Lāčplēsis kļūst par komiksu varoni (27)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviešu varonis Lāčplēsis iemūžināts komiksā. Andreja Pumpura eposs tik ļoti ieinteresēja kādu vjetnamiešu jaunieti, ka viņš ķērās klāt tā zīmēšanai. Zīmējumos attēlota Lāčplēša piedzimšana un pirmie bērnības gadi. Pie grāmatas autora viesojās Dana Albrehta-Untāle.

Vjetnamietis Kao Viets Ngujens Latvijā ieradās pirms sešiem gadiem būdams 15 gadīgs pusaudzis. Viņš devās līdzi savam tēvam, kurš aprecēja latvieti. Tieši pamāte pirmā saskatīja zēnā talantu. Aizveda viņu uz Ogres mākslas skolu, līdzi ņemot zēna komiksu mapi.

Pēteris Aulmanis, Ogres mākslas skolas direktors: "Kā es atvēru šos komiksus, es redzēju, ka ir gatavs mākslinieks."

Atbraucot uz šejieni, Kao latviešu valodu neprata. Nezināja ne vārdiņa. Latviešu valodas skolotāja mudināja lasīt grāmatas. Un vjetnamiešu zēns bibliotēkā izvēlējās Pumpura Lāčplēsi. Eposs viņu tik ļoti aizrāva, ka Kao dzima ideja par komiksu. Šobrīd grāmatveikalu plauktos vjatnamiešu mākslinieka radītais darbs starp pirktākajām grāmatām. Tomēr Kao ar zvaigžņu slimību nebūt nav saslimis.

Kao Viets Ngujens: "Man sapnis bija, ka varētu izdot grāmatu, bet man vēl nav tās vislabākās sajūtas, jo es domāju, ka varētu būt vēl labāk. Ja zinātu latviešu valodu un literatūru labāk, varētu labāk."

Kao Viets Ngujens

Lāčplēša dzimšana bija Kao diplomdarbs Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas skolā. Tas novērtēts ar izcilību.

Pēteris Aulmanis: "Rozentālu skolas vēsturē – pirmais diplomdarbs komikss. Es jokodamies teicu, nākamā grāmata, kad būs bakalaurs, trešā, kad maģistra darbs."

Kao tiešām padomā jau nākamais komiksa tēls.

Kao: "Varētu Kurbads, bet Lāčplēsis- vienmēr numur viens!"

Kao grāmatas izdevējs atzīst - līdz šim uzticēt komiksa radīšanu kādam latviešu māksliniekam nav vainagojies panākumiem. Šis žanrs Latvijā nav attīstīts. Esam pārāk konservatīvi.

Vija Kilbloka, Zvaigzne ABC direktore: "Austrumu tautām tā ir sena izteiksmes kultūra. Latvieši uzskata, ka tas ir kas primitīvs, tāpēc nicina. Komisku izveidot ir ļoti sarežģīti, lai ko precīzi, īsi pateiktu ir jābūt precīzai domai."

Jāatzīst, ka Kao Latvijā ir piepildījis ne tikai sapni par savu komiksu, bet atradis šeit arī radniecīgas dvēseles. Kopš Kao tēvs ir pārcēlies uz Poliju, jau gadu par vjetnamiešu jaunekli rūpes uzņēmies Ogres mākslas skolas direktors. Kao viņu sauc par Latvijas tēti.

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu