīti, ka skarbā, bet aizraujošā ceļojuma valdzinājumu nu novērtēs arī LTV7 skatītāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu