Producenti slavē «PeR» un atzīst dziesmas nepiemērotību «Eirovīzijai»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Pēc Latvijas dalībnieku grupas «PeR» snieguma starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa otrajā pusfinālā mūzikas producenti atzīst, ka uzstāšanas bija laba, taču dziesma «Here We Go» nebija piemērota Eirovīzijai.

Mūziķis un producents Guntars Račs aģentūrai LETA pauda, ka «PeR» vakar neizskatījās ne sliktāk, ne arī labāk par pārējo valstu izpildītājiem. «Zinot viņu spējas un varēšanu, varu teikt, ka viņi izdarīja visu labāko savu iespēju robežās. Tā nebija viņu sliktākā uzstāšanās. Taču pēc visu valstu dalībnieku priekšnesumu noskatīšanās varu teikt, ka ir raibs gar acīm,» sacīja Račs.

Tas, ka dziesma neuzrunās Eiropas skatītāju, jau bija prognozējams, līdz ar to par neiekļūšanu finālā nav jāsatraucas. Ja dziesma tiešām būtu ļoti laba, tad tā jau Latvijā būtu kļuvusi par hitu, taču tā nav. Ja nav uzrunāta pašu auditorija, tad vienā mirklī nevar uzrunāt arī pārējo valstu skatītājus, skaidroja producents.

Tam piekrīt arī producents Juris Millers, kuš min, ka «PeR» puiši izdarīja to, ko spēja un padarītais darbs bija kvalitatīvs, taču dziesma «Here We Go» nebija piemērota Eirovīzijas formātam. «Paši puiši jau iepriekš atzina, ka savu otru nacionālajā atlasē izpildīto dziesmu «Sad Trumpet» uzskata par interesantāku un dziesmu «Here We Go» viņi pieteikuši vien joka pēc, lai popularizētu savu albumu,» klāstīja Millers.

Račs ir pārliecināts, ka mūziķi ar dalību Eirovīzijas konkursā būs ieguvuši pieredzi. Viņš skaidroja, ka jebkura pieredze ir vērtīga un dažreiz zaudējot var iegūt pat vairāk nekā no uzvaras. Ne vienmēr Eirovīzijā gūtie kontakti biznesa veidošanai ir tie labākie, taču iegūto draudzību un kontaktu turpmāka izmantošana jau būs atkarīga no pašiem puišiem. Jebkurā gadījumā «PeR» kaut kādu auditoriju uzrunāja.

«Tie, kuri nemāk zaudēt, saka, ka Eirovīzijā bija politiskais balsojums. Jāsaka, ka tas ir absurdi, jo mēs paši gaidām, kad kaimiņvalstis par mums balsos. Pirmais pusfināls bija spēcīgāks par otro, un mēs tajā nebūtu tikuši tālāk,» piemetināja Račs. Viņš norādīja, ka šogad Eirovīzijā viņam patīk tie izpildītāji, kuri dzied savā valodā, tādēļ Račs aicina par to padomāt, mudinot šo iespēju izmantot. Īpaši viņam patikusi Igaunijas izpildītājas uzstāšanās.

Savukārt Millers ir kritisks par to, ka valsts nesniedz nekādu atbalstu mūziķiem Eirovīzijas konkursam. «Kopš «Prāta vētras» un Marijas Naumovas laikiem mākslinieki paši peras kā pa nātrēm, nodarbojoties ar dziesmas popularizēšanu. Valsts varētu piešķirt resursus, lai dodu iespēju mūziķiem uzstāties. Esmu pārsteigts par Latvijas institūta vienaldzību. Šī ir tā reize, kad Latvijas institūts varētu iesaistīties, jo tas ir labs veids kā reklamēt Latviju,» uzsvēra producents.

Tāpat, pēc Millera domām, Eirovīzijas nacionālā atlase tiek rīkota pārāk vēlu, jo uzvarētājiem atliek vien tikai trīs mēneši laika, lai popularizētu sevi ārzemēs. Īpaši svarīgi ir popularizēt sevi tajās valstīs, ar kurām nāksies piedalīties pusfinālā.

Viņš ir pārliecināts, ka dziesma «Here We Go» nebija piemērota Eirovīzijas formātam, līdz ar to tā trijās minūtēs nevarēja uzrunāt Eiropu. «Jau otro gadu uzkāpjam uz viena un tā paša grābekļa. Jāsaka, ka Samantas Tīnas nacionālās atlases finālā iekļuvusī dziesma šogad bija Eirovīzijai daudz piemērotāka,» norādīja Millers.

Producents kritizētājiem, kuri tagad ir gatavi aktīvi nokritizēt «PeR» sniegumu, aicina padomāt par to, cik no viņiem balsoja nacionālajā finālā un vai pakustināja kaut pirkstu, lai palīdzētu Latvijas māksliniekiem.

Millers minēja, ka viņa prognozes par pusfinālistu iekļūšanu finālā piepildījušās par 70%, taču liels pārsteigums viņam no otrā pusfināla ir par Ungārijas un Armēnijas iekļūšanu finālā, savukārt no pirmā pusfināla Millers ir pārsteigts par Lietuvas izpildītāja iekļūšanu finālā, jo viņa dziedājums brīžiem bija šķībs.

Grupas «PeR» dalībnieks Ralfs Eilands savā «Twitter» kontā raksta, ka sakāve ir pamācošāka par uzvaru.

«Nemelošu, sajūta tāda, ka neesmu darbu līdz galam padarījis un nekādu politiku, nevienu citu utt. nevainošu. Ceru tik, ka jums patika, jo es jutos lepns ar to, ka pārstāvu Latviju! Darījām visu un finālā balsojat par Armēniju, jo viņi ir retie, kuri nav te iedomīgi + ar cool dziesmu,» raksta Eilands. Tāpat viņš min, ka pēc gada atkal piedalīsies Eirovīzijā, tikai tagad kā dziesmu autors.

Dziedātājs min, ka ir žēl par tādu iznākumu, atzīstot, ka šķitis, ka esam pelnījuši iekļūšanu finālā.

Savukārt citi Latvijas mūziķi apveic «PeR» ar uzstāšanos, sakot, ka ir bijuši malači. Labus vārdus Latvijas pārstāvjiem velta arī bijušie starptautiskās Eirovīzijas konkursa dalībnieki Lauris Reiniks un Aija Andrejeva.

Jau ziņots, ka vakar Zviedrijas pilsētā Malmē notiks starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls, kurā «PeR» uzstājās pirmie, bet žūrijas un skatītāju balsojuma rezultātā Eirovīzijas finālā neiekļuva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu