«Melanholiskais valsis» kompaktdiska formātā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ierakstu kompānija «Mikrofona ieraksti» izdevusi kompaktdisku «Melanholiskais valsis». 11. jūnijā Dailes teātris noslēgs sezonu ar kritiķu augsti novērtēto un skatītāju atzinību ieguvušo izrādi «Melanholiskais valsis», kuras pamatā ir komponista Emīla Dārziņa dzīvesstāsts un viņa mūzika Raimonda Paula, jauniešu kora «Kamēr…» un Dailes teātra aktieru interpretācijā.

Raimonda Paula aicināti, mūziķi, kuri piedalās šajā izrādē, kā arī aktieris Artūrs Skrastiņš Latvijas Radio 1. studijā veikuši izrādes muzikālā materiāla ieskaņošanu. Šonedēļ albums piedzīvo savu pirmizrādi kompaktdiska formātā.

Ierakstā piedalījās Raimonds Pauls, jauniešu koris «Kamēr..» (diriģents Māris Sirmais), Artūrs Skrastiņš un Valsts akadēmiskā kora «Latvija» māksliniece Iveta Romancāne.

Raimonds Pauls atzīst: «Sākumā ideja bija pavisam vienkārša — gribēju ieskaņot Emīla Dārziņa melodijas viens pats ar klavierēm, tomēr tā realizējās savādāk, un ar rezultātu esmu gandarīts. Uzskatu, ka Emīls Dārziņš latviešu sirdīs iegūlis visdziļāk no visiem latviešu komponistiem. Arī savas vienkāršības un melodiskuma dēļ. Bez viņa dziesmām nav iedomājama latviešu vokālā mūzika.»

Mūzikas vēsturnieks Oļģerts Grāvītis piebilst: «Latviešu muzikologi sen pierādījuši, ka piebaldzēnu lepnuma — slavenā komponista Emīla Dārziņa — ietekmē daudzus savus vokālos skaņdarbus sacerējuši Ādolfs Ābele, Alfrēds Feils, Kārlis Kažociņš, Jānis Mediņš, Arvīds Žilinskis, tāpat Pēteris Barisons, Lūcija Garūta, Jānis Kalniņš, Jānis Reinholds, Bruno Skulte un daži citi vecāku, jaunāku paaudžu latvju dziesminieki (Raimondu Paulu ieskaitot). Tas dod mums tiesības droši apgalvot — Emīls Dārziņš nav miris. Viņš savas tautas vidū arvien vēl dzīvo…»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu