Liepājas muzejā demonstrēs filmu par suitu kāzu ieražām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien plkst.16 Liepājas muzejā līdztekus Kurzemes novada tautas lietišķās mākslas izstādei notiks jau otrais pasākums «Suitu kāzu ieražas», kas veltīts Kurzemes kultūras mantojuma izzināšanai un popularizēšanai, informēja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Liepājas muzejā šodien paredzēts demonstrēt mākslas filmu «Dzimtene sauc» («Kāzas Alsungā»), kas uzņemta 1935.gadā suitu etniskajā novadā. Šai filmai ir paliekoša nozīme suitu nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanā un tradīciju pēctecības nodrošināšanā.

Četrdesmit minūšu garā skaņu filma «Dzimtene sauc» stāsta par saimniekdēlu Jāni, kurš, pēc svešumā pavadītiem gadiem, atgriežas dzimtajā pusē un iepazīstas ar Veltu. Tieši Veltas dēļ Jānis ir gatavs mainīt savu dzīvesveidu, un filmas noslēgumā jaunais pāris svin vērienīgas kāzas, kurās tiek precīzi atainotas kāzu ieražas suitu kultūrvēsturiskajā novadā.

Filmas režisors ir Aleksandrs Rusteiķis, operators - Jānis Sīlis, scenārija autors - Vilis Lācis, mūzikas autors - Jānis Vītoliņš. Filmas tapšanā piedalījās Gudenieku suitu sievas, kā arī Alsungas un Jūrkalnes iedzīvotāji. Filma uzņemta tagadējā Alsungas novada Žibgravas apkārtnē, lauku mājās «Gāčas» un citviet.

Filmas notikumus komentēs un klātesošos uz diskusiju aicinās etnogrāfiskā ansambļa «Gudenieku suiti» vadītāja un suitu tradīciju pārzinātāja Lidija Jansone, kā arī etniskās kultūras centra «Suiti» vadītāja Dace Martinova.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu