Aktieru un teātra mīļotāju stils «Spēlmaņu nakts» ceremonijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dailes teātrī ceturtdien, 23. novembrī, risinās teātra balvas «Spēlmaņu nakts» laureātu apbalvošanas ceremonija.

Uz balvu nominācijā «Gada lielās formas izrāde « pretendē režisora Dž.Dž.Džilindžera izrāde «Bannija Manro nāve» Dailes teātrī, Vladislava Nastavševa izrāde «Mēdeja» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisora Georgija Surkova «Pieci vakari» Daugavpils teātrī, Sergeja Zemļanska «Precības» Liepājas teātrī un režisores Ināras Sluckas izrāde «Sieviete» Latvijas Nacionālajā teātrī.

Uz balvu nominācijā «Gada mazās formas izrāde» pretendē režisora Valtera Sīļa izrāde «Būt nacionālistam» teātrī «Dirty Deal Teatro», Paulas Pļavnieces izrāde «Jubileja 98» Daugavpils teātrī, Elmāra Seņkova izrāde «Kaija» Latvijas Nacionālajā teātrī, Suhanova izrāde «Pazudušais dēls» Valmieras drāmas teātrī Jura Joneļa «Purva bridējs (i)» Daugavpils teātrī un Toma Treiņa izrāde «Zilā» Latvijas Nacionālajā teātrī.

«Gada režisora» titulam nominēts Dž.Dž.Džilindžers par izrādēm «Bannija Manro nāve» Dailes teātrī un «Bļitka» Goda teātrī, Aiks Karapetans par režiju izrādei «Fausts» Latvijas Nacionālajā Operā un Baletā, Paula Pļavniece par režiju izrādei «Jubileja 98», Valters Sīlis par režiju izrādē «Pazudušais dēls» un Sergejs Zemļanskis par režiju izrādē «Precības» Liepājas teātrī.

«Gada aktrises» titulam šogad izvirzīta Indra Briķe par Pegijas lomu izrādē «Pielūdzēja nr.1» Dailes teātrī, Janai Čiviželei par Noras un Mudas lomām izrādē «Saniknotā slieka» Jaunajā Rīgas teātrī, Dita Lūriņa par Elzas lomu izrādē «Sieviete» un Trīnes lomu izrādē «Trīne» Latvijas Nacionālajā teātrī. Tāpat balvai nominēta Žanna Lubgāne par Tamāras lomu izrādē «Pieci vakari» un vecmāmiņas lomu izrādē «Jubileja 98», kā arī Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Karmenas lomu izrādē «Karmena», Ievas lomu izrādē «Mana māsa» un Ļoļečkas lomu izrādē «Peldošie-ceļojošie. II daļa» Dailes teātrī.

Savukārt «Gada aktiera» titulam šogad nominēts Egons Dombrovskis par Platonova lomu izrādē «Platonovs un viņa sievietes» Liepājas teātrī un Zigmāra lomu izrādē «Bļitka» Goda teātrī, Imants Strads par Gurmižska lomu Valmieras drāmas teātra izrādē «Muiža kaņepēs», Juris Žagars par Lielā Tēta lomu Dailes teātra izrādē «Kaķis uz nokaitēta skārda jumta», Rihards Jakovels par Krustiņa lomu izrādē «Pazudušais dēls» un Vilis Daudziņš par Fransuā lomu izrādē «Pakļaušanās».

Titulam «Gada aktrise otrā plāna lomā» nominēta Daiga Gaismiņa par Rasmas lomu izrādē «Veiksmes stāsts» Latvijas Nacionālajā teātrī, Inga Misāne-Grasberga par Dades lomu izrādē «Trīne», Jekaterina Frolova par Gonerila lomu izrādē «Karali Līrs» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un Katjas lomu izrādē «Nāc laukā!» Valmieras vasaras teātra festivālā, Kristīne Veinšteina par Līgas lomu izrādē «Jubileja 98», Olga Dreģe par Kendisas Bruksas lomu izrādē «Bannija Manro nāve» un Zane Jančevska par Stefānijas lomu izrādē «Olivers» un Mariannas lomu izrādē «Sieviete».

Savukārt balvai nominācijā «Gada aktieris otrā plāna lomā» nominēts Artūrs Krūzkops par Brenča lomu izrādē «Trīne» un Larsa lomu izrādē «Tuvā pilsēta» Latvijas Nacionālajā teātrī, Gatis Maliks par Kačkorjova lomu izrādē «Precības», Jurijs Losevs par Edvīna lomu izrādē «Jubileja 98» un Timofejeva lomu izrādē «Pieci vakari» Daugavpils teātrī, Kaspars Znotiņš par Doktora Ranka lomu izrādē «Nora» Jaunajā Rīgas teātrī, Kārlis Freimanis par Uļita Karpovna lomu izrādē «Muiža kaņepēs» un Mārtiņš Meiers par Mikus lomu izrādē «Pazudušais dēls».

Uz balvu nominācijā «Gada jaunais skatuves mākslinieks» pretendē Agnese Cīrule par Solvēgas lomu izrādē «Pērs Gints» un Ņinas Zarečnajas lomu izrādē «Kaija» Latvijas Nacionālajā teātrī, Alise Danovska par Līziņas un Matildes lomām izrādē «Pazudušais dēls» un Ņinas Zarečnajas lomu izrādē «Kaija» Latvijas Nacionālajā teātrī, Anete Krasovska par Bannija-juniora lomu izrādē «Bannija Manro nāve», Maija Linarte par lomu izrādē «Zvērīgā mīla» teātrī «Dirtu Deal Teatro», kā arī Zanda Mankopa par Džuljetas lomu izrādē «Iemīlējās muļķis muļķītē» un Kristīnes lomu izrādē «Purva bridējs(-i)». Tāpat šai balvai nominēts Kārlis Reijers par Jura lomu izrādē «Zilā», Niklāvs Kurpnieks par Liama lomu Dailes teātra izrādē «Brutāls un dēls» un Toms Treinis par izrādes «Zilā» režiju.

«Gada scenogrāfa» titulam nominēts Mārtiņš Vilkārsis par izrādēm «51.fotogrāfija» Liepājas teātrī un «Karmena» Dailes teātrī, Maksims Obrezkovs par izrādi «Precības», Reinis Suhanovs par izrādi «Trīne», Andris Eglītis par izrādi «Pazudušais dēls», Monika Pormale par izrādi «Ciniķi» un Valters Kristbergs par izrādi «80 dienas apkārt zemeslodei».

Tāpat seši nominanti izvirzīti apbalvojumam kategorijā «Gada kostīmu mākslinieks» - Anna Heinrihsone par darbu izrādē «Muiža kaņepēs» un «Pazudušais dēls», Katja Šehurina - izrādē «8 mīlošas sievietes», Keita - izrādē «Sieviete», Krista Dzudzilo - izrādē «Karalis Līrs» un «Pērs Gints», Kristīne Pasternaka - izrādē «Fausts» un Maksims Obrezkovs par darbu izrādē «Precības».

Starp izrāžu gaismu māksliniekiem apbalvojumam izvirzīts AJ Vaisbārds par darbu izrādē «Fausts», Jevgeņijs Vinogradovs par darbu izrādē «Karmena», Mareks Lužinskis par darbu izrādēs «Pazudušais dēls» un «Staburaga bērni», kā arī Mārtiņš Feldmanis par darbu izrādē «Karalis Līrs» un Oskars Prauliņš par darbu izrādēs «Ciniķi», «Pērs Gints», «Tuvā pilsēta», «Zilā» un «Kaija».

«Gada video mākslinieka» titulam nominēts - «8» par darbu izrādē «51. fotogrāfija», Artis Dzērve - izrādē «Fausts», Gatis Priednieks-Melnacis - izrādē «80 dienās apkārt zemeslodei», Marija-Eva Sinjerola un Artis Dzērve - izrādē «Karmena» un Toms Zeļģis - Latvijas Nacionālā teātra izrādē «Savādais atgadījums ar suni naktī».

«Gada kustību mākslinieka» nominācijai izvirzīta Agnese Vanaga par darbu izrādē «Sieviete», Agris Daņiļevičs par dabu izrādē «8 mīlošas sievietes», Katrīna Albuže par dabu Ģertrūdes ielas teātra izrādē «Neiekostais elkonis», kā arī Kārlis Božs par dabu izrādē «80 dienās apkārt zemeslodei» un Sergejs Zemļanskis par dabu izrādē «Precības».

Nominācijas «Gada sniegums baleta mākslā» izvirzīja Latvijas Profesionālā baleta asociācija. Šajā kategorijā balvai nominēta Elza Leimane par Sibillas Veinas lomu izrādē «Doriana Greja portretrs», Vārnas lomu izrādē «Vārna», Franciskas lomu izrādē «Pie zilās Donavas» un Anitras lomu izrādē «Pērs Gints». Tāpat izvirzīta Annija Kopštāle par Solveigas lomu izrādē «Pērs Gints», kā arī Jūlija Brauere par Anneles lomu izrādē «Pie Zilās Donavas». Balvai nominēts arī Andris Pudāns par Nāves-liktens lomu izrādē «Pērs Gints», Antons Freimanis par Pēra lomu izrādē «Pērs Gints» un Kārlis Cīrulis par Prinča Riekstkoža lomu izrādē «Riekstkodis», Verga lomu izrādē «Korsārs» un Zilā putna lomu izrādē «Apburtā princese».

Uz balvu kategorijā «Gada izrāde bērniem vai pieaugušajiem» pretendē režisora Viestura Roziņa izrāde «80 dienās apkārt zemeslodei», Edgara Kaufelda «Bruņinieks, kuram sāpēja zobi», Ingas Tropas «Drebošā telts», Dmitrija Petrenko «Kaštanka», kā arī Kārļa Krūmiņa režisētās izrādes «Nāc laukā!» un «Šausmu autobuss».

Savukārt balvai kategorijā «Gada sniegums oriģināldramaturģijā» žūrija ir nominējusi Agneses Rutkēvičas izrādi «Purva bridējs(-i)», Anetes Konstes un Jāņa Joņeva «Zvērīgā mīla», Artūra Dīča «Lidojošais», Justīnes Kļavas «Jubileja 98», Rasas Bugavičutes-Pēces «Bļitka» un Matīsa Gricmaņa «Būt nacionālistam».

Arī «Gada mūzikas partitūras autora balvai» ir izvirzīti pieci nominanti - Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādēs «Džeina Eira», «Trīne» un «Tuvā pilsēta», Juris Vaivods par mūzikas aranžiju izrādē «Sieviete», Kristaps Pētersons un Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādē «Pazudušais dēls», Mārcis Judzis izrādē Bannija Manro nāve, Pāvels Akimkins izrādē «Precības Liepājas», kā arī Ronalds Vīgants un Māris Butlers par skaņu partitūru izrādē «Šausmu autobuss».

Visbeidzot nominācijā «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācij ir izvirzījusi horeogrāfes Agneses Bordjukovas uzvedumu «Bērnības sapnis», Alises Putniņas, Modra Opelta un Katrīnas Albužes uzvedumu «Eksperiments ar apskāvienu», Kristīnes Brīniņas uzvedumu «I’m a very shy person», Agates Bankavas uzvedumu «Nature morte» un Santas Grīnfeldes uzvedumu «Viņa dejo».

Kopumā šogad «Spēlmaņu nakts» balvas tiks pasniegtas 18 kategorijās. Vairāk kā 120 sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā. Žūrijas komisiju šogad pārstāv teātra kritiķi Atis Rozentāls, Silvija Radzobe, Valda Čakare, Edīte Tišheizere un Henrieta Verhoustinska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu