Ko par izgāšanos noslēguma koncertā saka pats Vējonis?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncertā «Zvaigžņu ceļā» dalībniekus un skatītājus nepatīkami pārsteidza Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzruna – tās laikā tika aizpūstas lapiņas, uz kurām pierakstīts teksts, pamatīgi samulsinot un satraucot Latvijas līderi. Uzstāšanās laikā Vējonis, piemēram, Dziesmu svētkus nosauca par Ziemassvētkiem un paziņoja, ka Latvijas kultūra ir arī Latvijas daba.

Žurnālam «Privātā Dzīve» prezidents skaidroja, ka viena lieta ir strādāt ar runu, iztēloties, kā tas notiks Mežaparka Lielajā estrādē, un pilnīgi cita - stāvēt daudzu desmitu tūkstošu svētku dalībnieku un apmeklētāju priekšā.

«Šīs izjūtas nav aprakstāmas. Tas bija ļoti emocionāli, un, apzinoties lielo atbildību, tīri cilvēciski mani pārņēma satraukums. Tomēr esmu pārliecināts, ka Dziesmu un deju svētku nedēļā katrs esam piedzīvojuši emocionālus un iedvesmojošus brīžus, kas mums dos spēku un stiprinās ticību savai valstij,» izdevumam pastāstīja Vējonis.

Jau ziņots, ka Dziesmu un deju svētkus nedēļas garumā klātienē apmeklēja aptuveni 500 000 skatītāju, savukārt interneta tiešsaistē svētkus skatījušies vēl 514 117 cilvēki no Latvijas, Lielbritānijas, ASV, Vācijas un citām valstīm. Tiešraides Dziesmu svētku nedēļas laikā tika rādītas arī vairāk nekā 40 publiskās vietās Latvijā un citviet pasaulē.

Tāpat svētkos šogad reģistrēts rekordliels dalībnieku skaits - 43 219 dalībnieki, tostarp 2411 ārvalstu latvieši un vairāk nekā 1350 brīvprātīgie darbinieki. Dziesmu svētki šiem iesaistītajiem dalībniekiem bijuši sevišķi aktīvi - visvairāk jeb 214 982 soļus nedēļas laikā nostaigājusi publiskās skatīšanās koordinatore, savukārt 206 kilometrus nedēļas garumā pasākumu norises vietās veikusi brīvprātīgo organizatore. Saskaņā ar apkopoto statistiku, visvairāk soļu dienas laikā veikuši dejotāji, noejot un izdejojot aptuveni 35 620 soļus.

Kā ziņots, Mežaparka Lielajā estrādē izskanējušajā XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku noslēguma koncertā «Zvaigžņu ceļā» un tam sekojošajā sadziedāšanās pasākumā bija klāt 67 253 cilvēki, līdz ar to šis ir kļuvis par visu laiku apmeklētāko Dziesmu svētku pasākumu, pastāstīja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā piedalījās ap 16 500 koristu. Daudzi no viņiem kopā ar skatītājiem palika uz sadziedāšanās pasākumu līdz pat rīta gaismai.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI deju svētki norisinājās no 30.jūnija līdz 8.jūlijam, un tajos kopumā piedalījās vairāk nekā 42 000 dalībnieku. Šoreiz svētki notika Latvijas valsts simtgades zīmē. Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) aizvadītos svētkus nodēvēja par vieniem no labākajiem Dziesmu un deju svētku tradīcijas vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu