LNO būs tetraloģija «Nībelunga gredzens»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šķiet, šogad Latvijas Nacionālajā operā sezona nebeigsies — dziedātāji un dejotāji varēs atpūsties vien līdz augustam, kad Rīgā, Cēsīs un Madonā ieplānots parādīt dažus populārākos sezonas iestudējumus. Savukārt pēc tam operas ļaudis ķersies pie komponista Riharda Vāgnera operu tetraloģijas «Nībelunga gredzens» iestudēšanas, līdz 2009. gadam iestudējot pa vienam darbam. Jau nākampavasar paredzēta «Reinas zelta» pirmizrāde.

«Priecājos, ka beidzot ķeramies pie lielākā projekta atjaunotās operas deviņu gadu pastāvēšanas vēsturē, jo galu galā ar Rihardu Vāgneru saistās Rīgas vārds — viņš taču šeit ir gan dzīvojis, gan strādājis. Turklāt šī tetraloģija uz mūsu operas skatuves nekad pilnībā nav bijusi iestudēta. Ir bijis tikai «Reinas zelts», pie kura mēs ķeramies arī tagad. Galu galā — tas ir rādītājs, vai teātris un trupa var visu, vai arī tā iespējas ir ierobežotas,» pauž LNO direktors Andrejs Žagars. Pēc viņa domām, «Reinas zeltam» ir ļoti dziļa filozofija — tas ir stāsts par zelta postošo varu un to, kā visi pēc tā kāro. «Vēl jau mēs nedrīkstam aizmirst arī par melno zeltu jeb naftu,» viņš filozofiski nosaka un atgādina, ka Vāgners pie tetraloģijas (tajā ietilpst operas «Reinas zelts», «Valkīra», «Zigfrīds» un «Dievu mijkrēslis») komponēšanas ķēries 1848. gadā. «Un tikai 1874. gadā 21 gadu pēc komponēšanas sākuma un 26 gadus pēc pirmās operas libreta uzrakstīšanas «Nībelunga gredzens» tika pabeigts. Visas tetraloģijas pirmiestudējums notika speciāli celtā Vāgnera teātrī Baireitā 1876. gada augustā un kļuva par pasaules mēroga māksliniecisku notikumu.» Vēl Žagars atklāj, ka Vāgnera tetraloģijas iestudēšanā piedalīsies arī Bergenas (Norvēģija) operfestivāla rīkotāji. «Mums ir izcili partneri un izcili solisti — šai izrādei jau esam angažējuši latviešu izcilo basbaritonu Egilu Siliņu, kam ir liela pieredze Vāgnera darbu izpildīšanā,» LNO direktors atklāj un piebilst, ka šīs operas iestudēšana uzticēta diriģentam Andrim Nelsonam un talantīgajam režisoram Stēfanam Herheimam. «Par sieviešu lomām pagaidām skaidrības vēl nav — meklējam izcilus soprānus. Tāpēc 11. augustā izsludināta noklausīšanās tām LNO solistēm, kas vēlas pretendēt uz lomām šajā iestudējumā,« — tā Andrejs Žagars.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu