«Prāta vētra» izdod ilgi tapušu un kvalitatīvu albumu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklamas foto

«Prāta vētra» ir mainījusies.

Tas kļūst skaidrs, gan paklausoties grupas dalībnieku komentāros par šodien iznākošo septīto viņu albumu «Četri krasti», gan ieklausoties pašās desmit jaunajās dziesmās.

Taurītes uz vāka

«Kopš albuma «Starp divām saulēm» šis ir saulainākais dziesmu apkopojums,» saka prātnieku solists Renārs Kaupers. Kā ierasts, viņu momentāni papildina bungu pārvaldītājs Kaspars Roga: «Bet tas ir krietni savādāks. Ja lielām auto firmām ir koncepta auto, tad šis «Prāta vētrai» ir koncepta albums. Tīrs dizainā un saturā. Nesačakarēts darbs.»

Fotogrāfijas albuma noformējumam atkal radījis slavenais rokmūzikas personāžu iemūžinātājs Antons Korbījns, kas turklāt izdomājis arī jaunā diska nosaukumu «Četri krasti» (tas raksturojot to, ka grupa pēc drauga un basģitārista Mumiņa zaudēšanas ir četru cilvēku kolektīvs, kura katrs dalībnieks ir savādāks un it kā stāv uz sava krasta, bet visus vieno ideju okeāns, kas ir mūzika). «Bildes tapušas studijā Kopenhāgenā,» stāsta plates dizaina veidotājs un grupas taustiņistrumentālists Māris Mihelsons. «Antons paciemojās pie mums divas dienas ar domu, ka varētu pabildēt «Prāta vētru» darbībā.»

Taču beigās iznācis tā, ka vāka bildei ar studiju ir tik daudz sakara, ka tā tapusi tās pašas ēkas virtuvē. Korbījns nobildējis grupu, kas ieturējusi maltīti, bet pēc tam vēl uzkavējies virtuvē, jo viņa uzmanību piesaistījušas uz galda palikušās krūzītes. «Antons salika tās pa savam, nobildēja un pēc tam teica, ka tāds varētu izskatīties albuma vāks!» ar smaidu atminas Māris. «Mēs uz to skatījāmies skeptiski — kāpēc lai uz vāka būtu krūzes, kas stāv uz galda? Taču tad radās ideja, ka bildi var pagriezt vertikāli, un iznāk četras taurītes, kas atspoguļo mūsu pašreizējo četrotni…»

Līdzvērtīgi rietumniekiem

Vēl lielāka nozīme jaunā albuma tapšanā ir citam nu jau pastāvīgajam grupas sadarbības partnerim, producentam Aleksam Silvam, kas strādāja arī ar iepriekšējā diska «Dienās, kad lidlauks pārāk tāls» dziesmām «Colder» un «Plaukstas lieluma pavasaris». Šoreiz Silva producējis visu albumu un, kā pastāstīja «Neatkarīgajai», ar padarīto ir apmierināts: «Iepriekšējo reizi es ar grupu pavadīju kopā tikai piecas dienas, un producentam tas ir par maz, lai saprastu mūziķu potenciālu. Šoreiz mēs sastrādājāmies ļoti cieši, mēģinot atrast vajadzīgo attieksmi pret šo darbu, iemeslu, kāpēc to radīt. Mūsdienās daudzi mākslinieki vairs nezina, kādēļ vispār kaut ko ieraksta… Man šķiet, ka mums izdevās, un «Prāta vētra» ir pierādījusi, ka spēj būt līdzvērtīga daudzām labām Rietumeiropas grupām.»

Arī paši galvenie vaininieki jūtas ar padarīto apmierināti un vēl nekad nav izklausījušies tik nopietni, runājot par nule tapušu ierakstu. Šķiet, ka šoreiz tiešām «Prāta vētrai» tik raksturīgā dauzīšanās atlikta otrajā plānā. «Studijā parasti dīvaini ir tas, ka mēģinājuma laikā tu brīvi spēlē un dziedi, bet, tiklīdz iedegas sarkanā ieraksta lampiņa, viss mainās,» skaidro Renārs. «Tu saproti, ka tas ir baigi nopietni, vairāki cilvēki strādā, lente griežas… It kā visi akordi ir savās vietās, bet dvēseles nav. Jaunās dziesmas ir spēlētas simtiem reižu, bet beigu beigās lielākā daļa no albumā dzirdamā materiāla iespēlēta vienā no pirmajām ierakstīšanas reizēm. It īpaši tas attiecas uz balsi, jo tad es vienkārši dziedāju līdzi tikai tāpēc, lai visi saprastu, kas īsti dziesmā notiek, un ierakstītu savus mūzikas instrumentus.»

Tomēr dažas dziesmas izrādījušās gana labas tikai pēc daudziem ierakstītiem variantiem, ko Māris skaidro šādi: «Kad tu esi dziesmu nospēlējis neskaitāmas reizes, tad vairs nedomā, ka deg sarkanā lampiņa, griežas lente un ripo santīmi. Dziesma ir tevī iesēdusies, un tu vari to nospēlēt brīvi.»

«Nu jā, mēs jau ar tevi bijām divās dažādās sesijās,» atjoko Renārs.

Šādā jokā pat varētu būt daļa patiesības, jo albums tapis vairāku sesiju laikā gan Rīgā, gan Kopenhāgenā, latviskos tekstus ierakstot Siguldā. «Sapratām, ka iepriekšējā albuma ierakstīšana divus mēnešus ilgā sesijā bija kļūda,» saka grupas ģitārvīrs Jānis Jubalts. «Kad sesijas ir vairākas, tu paspēj no jaunajām dziesmām atiet un pēc nedēļas vai divām paklausīties tās it kā no malas, saprast, ko vajadzētu mainīt.»

Albums Jamaikā

Lai arī rudenī, tiekoties kinostudijā, kad «Prāta vētra» gatavojās no jauna izdotā albuma «Veronika» koncerttūrei, Renārs stāstīja, ka šoreiz albums tiešām būs tikai angļu valodā, realitāte izrādījusies absolūti citāda — astoņas no desmit plates dziesmām ir latviski. Tas gan nenozīmē, ka tām nav arī angliskā varianta, taču tos varēs izdzirdēt tikai septembrī, kad ārzemju tirgum tiks izdots disks «Four Shores» (tātad — tie paši «Četri krasti»).

«Tagad es pat nevaru iedomāties, kā būtu, ja pa radio palaistu mūsu jaunās dziesmas un tās skanētu angliski,» atzīst prātnieku solists. «Mēs taču esam latviešu džeki un savā zemē mums ir jādzied latviski!» Jāatgādina, ka, piesakot savus divus iepriekšējos albumus — «Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas» un «Dienās, kad lidlauks pārāk tāls» —, «Prāta vētra» kā pirmos singlus piedāvāja tieši angliskās dziesmas «Online» un «Colder». «Ir pavasaris, un tāpēc šoreiz ciemos nāk «Pilots Tims!»» rezumē Renārs.

Par spīti tam, ka albums pārsvarā tapis pelēcīgajā un aukstajā Kopenhāgenā ziemas mēnešos, tas patiesi izdevies saulains. «Mēs tiešām apsveram iespēju nākamo albumu ierakstīt kādā saulainākā vietā, jo Kopenhāgenā visi tikai dzer alu krogos,» saka Renārs. «Tāda garlaicīga plušķu būšana. Bet nav ļaunuma bez labuma, jo, zinot mūs, ja tur būtu daudz ko darīt, tas tikai traucētu darba procesam. Taču droši vien ir muļķīgi iedomāties, ka, aizbraucot uz Jamaiku, nu tik būs baigi saulainais albums.»

Savu izvēli turpināt ierakstīt albumus ārpus Latvijas prātnieki skaidro ar kvalitātes meklējumiem. Viņi nav atmetuši mērķi iekarot vēl augstākas virsotnes, un nākamais solis šajā virzienā tiks sperts rudenī līdz ar angliskā albuma izdošanu ārzemēs.

Līdz tam «Prāta vētrai» netrūkst plānu attiecībā uz Latviju. «Latviešu albums ne velti iznāk maijā,» skaidro Kaspars. «Līdz augustam visiem būs laiks samācīties dziesmu vārdus, jo tad mēs rīkosim piecus lielus brīvdabas koncertus, kas aptvers visus Latvijas novadus.»

Pilnīgi iespējams, ka tad prātnieki dalīs arī autogrāfus, taču tiem faniem, kuri nevēlas tik ilgi gaidīt, šodien jādodas uz Upes veikalu K. Barona ielā 37 (ieeja no Ģertrūdes ielas), kur pirmie 100 «Prāta vētras» albumi «Četri krasti» tiks pārdoti ar grupas dalībnieku autogrāfiem uz vāka.

***

Diska dziesmu saraksts

- Četri krasti

- Pilots Tims

- Kur milzu kalni liekas mazi

- Tin Drums

- Purpur

- Rudens

- Tā nogurt var tikai no svētkiem

- Māsa nakts

- Sunrise (Deep In Hell)

- Lapsa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu