Kino «Rīga» sāk demonstrēt filmu «Apslēptā saules gaisma»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No šodienas kinoteātrī «Rīga» sāk demonstrēt starptautiski atzītā dienvidkorejiešu režisora Čangdonga Lī (Chang-dong Lee) jaunāko mākslas filmu «Apslēptā saules gaisma» («Milyang»/«Secret Sunshine»). Tā izpelnījusies atzinību un godalgas vairākos starptautiskajos kinofestivālos, arī «Labākās aktrises balvu» Dojūnai Jonai (Do-yeon Jeon) Kannu kinofestivālā un ievērojamākajos Āzijas filmu festivālos.

Uzņemta dziļi reālistiskā manierē, «Apslēptā saules gaisma» atstāj iespaidu, it kā skatītājs novērotu savas līdz šim vēl neiepazītās kaimiņienes dzīves peripetijas — pastarpināti, neiejaucoties, tā starp citu. Bet vai var arī citādi?

Galvenā varone Šinae (Shin-ae) ir klavierspēles pasniedzēja. Kopā ar savu mazo dēlu viņa no Seulas pārceļas dzīvot uz Mirjangu — viņas nesen bojā gājušā vīra dzimto pilsētu. Pamazām abi iekārtojas jaunajā vietā, taču notiek vēl kāds traģisks likteņa pavērsiens — tiek nolaupīts dēls. Nolaupītājs, kas ir vietējās skolas pasniedzējs, pieprasa izpirkuma naudu. Turpmāko notikumu ķēde aiziet pavisam negaidītos ceļos un prasa no sievietes tik daudz morālā spēka un izturības kā nekad. Kur lai to ņem — no cilvēkiem, reliģijā?

«Apslēptā saules gaisma» ir raksturīga festivāla filma ar lielisku aktieru ansambli. Galvenās vīriešu lomas atveidotājs Kango Songs (Kang-ho Song), kas popularitāti ieguva ar Čanvūka Parka (Chan-wook Park) filmām «Kopējā drošības zona» un «Līdzjūtība Atriebības kundzei» (galvenajā lomā), šajā filmā atsakās no sava ierastā mačo ampluā.

Čangdongs Lī ieguva plašu kritiķu atzinību ar filmām «Zaļā zivs» un «Piparmētru konfektīte». Līdzās tādiem Āzijas kino meistariem kā Čanvūks Parks («Esmu kiborgs, bet tas nekas», «Vecais zēns», «Līdzjūtība Atriebības kundzei» u. c.) un Kims Kiduks (Ki-duk Kim; «Elpa», «Uzvilktais loks», «Pavasaris, vasara, rudens, ziema... un pavasaris» u.c.) viņš veido pasaulē pazīstamo Dienvidkorejas art house kino — emocionālu, izsmalcinātu, daudzšķautņainu, provocējošu. Taču atšķirībā no pārējiem režisors pievēršas reālistiskam vēstījumam, kas viņa filmām dod ievērojami lielāku ikdienas realitātes piesātinājumu.

Pirms filmas projektā «2in1”» Aika Karapetjana īsfilma no «Future Shorts» 2007. gada konkursa «Pašrealizācija».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu