Prauliņš radījis skaņdarbu garīgās mūzikas koncertam

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/E.Rudzītis

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradicionālo programmu šogad papildinās garīgās mūzikas koncerts Doma dārzā 30.

jūnijā plkst. 21.00, kam nupat radīts īpašs komponista Uģa Prauliņa darbs ar Friča Bārdas dzeju «Dzīvības koks».

Uģa Prauliņa muzikālo mistēriju «Dzīvības koks», kuras ilgums būšot apmēram 45 minūtes, garīgās mūzikas koncertā izpildīs Rīgas Doma zēnu koris, Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, Vecumnieku mūzikas skolas koris, Baldones vidusskolas jauktais koris, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas jauktais koris un kora studijas «Omnis» koris, skanīgo kopkori un instrumentālo ansambli diriģēs Aira Birziņa.

Par to, kāpēc svētku programmā jāiekļauj arī garīgās mūzikas koncerts, stāsta koncerta režisors Uģis Brikmanis: «Ir būtiski, ka it kā obligātas lietas — literatūra, vēsture, reliģija — tiek mācītas svaigi un nesamāksloti. Uģa Prauliņa darbs «Dzīvības koks» ir iespēja gan jauniešiem, kas dzied, gan arī klausītājiem meklēt atbildi uz jautājumu, kāda tad šodien ir garīguma nozīme katram no mums.»

U. Prauliņa mūzikā ieskanas gan senatnīgs pagānisms, gan viduslaiku bruņnieciskums, baroka vieglums, 19. gadsimta romantisms, gan arī mūsdienu cilvēka skaņu pasaule. «Darbā izskan cilvēka garīguma meklējumi — no pirmajiem neapzinātajiem aizvēsturisko laiku cilvēka mēģinājumiem līdz laikmetīgā cilvēka iekšējiem meklējumiem. Dzīvības koks ir simbols nepieciešamībai izprast pasauli kā vienotu veselumu, pēc kā cilvēks ir tiecies jau kopš savas esamības sākumiem,» par darba ideju stāsta komponists Uģis Prauliņš.

Muzikālās mistērijas pamatā ir Friča Bārdas dzeja, un tā nav nejaušība. Uģis Brikmanis: «Fricis Bārda ir ne tikai viens no vislatviskākās un vislabskanīgākās dzejas autoriem, un šis gads ir arī Friča Bārdas 125. gads.» IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku garīgās mūzikas koncertā jauniešu izpildījumā izskanēs Uģa Prauliņa muzikālās mistērijas «Dzīvības koks» ar F. Bārdas dzeju pirmatskaņojums un R. Paula «Es vējā saucu» ar J. Petera dzeju, kas tematiski sasauksies ar noslēguma koncerta programmu. Biļetes jau tagad iespējams iegādāties visās «Biļešu servisa» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu