«Parex Plaza» būs skatāma tiešraide no Ņujorkas «Metropolitan» operas nama

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

7. februārī plkst. 20.00 kinoteātris «Parex Plaza» rādīs Gaetano Doniceti operu «Luci adi Lammermoor». Lielās publikas intereses dēļ turpmāk «Metropolitan» operas tiks translētas divās auditorijās vienlaikus!

Mērijas Cimermanes iestudējumu, kas risināts kā Viktorijas laikmeta spoku stāsts, uz «Metropolitan» skatuves pirmo reizi izdzīvos viens no mūsdienu slavenākajiem soprāniem Anna Ņetrebko duetā ar tenoru Rolando Viljazonu. Pārējās lomās: Ildars Abdrazakovs, Mihaela Martens, Kolins Lī, Maikls Meiers. Pie diriģents pults — Marko Armiljato.

Liktenis nepielūdzami griež savus dzirnakmeņus — jaunās sievietes Lučijas sapņi par laimi tiek nežēlīgi samalti cīņā starp mīlu un politiku. Itāliešu komponista Gaetano Doniceti opera «Lucia di Lammermoor» ir visu soprānu sapnis — valdzinoši skaistas ārijas, neticami virtuozas koloratūras un vokālās aktiermākslas pērle hipnotiskajā ārprāta skatā.

Pasaules slavenā operas dīva Anna Ņetrebko intervijā «Metropolitan» mājaslapai saka: «Pirmo reizi, kad dzirdēju Lučiju, es padomāju: mans Dievs, kā kāds to vispār var nodziedāt? Bet vēlāk, kad sāku mācīties, jau no pirmās frāzes sajutos labi. (..) Reiz biju Lučijas izrādē Vīnes operā, kur galveno lomu dziedāja Edīte Gruberova. Ziniet, viņa pirmajā cēlienā gandrīz netēloja, bet tikai dziedāja. Un ticiet man — tā ir labākā Lučijas izrāde, ko esmu jebkad redzējusi.»

Reti kurš mūzikas opuss var lepoties ar tik spožu «karjeru» — pirmatskaņojums izraisīja publikas sajūsmu un spožu recenziju vilni. Gaetano Doniceti opera «Lucia di Lammermoor», kas radīta, balstoties uz Valtera Skota tāda paša romāna notikumiem, kļuva par vienu no populārākajām operām un iekaro Operu skatuves joprojām. Operas ārijas un fragmentus aktīvi lieto koncertos, to pieminējums ir biežs 19. gadsimta rakstnieku darbu motīvs — Dostojevskis, Tolstojs, Turgeņevs, Flobērs u. c. Arī mūsdienās viena no spilgtākajām operas alūzijām ir Lika Besona filmā «Piektais elements», operas dīvai Plavalagunai dziedot Lučijas ārijas no otrā un trešā cēliena. Opera «Lucia di Lammermoor» ir tipisks sava laika operas «produkts» — tieksme pēc virtuozitātes un melodiskā skaistuma tajā apvienojas ar tendenci iemiesot mūzikā dramatisku intrigu.

Šosezon «Parex Plaza» vēl paredzētas tiešraides:

• 7. martā plkst. 20.00 Džakomo Pučīni «Madama Butterfly»,

• 21. martā plkst. 20.00 Vinčenco Bellīni «Somnambula» (lomās: Natālija Desē un Huans Djego Floress)

• 9. maijā plkst. 19.30 Džoakīno Rosīni «Pelnrušķīte» ar latviešu opermūzikas lepnumu Elīnu Garanču titullomā.

Sakarā ar PVN likmes paaugstināšanu no pieciem uz 21 procentu kino biļetēm no 01.01.2009. tika mainīta cena operu translācijām:

Ls 14,80 — pērkot biļetes k/t kasēs

www.forumcinemas.lv

Ls 11,50 —– Latvijas Nacionālās operas Fonda biedriem

www.forumcinemas.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu