Valsts svētkos kinoteātrī «Splendid Palace» būs īpaša filmu programma

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sagaidot Valsts svētkus, kinoteātrī «Splendid Palace» tiks demonstrēta īpaša svētku programma, «Apollo» informēja Liene Pētersone.

Sestdien, 16.novembrī notiks režisoru Zigurda Vidiņa, Daiņa Kļavas, Ivara Zviedra un Ineses Kļavas, Mārtiņa Grauda, Dāvja Kaņepes jauno dokumentālo īsfilmu pirmizrādes – LTV izsludinātā konkursa «Latvijas kods. Latvijai 95. Latvija šodien» uzvarētāju darbi, kas tapuši kā māksliniecisks mūsdienu Latvijas portretējums un veltījums mūsu valsts 95. gadadienā. Filmu pirmizrādes uz lielā ekrāna – sestdien, 16.novembrī divos seansos – plkst.16.00 un 18.00.

Filmu cikla pirmizrāžu virteni plkst.16.00 atklās režisora Daiņa Kļavas filma «Mitrais», kura tapusi «VFS Films» paspārnē un portretē vienu no pirmajiem Latvijas profesionālajiem dabas inspektoriem – Māri Mitrevicu, kurš savu darba mūžu veltījis Gaujas Nacionālajam parkam. Viņa dzīves gājums ir piesātināts «latvieša stāsts» – bēgļa gaitas kara laikā Vācijā, mežsaimnieka studijas Latvijā, plostnieka aroda apgūšana tieši pirms tā likvidēšanas, dabas sargāšana un cīņa ar Padomju nomenklatūras plāniem.

Seansu turpinās režisora un producenta Zigurda Vidiņa dokumentālā filma «Mēstepatās». Filma ieskicē politisko situāciju okupētajā Latvijā pirms 37 gadiem, kad Imants Ziedonis izveidoja domu biedru grupu «Dižkoku atbrīvotāji» – DAGi. Tālaika kino materiālos un fotogrāfijās ir iespēja redzēt Imantu Ziedoni un DAGu dalībniekus - Māru Zālīti, Annu Žīguri, Rozi Stiebru, Andri Buiķi, Vitoldu Kucinu un citus. Filmā viņi ar šodienas pieredzi vērtē laiku, kad sapnis par Latvijas valsti likās nereāli tāls. «Mēstepatās» atgādina jaunajai paaudzei, ka jebkuros apstākļos ir iespējams darīt pozitīvus darbus savas nācijas un valsts nākotnes vārdā. Filmas oriģinālmūzikas komponists ir Mārtiņš Brauns.

Seansa noslēgumā - jaunā režisora Dāvja Kaņepes filmu «Vadātājs». Filmas veidotāji devās ceļojumā pa Latviju, lai ieskatītos acīs latviešu vadātājam – gan tam, kas mājo pašā cilvēkā, gan mūsdienu Latvijas sociālajos procesos. «Latvieši esot viena no māņticīgākajām tautām Eiropas Savienībā. Radās ideja izveidot filmu, kas, meklējot vadātāju, pati pārņem savā varā skatītāju un liek aizdomāties par važām viņā pašā,» skaidro režisors Dāvis Kaņepe. Režisors aizdomājies arī par savu «vadātāju» un uzskata, ka daudzos aspektos Latvija 95. gadskārtas priekšvakarā ir apmaldījusies un tai ir savi vadātāji.

Seansu plkst.18.00 atklās godalgoto režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas («Dokumentālists») jaunākā dokumentālā īsfilma «Štābs Ipiķi» par bērniem un pieaugušajiem Latvijas tālākajā apdzīvotajā punktā pie Igaunijas robežas - Ipiķos. Filmas veidotāji poētiski atspoguļo pilsētas un lauku bērnu attiecības, liekot aizdomāties, kā viņu dzīves «trajektorijas» ietekmējusi vieta.

Režisora Mārtiņa Grauda filma «Gauja. Divreiz vienā upē», kas tiks demonstrēta kā pēdējā šajā ciklā, dokumentēs Latvijas mūsdienu realitāti Gaujas krastos, atsaucoties uz vienu no pirmajām latviešu skaņu dokumentālajām filmām «Gauja» (1934).

  • Pirms visu filmu seansiem paredzētas tikšanās ar filmas autoriem un galvenajiem varoņiem. Ieejas maksa uz filmām: Ls 2.0/€ 2.85, skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 2.5/ € 3.56

Savukārt 17.un 18.novembrī kinoteātrī dokumentālo filmu programma «Latvijas cilvēku stāsti», piedāvājot unikālu iespēju vienviet noskatīties visu režisora Ivara Selecka Šķērsielu triloģiju. Dokumentālo filmu cikls aizsākts pirms 25 gadiem ar filmu «Šķērsiela», kas joprojām ir vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kino akadēmijas balvu, kā arī iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Desmit gadus vēlāk režisors Ivars Seleckis un scenārija autors Tālivaldis Margēvičs uzņēma turpinājumu «Jaunie laiki Šķērsielā», savukārt šogad 4.maijā pirmizrādi piedzīvoja trešā no dokumentālo filmu cikla – «Kapitālisms Šķērsielā».

  • Filmu seansi 17., gan 18.novembrī - plkst.11.00 «Šķērsiela», plkst.13.00 «Jaunie laiki Šķērsielā», pl.15.00 – «Kapitālisms Šķērsielā». Ieejas maksa uz filmas seansiem – Ls 1.00 /€ 1.42.

No 15. Līdz 18. novembrim gaismas festivāla «Staro Rīga» ietvaros uz «Splendid Palace» fasādes būs apskatāma arī mākslinieces, režisores Astras Zoldneres gaismas projekcija «Dziedošais nerrs». Iedvesma melnbaltajai videoprojekcijai ir pirmā Baltijas valstīs izrādītā pirmā skaņu filma - «Dziedošais nerrs», kas 1928.gadā pirmoreiz demonstrēta tieši kinoteātrī «Splendid Palace». Te plašāka informācija par projekciju - «www.staroriga.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu