Sācies Fantāzijas filmu festivāls

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Helmuts Pešiks

Piektdien, 27. februārī, ar kanādiešu režisora Gaja Madina filmu «Brand Upon the Brain» tika atklāts 4. Rīgas Starptautiskais Fantāzijas filmu festivāls, kas līdz 8. martam norisināsies kinoteātros «K.Suns» un «Cinamon».

Festivāla konkursa programmā iekļautas 12 filmas, kuras vērtēs un labākajai filmai «Zelta zobu» piešķirs starptautiska žūrija. Šogad festivāla žūriju pārstāvēs Lundas (Zviedrija) fantāzijas festivāla dibinātājs Magnuss Paulsons, kas ir arī 2007. gada Rīgas Fantāzijas filmu festivālā redzētās komiskās vampīrfilmas «Sala aizkostie» («Frostbite») producents, Ungārijas SKF «Titanic» programmētāja Kata Anna Varo, kā arī kinorežisors Dāvis Sīmanis.

Kā veltījums šāgada festivāla fokusam — šausmām sarkanā ietērpā — tiks demonstrēta itāliešu šausmu kino klasiķa Dario Ardžento 1975. gada filma «Deep Red» ar Deividu Hemingu titullomā. Ardžento ticis dēvēts gan par itāliešu Hičkoku, gan par «vardarbības Viskonti». Viņa veidotās filmas atsaucas uz giallo (itāliski — dzeltens) žanru itāļu kino, kas apvieno detektīva un mistērijas elementus. Ardžento filmas tiek dēvētas par giallo-horrors jeb lubu šausmām, un tās vieno vizuāla izsmalcinātība, tumši sarkanais, kā arī oriģināla mūzika (itāliešu grupa «Goblin»).

Savu trīsdesmitgadi un Latvijas pirmizrādi uz lielajiem ekrāniem piedzīvos Ridlija Skota nu jau par Holivudas šausmu klasiku kļuvusī filma «Svešais», ar ko kļuva slavena jauniņā aktrise Sigurnija Vīvere. Tāpat starptautisku slavu, kā arī «Oskaru» par vizuālajiem efektiem 1980. gadā ieguva filmas mākslinieks, tumšais ģēnijs H. R. Gigers.

Festivāla noslēgumā tiks demonstrēta krāšņā 1961. gada filma «Vakari ciematā pie Dikaņkas» — svinēsim krievu klasiķa Nikolaja Gogoļa 200 gadu jubileju.

Šodien kinoteātrī «K.Suns» varat paspēt apmeklēt ekstravaganto īslandiešu mazbudžeta filmu «Astropia», ko pagājušajā gadā devušies skatīties turpat 70% visu Īslandes iedzīvotāju. «Astropia» ir mazs komiksu veikaliņš, kurš vienlaikus ir nūģu portāls uz citu realitāti, kurā citāti no «Gredzenu pavēlnieka» krietnā ironijas mērcē mijas ar ne mazāk absurdām atsaucēm uz komiksu kultūru.

Otrais un pēdējais seanss šodien kinoteātrī «Cinamon» būs dokumentālajai filmai «Ne gluži Holivuda», kas atklāj kādu nepelnīti piemirstu kinovēstures slāni — 70.–80. gadu žanra kino, ko nesen filmā «Nāves pierādījums» atdzīvināja Kventins Tarantīno. Viņš arī viens no komentētājiem filmā «Ne gluži Holivuda», kas pēta laiku, kad austrāliešu kino dabūja uzrāvienu un pasaulei parādīja klaju seksa, vardarbības, šausmu un «gāzi grīdā» action eksploziju.

www.arsenals.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu