Seriāla kaislībās iepin medikamentu reklāmas

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Latvijā populārā seriāla «Ugunsgrēks» varoņi reizēm sāk uzvesties dīvaini – viņi pēkšņi nevis risina savstarpējo attiecību savijumus, bet pārrunā, kādas zāles vislabāk lietot, ja sāp galva vai ir kāda cita kaite, vai uzkrītoši iesaka viens otram dzert sulas.

Seriāla veidotāji uzskata, ka Reklāmas likumu ievēro, taču eksperti to apšauba, vēsta «Diena».

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) loceklis Sergejs Kārītis laikrakstam skaidro, ka pirms pāris gadiem NRTP atļāva produktu izvietošanu – ja ekrānā parādās kāda dzēriena pudele ar konkrēta zīmola etiķeti. Tas tika atļauts, lai seriālam piesaistītu sponsorus. Taču tāda veida reklāma, kur tekstā seriāla varoņi atsaucas uz ārsta ieteikumu un piemin interneta portāla adresi, kur iegūt papildu informāciju, nav pieļaujama, viņš uzskata.

Kārītis sola vērsties NRTP Monitoringa centrā ar lūgumu veikt pārbaudi. Likums nosaka, ka reklāmas izplatītājam ir pienākums nodalīt reklāmu no cita veida informācijas.

Savukārt Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) prezidents Ģirts Ozols skaidro, ka farmācija ir īpaši regulējama nozare un slēptas zāļu reklāmas gadījumi jāizskata Valsts Zāļu aģentūrai, taču ir iespējams arī sūdzēties LRA Ētikas padomē.

TV3 Sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone gan uzsver, ka TV3 strikti ievēro radio un televīzijas likuma prasības, tostarp par reklāmas un sponsorēšanas izvietošanu programmās. Scenāriju veidojot tikai seriāla radošā komanda. Vai produktu reklāmas iekļaušana scenārijā notiek reklāmas līgumu ietvaros, Zandersone neatbildēja.

Teātra kritiķe Līga Ulberte gan vairākas seriāla epizodes uzskata par mulsinoši neveiklām: «Aina, kurā pret galvassāpēm iesaka ibumetīnu, ir ļoti gara un uzkrītoša, bet gluži traģikomiska ir epizode, kurā ārsts iesaka dzert sulas paralizētam cilvēkam.«

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu