No 17. līdz 19. jūnijam notiks IV Vasaras dziedāšanas svētki

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Laikā, kad gatavojamies vasaras saulgriežiem un izbaudām vasaru pilnā plaukumā, valsts aģentūra «Tautas mākslas centrs» no 17.

līdz 19. jūnijam Rīgas pilsētā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā rīko IV Vasaras dziedāšanas svētkus, tā veicinot tradicionālās dziedāšanas izzināšanu, pārmantošanu un popularizēšanu. Svētkus ieskandinās 50 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Rīgas un visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi no Bulgārijas un Tuvas — Momšilovcu ciema dziedātājas un tuvietis Nikolajs Oržaks.

17. jūnijā plkst. 18.00 kultūras un tautas mākslas centrā «Mazā ģilde» ikvienam būs iespēja dzirdēt un izbaudīt savdabīgos autentiskos Rodopas novada dziedājumus Momšilovcu ciema dziedātāju izpildījumā.

Pēc bulgāru dziedātāju meistarklases notiks Jāņu tradīciju skola, kur kopā ar folkloras kopu dalībniekiem gūsim ieskatu Jāņu norisē un rituālos no dažādiem Latvijas novadiem, kā arī mācīsimies dziedāt līgotnes.

18. jūnijā Vecrīgas pagalmā «Trīs brāļi» no plkst. 12.00 līdz 17.00 notiks svētku dalībnieku tradicionālās dziedāšanas konkurss. Sarīkojumā piedalīsies arī īpaša vērtētāju kopa, kas vēros, klausīsies un ieklausīsies un svētku noslēguma pasākumā 19. jūnijā Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā pasniegs Uzslavas par labākajiem un veiksmīgākajiem priekšnesumiem. Galvenais Uzslavas kritērijs — atbilstība tradīcijai.

No plkst. 18.00 līdz 19.00 ikviens varēs klausīties un ieklausīties unikālajos tuvieša Nikolaja Oržaka rīkles dziedājumos un Homei garu balsīs.

19. jūnijā svētku dalībnieki pieskandinās Etnogrāfisko brīvdabas muzeju.

Vispirms Kurzemes sētā aicināsim ieklausīties dažādu novadu darba dziesmās, vērot dalībniekus darbā, kā arī pašiem apskatīt un izmēģināt dažādus darbarīkus, vēlāk dosimies uz Vidzemes sētas olnīcu, kur pievienosimies «pieguļniekiem un čaklajiem ganiņiem» no Kurzemes un Zemgales.

Kad darbi būs apdarīti, ielīgosim Jāņus Vidzemes sētā un vēlāk pie Liepājas ostas noliktavas piedalīsimies kūmību un kāzu godos.

Svētkos piedalīsies arī viesis no Tuvas — rīkles dziedājumu un Homei garu balss meistars Nikolajs Oržaks.Svētku laikā notiks arī disku prezentācija. Plašākai sabiedrībai tiks prezentēti četri diski: «Kurzemes dziesmas», «Zemgales dziesmas», «Vidzemes dziesmas» un «Latgales dziesmas».

Svētku noslēgumā tiks izziņoti tradicionālās dziedāšanas konkursa rezultāti un godināti prasmīgākie dziedātāji.

Dziedāsim, dancosim un visi kopā ielīgosim Jāņus!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu