Rīgas Fantāzijas filmu festivālā Eiropas pirmizrāde!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Fantāzijas filmu festivālā savu Eiropas pirmizrādi šodien piedzīvos īstens amerikāņu neatkarīgā kino paraugs — scenārista Karlosa Brūksa debijas filma «Quid pro Quo», ko mēdz dēvēt par Deivida Kronenberga «Autoavārijas»(«Crash») ratiņkrēslu versiju.

Filmas nosaukumu brīvi tulkojot no latīņu valodas, tas nozīmē «kaut kas pret kaut ko» jeb daudzmaz vienlīdzīga stāvokļu vai mantu apmaiņa.

Ņujorkas radio reportieris Aizaks ēterā sāk stāstīt par savu dzīvi. Kad viņam bija astoņi gadi, autoavārijā gāja bojā viņa māte un tēvs un viņš pats tika piesaistīts ratiņkrēslam. Izmeklējot anonīmu ziņu, ka pilnīgi vesels vīrietis mēģinājis piekukuļot ārstu, lai viņam amputētu kāju, Aizaks satiek Fionu. Tikai sev vien zināmos nolūkos viņa ieved Aizaku pasaulē, kur mīt cilvēki ar pretdabisku vēlmi tikt sakropļotiem. «Quid pro Quo» nav skarbs sociālais kino, poētisko kamerfilmu raksturo izjusta atmosfēra, izsmalcināts operatordarbs un gaismojums, lieliski aktieri, kā arī meistarīgi veidots stāsts — intriga tiek saglabāta līdz pašām filmas beigām.

Vēl šodien iespējams noskatīties trīs režisoru kopdarbu «Tokija», kā arī «Murgu detektīvu 2», turpinājumu 2007. gada Rīgas Fantāzijas filmu festivālā redzētajai Šinjas Cukamoto filmai. Cukamoto darbi un ne ar vienu nesajaucamais stils ietekmējuši Kventinu Tarantīno, Dārenu Aronofski, Deividu Finčeru. «Murgu detektīvs 2» raibā virpulī apvieno krāšņas fantāzijas epizodes mežā ar klasiskiem japāņu šausmu filmu elementiem — deformētu atspulgu spogulī un mazām skolniecēm, kas lēni pārvietojas ar asiem priekšmetiem rokās.

Drebot bailēs un cīnoties ar vēlmi aizmigt, piecpadsmitgadīgā vidusskolniece Juki lūdz murgu detektīva Kjoiči Kagenumas palīdzību. Domādams, ka šādi viņam izdosies pietuvināties viņa paša mātes noslēpumainajai nāvei, viņš iekļūst Juki sapnī, lai stātos pretim bailēm. Murgu detektīvu atveido Ruhei Matsuda, kura pirmā loma bija skaistulis samuraju siržulauzējs Nagisa Ošimas 1999. gada filmā «Tabu».Vairāk informācijas: www.arsenals.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu