Latviešu filmu klasikas pērle «Ezera sonāte» pirmo reizi izdota DVD formātā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sērijā «Latvijas filma» mēneša laikā DVD formātā izdod jau otro padomju laika kinofilmu. 

Pirmo reizi Latvijas kino vēsturē DVD formātā izdota viena no nozīmīgākajām latviešu melodrāmām, leģendārā «Ezera sonāte». To no šodienas iespējams iegādāties mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos visā Latvijā, kā arī Baltijas filmu interneta veikalā bestbaltic.lv. Filma ir pilnībā digitāli restaurēta, un DVD izdevums papildināts ar unikāliem papildmateriāliem – aizkadru foto no Kino muzeja arhīviem un dokumentālu īsfilmu par uzņemšanas procesu. Šī ir jau otrā padomju gados uzņemtā filma, kas pēdējā mēneša laikā iznāk DVD sērijā «Latvijas filma». Īsi pirms Jāņiem sērijai pievienojās arī «Limuzīns Jāņu nakts krāsā».

«Izcilā melodrāma būs lielisks papildinājums ikviena kino cienītāja DVD kolekcijai. Gunāra Cilinska smalkā aktierspēle un izcilā filmas režija, kas tapusi tandēmā ar pazīstamo režisoru Vari Braslu, kā arī leģendārā operatora Gvido Skultes sniegums garantē lieliski pavadītu vakaru. Ļoti skumji, ka Gvido Skulte aizgājis mūžībā, īsi pirms šis viņa darbs kļūst pieejams plašam mūsdienu skatītāju lokam; operatora aiziešana ir liels zaudējums. Taču viņa darbi turpinās dzīvot un iedvesmot ikvienu izcila kino cienītāju. Izsakām visdziļāko līdzjūtību viņa tuviniekiem!» teic Liene Ančupāne, «Kinokluba» pārstāve.

Pat 37 gadus pēc filmas uzņemšanas «Ezera sonāte» ir viena no izcilākajām latviešu melodrāmām, kuras citāti folklorizējušies un kļuvuši par klasiku. Tieši šī filma bija aktiera Gunāra Cilinska debija režijā, turklāt īsts pārbaudījums, jo viņš vienlaikus atveidoja vienu no galvenajām lomām. Tiesa, pēc filmas pirmizrādes Cilinskis atzina, ka lēmums apvienot režisora un aktiera darbu, iespējams, bijusi kļūda. Tomēr arī savu pēdējo kino lomu viņš spēlēja paša režisētā filmā «Vilkaču mantiniece».

DVD papildmateriāli atklāj vairākas amizantas aizkulišu epizodes, piemēram, par kadru, kurā uz ezera laivā sēž Rūdolfs, Vija un Māris un Rūdolfs māca Māri airēt. Kaut gan mazā Māra lomas atveidotājs Egils Veseris bijis īsts atradums, zēnam todien galīgi neesot bijis iedvesmas un ainu vajadzējis neskaitāmas reizes atkārtot. Visbeidzot Cilinskis pieairējis pie plosta, uz kura stāvējusi kamera, palūdzis cigareti otram režisoram un klusu teicis: «Pievāc to puiku, citādi es viņu pārmetīšu pār bortu!»

Zīmīgākās filmas epizodes apskatāmas video:

Sērijā «Latvijas filma» tiek izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kultūras dzīvē. «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» un «Ezera sonāte» ir pirmās no Latvijas kino zelta fonda filmām, kas iznāk DVD formātā ar digitāli restaurētu attēlu un skaņu. Tuvākajā laikā parādīsies arī tādas skatītājiem mīļas padomju laika filmas kā «Pie bagātās kundzes» un «Ābols upē». Sērijas izdevumi top ar mērķi saglabāt Latvijas kino kultūrvēsturisko mantojumu modernā formātā, papildinot DVD saturu ar izziņas materiāliem par filmu tapšanas procesu. Visi «Latvijas filmas» izdevumi ir tulkoti krieviski un angliski, lai veicinātu sabiedrības integrāciju un popularizētu Latvijas kultūras vērtības ārvalstīs.

Vēl par filmu «Ezera sonāte»:

Klasiska melodrāma, kuras panākumus savulaik nodrošināja perfekts režisoru debitantu tandēms, savukārt par aktieriem žurnāls «Variety» (ASV) 1977. gadā rakstīja: «Gunāram Cilinskim ir antīkās grieķu traģēdijas varoņa stāja, bet Astrīdas Kairišas kustību grācija ir meža nimfas iemiesojums.» Filma no Latvijas kinoklasikas zelta fonda meklē atbildi uz visos laikos aktuālu jautājumu – vai drīkst ļauties aizliegtai mīlai?

Sižets. Ārsts Rūdolfs pavada vasaru laukos un tur satiek skolotāju Lauru – divu bērnu māti, kuras vīrs ir cietumā. Rūdolfs glābj viņas slimo meitu Zaigu, sadraudzējas ar dēlu Māri un iemīl Lauru. Sievieti gaida mokoša izvēle – mīlestība vai pienākums pret ģimeni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu