Fantāzijas filmu festivāla laureāti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FFF

7. marta vakarā kinoteātrī «K.Suns» ar jautru un pikantu veltījumu Nikolajam Gogolim izcilā krievu literatūras klasiķa darbu stilā noslēdzās IV Rīgas Starptautiskais Fantāzijas filmu festivāls.

Konkursa skatē iekļautās 12 pilnmetrāžas spēlfilmas vērtēja starptautiska žūrija: Lundas (Zviedrija) fantāzijas festivāla dibinātājs Magnuss Paulsons, ungāru žurnāliste un Starptautiskā Kino festivāla «Titanic» programmētāja Kata Anna Varo un kinorežisors Dāvis Sīmanis no Latvijas.

Galvenā balva — «Zelta zobs» — tika piešķirta somu režisora Anti Jussi Annila filmai «Sauna» (2008). Žūrija vienojās, ka tā ir «filma, kas izceļas ar savu vizualitāti, rekonstruē ticamu pagātnes atmosfēru un rada neizbēgamas nolemtības klātbūtni. Par brīdi, kad fizisks ceļojums pārtop garīgā, liekot atklāties ļaunajam un vienlaikus labajam ikvienā no mums, paredzot, ka beigās par visiem pasaulīgajiem darbiem nāksies atbildēt eksistences tumšākajā vietā — saunā.»

Žūrija īpaši atzīmēja vēl divas filmas. «Ne gluži Holivuda» (režisors Marks Hārtlijs, Austrālija, 2008) — «neatdarināma dokumentāla filma — īsts mīlestības darbs, kas skatītājam liek paturēt smaidu uz lūpām vēl ilgi pēc tās noskatīšanas, kā arī ļauj iegūt vienreizēju iedvesmas lādiņu». Un «Quid Pro Quo» (režisors Karloss Brūkss, ASV, 2008) — «lieliski nofilmēts, labi nospēlēts, teicami apskaņots un patiesi interesanti savīts stāsts, kas tā vien vilina nozagt ratiņkrēslu tuvējā slimnīcā vai nopirkt maģisku kurpju pāri senlietu tirgotavā».

Arī skatītāji festivāla laikā varēja balsot par savu iecienītāko filmu. Visaugstāko publikas novērtējumu un goda diplomu saņēma filma «Quid Pro Quo».

Tiekamies pēc diviem gadiem, 2011. gadā, V Rīgas Starptautiskajā Fantāzijas filmu festivālā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu