Dokumentālā filma «Izolētie latvieši» meklē lauku izdzīvošanas noslēpumu

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Neatkarīgā producente Kristīne Zamurajeva un jaunais dokumentālo filmu režisors Kārlis Lesiņš martā prezentēs dokumentālo filmu «Izolētie latvieši».

Kristīne un Kārlis 2012. gada augustā, ar «Open Society Foundation» atbalstu, uzsāka braucienu pa Latvijas laukiem, lai katrā reģionā atrastu cilvēkus, kas pēc brīvas iniciatīvas veido savas pilsētas vai ciema sabiedrisko dzīvi, veicinot savas dzīves vietas pievilcību un pašpietiekamību. Filmas veidotāji izvēlējās jaunus, entuziastiskus cilvēkus, kas aktīvi darbojas savā komūnā, un par spīti grūtībām un sabiedrības nostājai, cenšas to attīstīt. Izvēlētie personāži skaidri apzinās savu lomu situācijas uzlabošanā un izvēlas palikt, lai savu potenciālu realizētu dzimtajā vietā.

Filma sastāv no četriem stāstiem, par četrām Latvijas vietām katrā reģionā.

  • Krišjānis ir Kalnienas(Gulbenes novads, Stāmerienas pagasts, Vidzeme) patriots, biedrības «Kapo» valdes priekšsēdētājs. Kalnienā ir maz darba vietu, daudzi vietējie iedzīvotāji brauc strādāt un studēt uz tuvākām vai tālākām pilsētām. Arī Krišjānis studē pārsimts kilometrus prom no mājās, tomēr kopā ar domubiedriem rod laiku rīkot izklaidējošus un izglītojošus pasākumus savā ciemā, lai visiem būtu iemesls brīvdienās atbraukt mājās.
  • Inese, Inga, Juris un Pēteris izveidoja jauniešu biedrību «Pūga» Malnavā (Kārsavas novads, Latgale). Jaunieši, izmācījušies lielajās pilsētās, saprata, ka grib un var realizēties arī paši savā novadā, un cer, ka ar savām aktivitātēm spēs noturēt arī citus.
  • Marika ir no Neretas (Zemgale), un negrib to iemainīt ne pret vienu citu vietu uz pasaules. Ar Rīgā iegūtu maģistra grādu, Marika uzsāka Neretas kultūras nama vadītājas darbu. Idejas un ieceres, kā celt vietējo komūnu, Marikai birst kā no pārpilnības raga, tomēr izrādās, ka ne vienmēr resursu trūkums ir vienīgais šķērslis ar ko nākas saskarties.
  • Miks Durbē (Kurzeme) redz daudz vairāk nekā citi tās iedzīvotāji. Miks ir pārliecināts, ka viņa pilsēta var piesaistīt lielpilsētu, kā arī starptautisku uzmanību ar savu kultūras piedāvājumu. »Kāpēc man kaut kur ir jābrauc, ja es varu atvest uz šejieni?», retoriski jautā Miks un turpina vest uz Durbi tos, ko pats tajā vēlas redzēt.

Filma tiks prezentēta martā, Rīgā. Pēc pirmizrādēm video tiks piedāvāts Latvijas skolām, kā materiāls vidusskolēniem, lai veicinātu diskusiju par vietējās pašiniciatīvas nozīmi.

Filmu veidoja producente Kristīne Zamurajeva un režisors Kārlis Lesiņš, divatā ar vienu kameru apbraukājot Latviju.

Montāžas režisors: Jānis Zarāns

Motion design: Diāna Zamurajeva

Mūzika : Sarkanais «soundcloud.com/sarkanais»

Projekts tapis sadarbībā ar OPEN SOCIETY FOUNDATION.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu