«Nabaklabā» notiks «2ANNU Kino Naktis» ar ieskatu Marģera Zariņa filmogrāfijā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Atklājot Starptautisko īsfilmu festivālu «2ANNAS» no 25. līdz 26. maijam klubā «Nabaklab» norisināsies «2ANNU Kino Naktis», kur 2 nakšu garumā bez maksas būs iespēja ielūkoties «2ANNU» Pūra lādē un komponista, rakstnieka Marģera Zariņa filmogrāfijā.

25. maijā plkst. 20.00 «Nabaklabā» norisināsies komponista un rakstnieka Marģera Zariņa 100 gadu jubilejai veltīta filmu nakts «Hepenings ar M.Z.». Marģers Zariņš savā dzīves laikā ir uzrakstījis ne tikai vairākas grāmatas, bet arī mūziku 18 spēlfilmām. Divas no tām kopā ar Aivara Freimaņa aizraujošo dokumentālo atrakciju «Hepenings ar M.Z.» (1987) Rīgas Kino muzejs un «2ANNAS» piedāvā dienu pēc Meistara 100 gadu jubilejas - 25. maijā

No Marģera Zariņa garās filmogrāfijas pēcjubilejas naktij izvēlētas divas Meistara paradoksālajai personībai lieliski atbilstošas filmas.

1965. gadā uzņemtā «Sūtņu sazvērestība» ar Uldi Dumpi galvenajā lomā piedāvā gluži eksotisku sižetu – 1918. gads un notikumi, kas vēsturē pazīstami ar nosaukumu «Lokarta sazvērestība». Imperiālistu nelieši plāno arestēt jauno padomju valdību un cer šajā intrigā izmantot Eduardu Bērziņu – latviešu strēlnieku, kurš studējis Berlīnes mākslas akadēmijā un vēlāk bijis cara armijas praporščiks...

Desmit gadus vēlāk dokumentālā kino klasiķis Uldis Brauns uzņem savu vienīgo spēlfilmu «Motociklu vasara», kurai galveno aktrisi izvēlas nevis pēc aktieriskajām dotībām, bet pēc atbilstības skaistuma ideāliem. Un klasiķis Marģeris Zariņš itin viegli atkāpjas no klasiskās kinomūzikas tradīcijas, motociklistu piedzīvojumus apskaņojot barokāli džeziska progresīvā roka manierē, tomēr neaizmirstot savu iecienītāko instrumentu – ērģeles, kas pavada Pētera Gaudiņa motocikla braucienu, viļņu putām šļakstot. Filmu programma tapusi sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju, Latvijas Kultūras Akadēmiju un Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu.

26. maijā plkst. 22.00 tiks piedāvāta festivāla «2ANNAS» ārpuskonkursa filmu skate, kas ir apkopota divās kino programmās «Pūra lāde Vol. 1» un «Pūra lāde Vol. 2». Programmā iekļautas īsfilmas, kas filmu atlases procesā izpelnījušās ievērību pateicoties šo filmu idejai, formai vai radošajai un mākslinieciskajai realizācijai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu