14. maijā «Atdod Galus 2005» klubā Salamandra

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā jau iepriekš ziņots, Tiek atjaunots viens no 90to gadu pazīstamākajiem Rīgas Pagrīdes mūzikas festivāliem «Atdod Galus», un jau rīt sestdien, 14.

maijā atkal «Atdod Galus» ar labākajām Latvijas pagrīdes mūzikas grupām klubā Salamandra (Juglā, Salamandras ielā 1.)

Pēc 6 gadu pārtraukuma radio Naba, kopā ar mūzikas kompāniju Melo Records aicina kopā gan vēl joprojām koncertējošas 90to gadu pagrīdes grupas, gan arī šī brīža zināmākās pagrīdes grupas Latvijā. Koncertā sestdien 14. maijā uzstāsies grupas Sutas Dampis, Voiceks Voiska, The Movies, Mary Jane, Inokentijs Marpls, PND, No Shame (Somija) Bad Machine (Somija), kā arī vairāki Radio NABA DJi no raidījuma Dabasskats. Īpaši jāuzsver, ka pēc vairāk kā divu gadu ilga pārtraukuma, pasākuma ietvaros atsevišķā telpā uzstāsies arī DJ apvienības JaffaRiga apakšprojekts SkaffaRagga, kurš specializējas SKA, regeja, ragga un dancehall muzikālo noskaņu izpildījumā.

Visu koncertu laiku kursēs bezmaksas sabiedriskais transports Esplanāde — klubs Salamandra — Esplanāde. No 14. maija 20.00 katru stundu Katedrāle — Salamandra, un no 20.30 katru stundu līdz 15. maija 04.30 Salamandra — Katedrāle.

«Atdod galus» vēsture aizsākās 90to gadu vidū, kad paralēli Latvijas Popmūzikas biznesam, veidojās un nostiprinājās stabila Latvijas pagrīdes mūzikas scēna. «Atdod Galus» bija lemts kļūt par nozīmīgāko pagrīdes grupu koncertu — festivālu, kas piesaistīja ne tika nozīmīgākās 90to gadu Latvijas pagrīdes mūzikas rock grupas, bet arī dj, elektroniskās mūzikas pārstāvjus un jaunos māksliniekus. Atdod Galus izcēlās ar muzikālo stilu daudzveidību, aizvien pieaugošo dalībnieku un apmeklētāju skaitu, kā arī ar 90tajiem netipisku mediju interesi par pagrīdes mūzikas aktivitātēm.

Pirmais «Atdod Galus» notika 95. gadā Latvijas Jūras Akadēmijā, no kurienes arī aizgūts festivāla nosaukums, vēlākos gados mainot notikuma vietas — gan Zirgu pastā, gan LU Vēstures un Filozofijas Fakultātē. Festivālā «Atdod Galus» vienus no saviem nozīmīgākajiem koncertiem nospēlējuši gan Regnāra Vaivara grupa «Visādi Gadījumi», gan Latvijas Gāze, Yaputhma Sound System, Lolitas Brīnumputns, BPP, Kartāga, Skumju Akmeņi, Inokentijs Marpls un citas. Pēdējo reizi «Atdod Galus» notika 1999. gadā Mazajā Ģildē.

Šī gada koncertā piedalīsies ne tikai latviešu grupas, bet arī ārzemju viesi — No Shame un Bad Machine, no Somijas.

No Shame ir viena no šī brīža Somu pagrīdes mūzikas zināmākajām grupām. Ļoti iecienīta koncertgrupa, kas izceļas ar enerģisku pozitīvismu un spēju savaldzināt arī sev svešu publiku.

No Shame radās ‘96. gadā Somijas Dienvidu pilsētiņā Salo. Lai gan visi grupas dalībnieki jau iepriekš bija spēlējuši dažādās vietējās punk/hc grupās, šis sastāvs radīja vajadzīgo «ķīmiju», un turpmāk mūzika tika radīta ar daudz lielāku apņēmību un misijas apziņu. Pirmie nopietnie koncerti grupai bija ‘97. gadā, kad tā ar labiem panākumiem piedalījās vairākos vietēja mēroga jauno grupu konkursos. Tajā pašā gadā viņi paši izdeva savu pirmo CD — «Through it all». Pēc šiem pirmajiem panākumiem no grupas aizgāja basģitārists un bundzinieks, tomēr atlikušie divi dalībnieki nolēma, ka grupa ir pārāk laba, lai tā vienkārši izjuktu.

‘98. gada otrajā pusē grupa atsāka koncertēt jau jaunā sastāvā un gada beigās, pēc 4 dziesmu demo diska ierakstīšanas, No Shame savā paspārnē ņem Straightedge Records, kas izdeva viņu turpmākos divus ierakstus. No Shame sāka ievērot, gan TV, gan radiostacijas, viņi nofilmēja pirmo klipu skaņdarbam «Song», bet neskatoties uz panākumiem no grupas 2000. gadā personisku iemeslu dēļ aiziet ģitārists Esa, tiesa gan, pēc pāris nedēļām viņš atgriežas un grupa atkal ir atpakaļ apritē. Tajā pašā gadā grupa izdod albumu «SCHPUNK», kas ir ierakstīts nedēļas laikā, daļēji Helsinkos, daļēji Salo. Albums saņem lieliskas atsauksmes, gan no kritiķu, gan klausītāju puses.

Grupas pēdējais albums «Rebound For Glory» tika izdots 2002. gada rudenī, uz leibla Full Steam Records, kas izdod arī tādas grupas kā Disco Ensamble, Deep Insight, Callisto, Flogging Molly un citas.

2004. gada janvārī grupa koncertēja arī Latvijā, klubā DEPO un festivālā «Putnudiena»

Bad Machine tiek saukti par Somu pagrīdes mūzikas uzlecošajām zvaigznēm, kas pazīstama ne tikai somu klausītājiem. Viņu debijas albums «Rip Your heart» tika izdots Amerikā 2002. gadā un ir labi pazīstams Amerikas Rietumkrasta un Eiropas smagās mūzikas klausītāju vidū.

Apmēram pēdējos 3 gadus viņi spēlē kopā un parasti viņus raksturo ar vārdiem «pārsteidzoši kvalitatīvi un skaļi.» Muzikālā stilistika — no Motorhead līdz klasiskam pankrokam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu