«K.Suns» Višegradas grupas valstu filmu dienas Rīgā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

no 21. novembra līdz 26. novembrim kinoteātrī «K.Suns» norisināsies Višegradas grupas valstu filmu dienas Rīgā, informē Ungārijas vēstniecībā Latvijā. Šī gada festivāla vadmotīvs ir komēdija un tā laikā tiks demonstrētas filmas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Darba dienu vakaros tiks demonstrētas filmas pieaugušajiem, savukārt nedēļas nogalē animācijas filmiņas pašiem mazākajiem.

Festivālu atklās ungāru filma «Smukulīte», kas ir groteska muzikāla komēdija par dzīvi Ungārijā sociālisma apstākļos. Filmas darbība sākas 1962. gada 28. augusta rītā, kad tiek izsludināts talantu konkurss, kura uzvarētāji varēs piedalīties vispasaules jauniešu festivālā Helsinkos, tātad nokļūt aiz dzelzs priekškara. Filmas pirmizrāde notika pirms 20 gadiem, tā guva sensacionālus panākumus un ungāru skatītāji gan filmu, gan tajā skanošās dziesmas joprojām ļoti mīl.

22. novembrī tiks demonstrēta slovāku filma «Viss vai nekas», kas ir stāsts par attiecībām un sieviešu draudzību, kas mūs dara stipras. Par vīriešiem, kurus nevar aizmirst, lai gan tie patiesībā nav tā vērti... Stāstu caurvij sarkasms un humors, dusmas un bezcerība, kaislības, smiekli un asaras, kā arī vīrišķā ego un sievišķās pašapziņas ilustrācija.

Bet 23. novembrī interesentiem būs iespēja noskatīties čehu komēdiju «Viensētā pie meža», kas ir Amerikas Kinoakadēmijas balvas ieguvēja čehu režisora Jiržīja Mencela (Jiří Menzel) komēdija, kura stāsta par parastu ģimeni no Prāgas, kas, sapņojot par nelielas lauku mājas iegādi, atrod, kā šķiet, visai izdevīgu variantu. Ironiska, sirsnīga un gudra komēdija, kas pieder pie čehu filmu klasikas un sniedz priekšstatu par parasto cilvēku dzīvi 20.gadsimta 70.- 80.gados toreizējā Čehoslovakijā.

Pieaugušo kinoseansi 24. novembrī noslēgsies ar poļu filmu «Ķermenis», kas stāsta par Voltēru, kurš nevar mierīgi doties mūžības klusumā, jo viņa ķermenim ir lemts piedzīvot daudzas jo daudzas pēcnāves dēkas. Nelineārs vēstījums plūst un vijas līdzās klejojošam Voltera ķermenim, kas pa ceļam iziet caur dažnedažādu cilvēku rokām. Voltera ķermenis nelūgts iejaucas vairāku personāžu dzīvēs, ienesot tajās apjukumu un zināmu drāmas devu, taču iznākums vienmēr ir jautrs, bet sekas visnotaļ absurdas.

Savukārt no 25. novembra līdz 26. novembrim paši mazākie varēs iepazīties ar tādiem varoņiem, kā «Zaķi ar rūtainām ausīm» (Ungārija), «Marceliņu», «Trīs murkšķiem» un «Putnu Gabo» (Slovākija), «Štaflīku un Špagetku» (Čehija), kā arī ar «Boļeku un Ļoļeku» un «Reksi» (Polija).

Filmas būs skatāmas oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā un tulkojumu latviešu valodā, savukārt animācijas filmas ir bez teksta un saprotamas ikvienam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu