Okupācijas muzejs aicina uz filmas «Sods par sapni» seansu

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Latvijas Okupācijas muzejā notiks Andra Rozenberga dokumentālās filmas «Sods par sapni» seanss 28. jūlijā pulksten 18.00. Ieeja par ziedojumiem.

Režisors: Rozenbergs Andris; Scenārija autori: Geile Inta, Rozenbergs Andris; Operators: Zalcmanis Kalvis; Mūzikas autors: Brauns Mārtiņš; Skaņu režisors: Riekstiņš Aivars ; Montāža: Indersone Maija.

Padomju ideoloģija būtiski ierobežoja Latvijas inteleģences garīgās izpausmes. Literātiem, pasniedzējiem, māksliniekiem un skolotājiem bija jāslavina padomju režīms.

Tomēr 1940to gadu beigās Rīgas inteliģences vidū izveidojās neformāls domubiedru pulciņš, kas brīvā atmosfērā apsprieda pasaules, īpaši Francijas, literatūru un mākslu.

Šādu nesankcionētu pulcēšanos un domu apmaiņu padomju drošības orgāni uzskatīja par draudiem padomju iekārtai. 1950. – 1951. gadam VDK arestēja 13 cilvēkus un inkriminēja viņiem nacionāli buržuāzisko darbību. «Franču grupas», kā to dēvēja VDK, dalībniekim piesprieda 7 – 25 gadu ilgu ieslodzījumu.

Par buržuāzisko nacionālismu un piedalīšanos pretpadomju nacionālistiskās sanāksmēs arestēti un tiesāti kopumā 13 grupas dalībnieki, tostarp Elza Stērste, Kurts Fridrihsons, Gustavs Bērziņš un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu