Pasniegs «Lielās mūzikas gada balvas»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

7. martā, plkst. 19:00, Latvijas Nacionālajā operā notiks «Lielo mūzikas gada balvu 2016» pasniegšanas ceremonija, aģentūrai LETA pavēstīja SIA «Latvijas koncerti».

«Lielajai mūzikas gada balvai» kategorijā «Gada mūziķis» nominēti dziedātājs Jānis Apeinis, vijolniece Eva Bindere un pianists Reinis Zariņš, bet kategorijā «Gada jaunais mākslinieks» nominēts čellists Kristaps Bergs, pianists Daumants Liepiņš un dziedātāja Laura Teivāne.

Gada koncerta titulam nominēti - sitaminstrumentu kvarteta «Perpetuum ritmico» koncerts «Vasks un uguns», kas 27.februārī norisinājās Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis», orķestra «Rīga» pavasara festivāla «Windstream» atklāšanas koncerts «Merkūrijs uz mēness», kas norisinājās 20.martā Rīgas Dzelzceļa muzejā, kā arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) un valsts akadēmiskā kora «Latvija» koncerts «LNSO - 90.Mariss Jansons un Raimonds Pauls», kas norisinājās 16.septembrī Lielajā ģildē. LNSO koncerta diriģents bija Jansons, savukārt tajā klavieres spēlēja Pauls.

Kategorijā «Gada uzvedums» nominēta režisores Lauras Grozas-Ķiberes LNOB iestudētā Ērika Ešenvalda opera «Iemūrētie», kuras diriģents ir Māris Sirmais, bet libreta autore Inese Zandere. Tāpat kategorijā nominēta Kirstenas Dēlholmas Rīgas Krievu teātrī iestudētā kora opera «Neoarctic», kuras komponisti ir Krists Auznieks un Endijs Stots, diriģents - Kaspars Putniņš, un Aika Karapetjana LNOB iestudētā Šarla Guno opera «Fausts» - diriģents Tadeušs Voicehovskis.

Uz gada jaundarba titulu pretendē Jura Karlsona trīskāršais koncerts čellam, klavierēm, sitaminstrumentiem un orķestriem «Latvijas Radio 3 «Klasika» 20 gadu jubilejas koncertā» 6.janvārī Lielajā ģildē, Kristapa Pētersona simfonija lielajam orķestrim «Miegs» Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 23.janvārī Lielajā ģildē, kā arī Marinas Gribinčikas «Laika spēles» astoņiem čelliem un sitaminstrumentiem koncertā «Čellu «Dream Team» un draugi» 20.oktobrī Lielajā ģildē.

Kategorijā «Izcils sniegums kamermūzikā» nominēts trio «Art-I-Shock» par koncertdarbību 2016.gadā, Inga Kalna un Diāna Ketlere koncertā «Rudens kamermūzikas festivāls. Ingas Kalnas solokoncerts» 8.oktobrī Jūrmalas Dzintaru koncertzālē un vijolnieks Georgs Sarkisjans koncertā «Georga Sarkisjana solokoncerts» 19.maijā Lielās ģildes Minsteres zālē.

Savukārt par izcilu sniegumu gada garumā nominēts Latvijas Nacionālās operas koris diriģenta Aigara Meri vadībā, Latvijas Radio bigbends Māra Briežkalna un Paula vadībā, kā arī vokālā grupa «Schola Cantorum Riga» Guntara Prāņa vadībā.

Balvu par mūža ieguldījumu pirmo reizi ar Kultūras ministrijas (KM) atbalstu saņems divi Latvijas mūzikā nozīmīgi mākslinieki - diriģents Edgars Račevskis un čelliste Ellionora Testeļeca.

«Lielā mūzikas balva» ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad pasākums notiks 23.reizi. 1993.gadā KM pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu