«Golfa straume zem leduskalna» saņem balvu Sanktpēterburgā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā nedēļas nogalē noslēdzies XXI starptautiskais Festivālu festivāls, kurā Latvijas režisora Jevgeņija Paškēviča spēlfilma «Golfa straume zem leduskalna» (2012) saņēma balvu Bronzas grifs kā labākā eksperimentālā filma.

Sanktpēterburgas starptautiskais «Festivālu festivāls» ir Krievijā lielākais festivāls bez konkursa skates, tajā tiek demonstrētas citos starptautiskos kinofestivālos apbalvotas un konkursu skatēs iekļautas spēlfilmas, arī kinoklasikas retrospektīvas. «Festivālu festivāls kopš 1993. gada regulāri notiek vienlaikus vairākos Pēterburgas kinoteātros, šogad piecu festivāla dienu laikā četros kinoteātros tika demonstrētas 92 filmas, arī Sergeja Paradžanova un Iļjas Averbaha retrospektīvas.

«Festivālu festivālā» tradicionāli tiek piešķirtas trīs galvenās balvas – Zelta grifs (filmai, kuru visaugstāk novērtējuši festivāla viesi un dalībnieki), Sudraba grifs (skatītāju simpātiju balva) un Bronzas grifs (labākajai eksperimentālajai filmai), balvu režisoram Jevgeņijam Paškēvičam pasniedza kinokritiķis Erki Kanto (viņš pārstāv Holivudā akreditēto ārvalstu žurnālistu apvienību, kas piešķir ikgadējās balvas Zelta globuss).

«Festivālu festivāla» nolikumā paredzētas vēl četras citas balvas, vienu no tām – Festivāla direkcijas balvu par labāko filmu programmu – saņēma producentu kompānija «Horosho Productions», kas ir filmas «Golfa straume zem leduskalna» kopražojuma partneris no Krievijas puses.

Režisoram Jevgeņijam Paškēvičam šis festivāla seanss bija arī iespēja pirmoreiz parādīt filmu «Golfa straume zem leduskalna» Pēterburgas kinoprofesionāļiem, kas bija iesaistīti uzņemšanā – Latvijas un Krievijas kopražojuma spēlfilmas otrā daļa (19. gadsimta beigas Krievijā un Francijā) 2006. gadā tika uzņemta Pēterburgā.

Filma «Golfa straume zem leduskalna» 2012. gada pavasarī Nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» tika atzīta par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu un saņēma balvas arī par labāko režiju, labāko operatora darbu, labāko mākslinieka darbu un labāko skaņu režiju, bet drīz pēc tam tika izvēlēta kā filma, kas pārstāv Latviju sacensībā par ASV Kinoakadēmijas Oskara balvu labākajai ārzemju filmai. Kopš tā laika filma piedalījusies 14 starptautiskos kinofestivālos, tai skaitā ASV pilsētās Čikāgā un Losandželosā, un citās valstīs – Indijā, Čehijā, Luksemburgā, kā arī vairākos Krievijas festivālos. Lielākajā no tiem – Maskavas kinofestivālā – filma «Golfa straume zem leduskalna» tika iekļauta konkursa skatē.

Filmu «Golfa straume zem leduskalna» finansiāli atbalstījs Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Krievijas Kultūras ministrija un vairāki privāti investori.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu