«Eirovīzijas» dziesmu konkursa dalībnieku no Latvijas izraudzīsies nacionālajā atlasē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas pārstāvis «Eirovīzijas» starptautiskajam dziesmu konkursam tiks izraudzīts nacionālajā atlasē, kas februārī norisināsies Ventspilī, žurnālistus informēja Eirovīzijas nacionālās atlases projektu vadītāja Iveta Lepeško.

Nacionālajā atlasē aicināti piedalīties visi, kuru dziesmas pagājušā gada decembrī uzvarēja priekšatlasē. Kopumā skatītāju vērtējumam tiks nodota 21 dziesma, no kurām 18 būs vietējo, bet trīs - ārzemju komponistu sarakstītas.

«Esam tikušies ar visiem pusfinālam kvalificēto dziesmu autoriem, izpildītājiem un to pārstāvjiem. Mēs ceram, ka līdz 28.janvārim visi dziesmu autori apliecinās piedalīšanos konkursā atbilstoši atjaunotajam nacionālās atlases nolikumam un nākamā mēneša laikā jau strādāsim kā viena komanda,» sacīja Lepeško.

Lai gan vairākas pusfinālam izvirzītās dziesmas sākušas rotāciju raidstacijās, tām nekādi ierobežojumi netiks paredzēti un, «ņemot vērā bezprecedenta situāciju», visām dziesmām būs tiesības turpināt piedalīties Eirovīzijas nacionālajā atlasē. Visiem autoriem un izpildītājiem tiks piedāvāti vienādi spēlēs noteikumi - būs jāuzstājas uz lielās skatuves un televīzijas skatītāji ar savu balsojumu noteiks labākos.

Latvijas Televīzija (LTV) un Ventspils pilsēta vienojušās, ka «Olimpiskajā centrā Ventspils» notiks gan Eirovīzijas nacionālās atlases pusfināls, gan fināls. 27.februārī Ventspilī notiks pusfināls, kurā noteiks desmit finālistus, kuriem būs jāuzstājas nākamajā vakarā - 28.februārī, kad finālā tiks noskaidrots šā gada Eirovīzijas dalībnieks, kas dosies uz Maskavu.

Lepeško informēja, ka konkursa pusfinālistus vērtēs tikai skatītāji ar telefonbalsojuma starpniecību, savukārt fināls, tāpat kā iepriekšējos gadus, notiks divās daļās, kad pēc fināla izskaņas sekos superfināls. Fināla kārtā balsojuma rezultātus noteiks televīzijas skatītāji un žūrija, kas izvirzīs trīs dziesmas - superfināla dalībnieces. Savukārt izšķirošajā balsojumā par nacionālās atlases uzvarētāju atkal viss būs tikai televīzijas skatītāju rokās.

Ņemot vērā to, ka šobrīd vairāku dziesmu autori vēl nav informējuši par to, kas tieši izpildīs viņu iesniegtās dziesmas, LTV tikai februāra vidū oficiāli paziņos visu pusfinālā startējošo dziesmu izpildītājus. Kārtību, kādā uzstāsies pusfinālisti, noteiks izloze, kuras datums tiks paziņots atsevišķi.

«Paziņojums par to, ka Eirovīzija šogad būs, ir svarīgs paziņojums, jo ir svarīgi, ka mūsu mūzika tomēr skan visā Eiropā. Ziņa par budžeta samazinājumu man kā uzņēmuma vadītājam lika strauji reaģēt un sabalansēt budžetu, pieņemot arī nepatīkamus lēmumus. Ir milzīgs prieks par to, ka Latvijā ir uzņēmēji, kas ātri atsaucās, kas deva iespēju atgriezties atpakaļ starptautiskajā konkursā un atgriezties starptautiskajā apritē. Mums pretī nāca arī Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), kas samazināja licences dalības maksu,» situāciju raksturoja LTV vadītājs Edgars Kots.

Šā gada Eirovīzijas konkursa kopējais budžets ir 105 000 latu, kuros ir ieskaitīti izdevumi gan nacionālajai atlasei, dalība starptautiskajā konkursā, kā arī samaksa par licenci un citi ar konkursu saistītie izdevumi. EBU, ņemot vērā Latvijas smago ekonomisko situāciju, samazinājusi Latvijas dalības maksu Eirovīzijas starptautiskajam dziesmu konkursam no 47 000 līdz 23 000 latu.

Kots uzsvēra, ka Eirovīzija šogad top, «tikai un vienīgi pateicoties sponsoru un sadraudzības partneru atbalstam», un LTV pamatbudžets Eirovīzijai netiks aiztikts. Eirovīzija šogad taps, pateicoties «Narvesen» un «Latvijas Krājbankas» atbalstam, kā arī Ventspils attīstības aģentūrai un Ventspils pilsētas domei.

Saskaņā ar mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «TNS Latvia» datiem Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls gan 2007.gadā, gan pērn kļuvis gada skatītāko televīzijas pārraidi. Pērn 53.starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls LTV 1.kanālā kļuva par gada skatītāko televīzijas pārraidi, kad to vēroja vidēji 16,6% jeb 364 700 Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par četriem gadiem.

LTV ģenerāldirektors pauda cerību, ka arī šogad televīzijas skatītāju vidū Eirovīzijas konkurss būs viens no skatītākajiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē saistībā ar valdības lēmumu LTV samazināt valsts dotāciju par 2,4 miljoniem latu, Eirovīzija bija viens no projektiem, no kura krīzes budžeta apstākļos, pēc LTV vadības apgalvotā, esot nācies atteikties.

Kā ziņots, Eirovīzijas nacionālajā atlasē no 108 konkursā iesniegtajām dziesmām Eirovīzijas pusfināla konkursā iekļuva Edijs Šnipke ar dziesmu «Make My Day», Romāna Faļkenšteina un Ņinas Kovaiko dziesma «Time Goes», ko izpildīs grupa «Camillas», Valters Frīdenbergs ar dziesmu «For a Better Tomorrow», kā arī Johnny Salamander ar dziesmu «Party».

Finālā iekļuva arī Ingara Viļuma dziesma «Tic Tac», ko izpildīs Iveta Baumane, Katrīnas Tenes un Tarmo Keranena dziesma «Don't Want to Say Goodbye», ar kuru uzstāsies dziedātāja Fidji, Tomasa Kleina un Guntara Rača dziesma «In Love We Trust», ar ko konkursā piedalīties var arī dziedātājas Aisha, Ella un Olga, kā arī grupa «Triānas parks» ar dziesmu «Call Me Any Time You Need a Problem».

Dziedātāja Ginta Ēķe konkursā bija iecerējusi izpildīt Kristapa Krievkalna dziesmu «Be Yourself», bet Madara Celma bija plānojusi uzstāsies ar pašas dziesmu «Have To Say Goodbye». Konkursā nacionālajai atlasei tika izvirzīti arī Dace Plānāre un Aivars Freimanis ar dziesmu «Running Around».

Dziedātāja Sabīne Berezina konkursā bija iecerējusi izpildīt Markus Rivas dziesmu «Bye, Bye», bet Intars Busulis nacionālā atlasē startētu ar dziesmu «Sastrēgumi», kas, iespējams, konkursā tiks izpildīta krievu valodā. Edija Dukura dziesmu «Aizejot» konkursā dziedātu Miks Dukurs, bet Ģirts Zebuliņš izpildītu Andra Barona dziesmu «Place To Be».

Eirovīzijas nacionālajā finālā ar divām dziesmām tika dziedātāja Kristīna Zaharova. Viņas izpildītās dziesmas būtu Mārtiņa Freimaņa dziesma «Angel of Mine» un Laura Reinika dziesma «I Wish I Could Pretend». Arī dziedātāja Aisha konkursā bez Kleina dziesmas plāno piedalīties ar zviedru komponista Šella Jenstiga dziesmu «Hey».

Eirovīzijas starptautiskais dziesmu konkurss šogad notiks Maskavā no 12.maija līdz 16.maijam. Nākamnedēļ Maskavā notiks izloze, kas noskaidros, kādos pusfinālos startēs konkrētās valstis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu