10 slavenas sievietes, kas netic dieva vai dievu esamībai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Dieva vai dievu esamība daudzus gadu tūkstošus bija neapstrīdama jebkuras sabiedrības patiesība. Cik zinātnieku nav sadedzināti uz sārta par «ķecerībām»... Organizēta reliģija, kas popularizē ideju par dievu vai dieviem, savā ziņā kalpoja kā sabiedrību kontrolējošs (vienlaikus arī iebiedējošs) mehānisms. Arī mūsdienās cilvēku vēlme ticēt kādam vienam radītājam ir milzīga, par ko liecina nesen apkopotie Pjū pētījumu centra dati. Tiek lēsts, ka musulmaņu skaits līdz 2050. gadam sasniegs 2,76 miljardus, kamēr kristiešu gadsimta vidū būs 2,92 miljardi. Šie skaitļi attiecīgi atbildīs 29,7 un 31,4% no prognozējamā pasaules iedzīvotāju kopskaita. Trešajā vietā būs hinduisti (14,9%), bet to ļaužu skaits, kas nepiesliesies nevienai reliģijai, būs 13,2% no cilvēces. Par šiem ļaudīm tad arī rakstām. Sievietēm priekšroka! Lūk, desmit slavenas sievietes, kas netic dieva vai dievu esamībai.

 
Ketrina Hepbērna un Kerijs Grants filmā "Philidelphia Story"
Ketrina Hepbērna un Kerijs Grants filmā "Philidelphia Story" Foto: Reuters/Scanpix

Ketrina Hepbērna

«Esmu ateiste, un viss! Es ticu, ka mēs neko tā īsti nevaram zināt, izņemot to, ka mums ir jābūt savstarpēji laipniem un citam par citu jārūpējas,» teikusi amerikāņu filmu, televīzijas un teātra aktrise Ketrina Hepbērna (Katharine Hepburn, 1907-2003), kas savulaik saņēma četras Amerikas Kinoakadēmijas balvas kā labākā aktrise.

Ketrina Hepbērna 1939. gadā
Ketrina Hepbērna 1939. gadā Foto: Reuters/Scanpix
 
Andželīna Džolija
Andželīna Džolija Foto: Reuters/Scanpix

Andželīna Džolija

Žurnālists: «Vai eksistē Dievs?»

Andželīna Džolija: «Hmm... dažiem cilvēkiem eksistē. Es ceru, viņu labā. Tiem, kuri tic Dievam, ceru, ka tas eksistē. Man personiski nav vajadzības pēc Dieva.»

Andželīna Džolija
Andželīna Džolija Foto: Reuters/Scanpix
 
Aina Renda
Aina Renda Foto: Wiki

Aina Renda

Aina Renda bija Krievijā dzimusi ebreju izcelsmes ASV rakstniece un filozofe. Visplašāk pazīstama kā romānu «Avots» un «Atlants iztaisnoja plecus» autore. Izveidojusi objektīvisma virzienu filozofijā. Viņa noliedza jebkādu reliģiju un misticismu.

«Reliģija ir filosofijas agrīnā forma, ir jāatceras, ka agrīnie cilvēka centieni izprast šo pasauli notika caur reliģiju, un tikai vēlāk cilvēks izauga līdz filosofijai,» viņa ir teikusi.

Aina Renda
Aina Renda Foto: Wikipedia.org
 
Ajana Hirsi Ali
Ajana Hirsi Ali Foto: Publicitātes foto

Ajana Hirsi Ali

Ajana Hirsi Ali, somāliešu izcelsmes rakstniece, savā grāmatā «Infidel» («Neticīgais») raksta: «Vienīgā nostāja, kas mani nenostāda kognitīvā disonansē (konflikts starp 2 problēmām), ir ateisms. Tā nav ticība. Nāve ir neizbēgama - tā aizstāj Paradīzes brīnumus un Elles šausmas. Dzīve uz šīs zemes, ar visu skaisto un sāpīgo, ir jādzīvo ar pilnu krūti. Mēs paklūpam, tad ceļamies atkal, jūtamies vientuļi vai priecīgi vai mīlēti. Nekā cita nav. Un es nevēlos neko citu.»

Ajana Hirsi Ali
Ajana Hirsi Ali Foto: Wikipedia.org

 
Džuliana Mūra
Džuliana Mūra Foto: Reuters/Scanpix

Džuliana Mūra

Raidījuma vadītājs: «Ko jūs vēlētos pie Paradīzes vārtiem dzirdēt no Dieva?»

Mūra: «Mhh... tu maldījies, es tiešām eksistēju.»

Džuliana Mūra
Džuliana Mūra Foto: REUTERS/ScanPix
 
Emma Tompsone
Emma Tompsone Foto: REUTERS/Scanpix

Emma Tompsone

«Esmu ateiste. Es lūkojos uz reliģiju ar bailēm un aizdomām. Mani aizskar dažas lietas, kas rakstītas Bībelē un Korānā,» teikusi angļu aktrise Emma Tompsone.

Emma Tompsone
Emma Tompsone Foto: Reuters/Scanpix
 
Elīza Sīvela
Elīza Sīvela Foto: Publicitātes foto

Elīza Sīvela

«Mani neinteresē Bībeles lasīšana klusā stūrīti. Esmu kareivīga ateiste,» teikusi modele Elīza Sīvela, kas plašāku popularitāti ieguvusi šovā «America's Next Top Model».

Elīza Sīvela
Elīza Sīvela Foto: Publicitātes foto
 
Keira Naitlija
Keira Naitlija Foto: Reuters/Scanpix

Keira Naitlija

«Ja es nebūtu ateiste, es tiktu cauri daudz kam sveikā. Tu tikai palūdz piedošanu, un tev tiek piedots,» izteikusies angļu aktrise Keira Naitlija.

Keira Naitlija
Keira Naitlija Foto: Reuters/Scanpix
 
Sāra Bernāra
Sāra Bernāra Foto: Wiki

Sāra Bernāra

Kad slavenajai (viņu dēvē par «vispopulārāko aktrisi pasaules vēsturē») aktrisei Sārai Bernārai (1844-1923) franču komponists Šarls Guno (Charles Gounod) jautājis, vai viņa kādreiz lūdz Dievu, viņa atbildējusi: «Nē, nekad. Esmu ateiste.»

Bernāra slavu Eiropā ieguva 19. gadsimta 70. gados. Viņas vārdā ir nosaukta viena no peoniju šķirnēm. Interesants ir arī fakts, ka Bernāra 70 gadu vecumā nospēlēja Džuljetu.

Sāra Bernāra
Sāra Bernāra Foto: Wiki
 
Helēna Mirena
Helēna Mirena Foto: Reuters/Scanpix

Helēna Mirena

«Es neticu Dievam. Bet ticu, ka pret citiem cilvēkiem ir jāizturas tā, kā vēlies, lai izturas pret tevi. Jābūt empātiskam,» teikusi angļu (no tēva puses krieviete) aktrise Helēna Mirena (angļu: Helen Mirren; dzimusi Helēna Lidija Mironofa).

Par lomu 2006. gada filmā «Karaliene» (The Queen), kurā viņa attēloja Apvienotās Karalistes karalieni Elizabeti II, saņēmusi Amerikas Kinoakadēmijas balvu kā labākā aktrise.

Helēna Mirena
Helēna Mirena Foto: Reuters/Scanpix

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu