Margaritas Stārastes meita: Pasaku tēli kontrastē ar viņu pašu reālajā dzīvē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/ Edijs Pālens

Slavenās latviešu pasaku grāmatu ilustratores Margaritas Stārastes meita Lilita Maija Klinkerte (73) sarunā ar žurnālu «Privātā Dzīve» pastāstīja, ka priekšstats par mākslinieci kā bērnus mīlošu un sirsnīgu cilvēku nav gluži patiess.

«Man no bērnības atmiņā palicis, ka mammai nekad nebija naudas, lai gan patiesībā tā viņai bija. Cik? Tas man nekad netika izpausts. Atceros epizodi, kā eju līdzi mammai uz krājkasi izņemt naudu, bet viņa parakstoties aizliek priekšā roku, lai neredzu summu. [..]

Dzimšanas dienas man nekad netika svinētas. Mammai tās bija pārāk lielas klapatas, arī ar ēdienu gatavošanu viņa neaizrāvās. Atceros tikai vienu reizi, kad man dzimšanas diena tomēr tika svinēta - to organizēt palīdzēja manas mammas māsīca. Man bija kādi pieci gadi,» izdevumam atklāja Klinkerte, piebilstot, ka bērnībā no mātes saņēmusi maz mīlestības.

Kā zināms, 14. novembrī tiks izdota Klinkertes grāmata «Margarita Stāraste. Post Scriptum», kurā meita apraksta, kā viņu dzīve ritējusi patiesībā – bez izpušķojumiem un romantizēšanas.

Jau ziņots, ka Stāraste aizgāja mūžībā 2014. gada 18. februārī, divas nedēļas pēc 100. jubilejas nosvinēšanas.

Stāraste sāka rakstīt un ilustrēt savas bērnu grāmatas 1942. gadā - viņa savas karjeras laikā radīja 20 grāmatas. Jau ar pirmajiem izdevumiem Stārastes talantu novērtēja gan lasītāji, gan Miķelis Goppers «Zelta ābelē», gan Helmars Rudzītis apgādā «Grāmatu draugs».

Stārastes populārākās grāmatas ir «Balti tīri sniega vīri», «Ziemassvētku pasakas», «Zīļuks», «Pasaku ābece» un «Lācīša Rūcīša raibā diena». Viņas grāmatas ir tulkotas arī citās valodās, tostarp poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu.

Kopumā māksliniece ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītas grāmatas - pasakas, tēlojumus, dzejoļus, kā arī tautasdziesmas.

Stāraste bija precējusies ar koktēlnieku Kārli Stārastu laikā no 1941. līdz 1969.gadam, taču vīrs no ģimenes aizgāja jau 1950.gadā. 1993.gadā viņa apprecējās ar nīderlandieti, jaunības mīlu Gerritu Bordevīku, ar kuru bija precējusies līdz viņa nāvei 2000.gadā. Nīderlandē Stāraste dzīvoja no 1992. līdz 2000.gadam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu