Koncerts Rīgas Svētā Jāņa baznīcā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šovakar plkst.19 Rīgas Svētā Jāņa baznīcā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta vokālinstrumentālā mūzika - agras bērnības opuss «Grabmusik» un jaunekļa gadu meistardarbs «Vesperae solennes de confessore».

Koncertā uzstāsies Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris «Collegium musicum Rīga», bet pie diriģenta pults varēs redzēt gan kora māksliniecisko vadītāju Mārtiņu Klišānu, gan orķestra maestro Māri Kupču, aģentūru LETA informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Muzikologs Orests Silabriedis stāstīja, ka «Grabmusik» jeb «Sēru mūziku» Mocarts komponēja 11 gadu vecumā. «Visā Eiropā apbrīnotā brīnumbērna tēvs Leopolds Mocarts, kurš pats bija teicams profesionālis, rēķinājās ar to, ka pēc brīnumbērna perioda beigām viņa neiedomājami talantīgajam dēlam būs jāiet, iespējams, pagalam ikdienišķas profesionāla mūziķa gaitas. Tāpēc tēvs radināja dēlu komponēt dažāda žanra opusus, ko piedienas zināt ikvienam, kurš vēlas pretendēt uz kapelmeistara amatu,» klāstīja muzikologs.

«Grabmusik» pēc būtības ir pasija jeb ciešanu laika mūzika, komponēta 1767.gada Klusajai nedēļai. Jaunais Mocarts cītīgi studēja Zalcburgā pieejamās kantātes un uzklausīja tēva labojumus un norādījumus. Pirmajā basa ārijā zīmētas dabas stihijas, savukārt duets atbruņo ar šķīsta skaistuma ainu. Kantāti vainago enerģijas caurstrāvots koris, kas piekomponēts vēlākos gados. «Grabmusik» ir repertuāra retums visā Eiropā.

Savukārt «Vesperae solennes de confessore» ir 1780.gada darbs, komponēts laikā, kad Mocarts briest brīvmākslinieka gaitām, bet vēl joprojām atrodas Zalcburgas arhibīskapa Hieronīma fon Kollorēdo dienestā. Kollorēdo bija stingrs vīrs, kuram patika laikmetīgas vēsmas un pāri visam lakoniska kulta mūzika - no saviem komponistiem viņš sagaidīja iespējami precīzu sakrālo izteikšanos. Šajās vesperēs iekļauta viena no visskaistākajām Mocarta melodijām - soprāna solo «Laudate Dominum».

Šis darbs ir vakara dievkalpojums, un mūzikā vesperes ir īpašs vokālinstrumentāls žanrs, kur komponisti kārto psalmus un himnas, vainagojot visu opusu ar magnifikātu jeb Jaunavas Marijas pateicības dziesmu Kungam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu