Janvārī - jaunas latviešu animācijas filmas «Velna Fudži» pirmizrāde!

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

24. janvārī kinoteātrī Rīga oficiālu pirmizrādi svinēs Kārļa Vītola jaunākā animācijas filma «Velna Fudži», no 25. janvāra kinoteātra repertuārā iekļauta Kārļa Vītola animācijas filmu programma.

Fudži kalnu Japānā ir okupējis Latviešu Velns! Viņš rada latviešu kultūru un ar varu to uzspiež japāņu ciematiem, tādējādi cenšoties iezīmēt vēl neeksistējošas valsts robežas. Kad vienā no ciematiem visi iedzīvotāji tiek noburti par latviešu rakstniekiem Raiņiem, cīņā par Japānu tiek sūtīts godkārīgs Samurajs. Spilgtā un virtuozā filma, kas vizuāli ļoti atšķiras no tradicionālās latviešu animācijas, ir kā konceptuālisma grauds, no kā izauguši pasakaini fantāzijas tēli. Mūzikas autors ir Ingus Baušķenieks, filma Velna Fudži tapusi Virtuālajā studijā URGA ar Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, Nacionālais Kino centrs atbalsta arī filmas demonstrēšanu kinoteātrī Rīga.

Filmas režisors un mākslinieks ir Kārlis Vītols, kurš mācījies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, animācijas jomā darbojas kopš studiju laikiem un ir visu savu filmu režisors, scenārists, mākslinieks, animators un montāžas režisors. 2003. gadā Kārlis ieguvis maģistra grādu glezniecībā, sarīkojis piecas personālizstādes, kopš 1997. gada piedalījies gandrīz divdesmit grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs.

Eksperimentējot ar kino valodas izteiksmes līdzekļiem, Kārlis Vītols izveidojis neatkārtojamu autora rokrakstu, kas plašākai publikai kļuva pazīstams ar viņa pirmo lielformāta filmu «Trofeja» (2004). Šī 28 minūtes garā filma tapa piecus gadus, ieguldot personiskos līdzekļus, un galu galā 2004. gada kinoforumā «Arsenāls» tika atzīta par Baltijas skates labāko animācijas filmu, bet Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps nominēta par labāko mākslinieka darbu. Nākamo Kārļa Vītola filmu «Mehānisms» (2007) jau atbalstīja gan Nacionālais Kino centrs, gan Valsts Kultūrkapitāla fonds, turpinājās arī festivālu panākumi – filma Fetišu dārzs (2007) tika iekļauta prestižā Oberhauzenes īsfilmu festivāla konkursa programmā.

32 minūtes garā kultūrpasaka «Velna Fudži» ir nākamā Kārļa Vītola filma, kas vienā seansā jau tikusi demonstrēta kinoforumā «Arsenāls» – Baltijas skates atklāšanā. Visus četrus minētos darbus no 25. janvāra varēs noskatīties kinoteātrī Rīga Kārļa Vītola animācijas filmu seansos. Filmas veidotas 2D datoranimācijā ar laika gaitā pilnveidotu oriģinālu mākslinieka tehniku, kas šīs filmas padara par spilgtiem krāsu un nereālu tēlu izvirdumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu