Šonedēļ Mobija koncerts Rīgā!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklamas foto

Popmūzikas mazais cinītis Mobijs 16.

jūnijā beidzot arī Rīgā.

Par Mobiju pēdējos 15 gadus pasaules popmūzikas aprindās runāts daudz un dikti. Sācis kā pankroka aktīvists, ieguvis plašāku atpazīstamību kā viens no reiva mūzikas pionieriem un tad kļuvis megapopulārs kā relaksējošas mūzikas meistars, Mobijs nostiprinājis savas pozīcijas popmūzikas ikonu sarakstā.

Sarežģīta personība

Vēl jo patīkamāk, ka tik lielu atzinību guvusi zvaigzne sava jaunā albuma «Hotel» reklamēšanas turnejas grafikā iekļāvusi arī Rīgu, kas liecina, ka Latvija kļūst aizvien akceptējamāka koncertēšanas vieta pasaules mēroga slavenību acīs. Mobiju par zvaigzni gan īsti negribas saukt — ne jau tāpēc, ka viņš dažādu valstu mūzikasmīļu vidū būtu mazāk pazīstams nekā, piemēram, Lenijs Kravics, kurš, kā zināms, Rīgu apmeklēs 10. jūlijā. Gluži vienkārši Mobijam joprojām izdodas saglabāt milzu slavu it kā nejauši ieguvuša mūziķa imidžu, ko viņš veiksmīgi uztur, nedodoties Ņujorkas (kur viņš turklāt dzīvo diezgan parastā dzīvoklī) ielās glaunā limuzīnā ar vairākiem miesassargiem pie sāniem, bet gluži otrādi — ik pa laikam ierodieties paša atvērtajā veģetāriešu tējnīcā «Teany», lai aprunātos ar tās apmeklētājiem. Tāpat liela mēroga zvaigznēm netipiski Mobijs turpina rakstīt publisku dienasgrāmatu savā interneta lapā «moby.com», tādējādi vismaz virtuāli ik dienu esot kopā ar saviem faniem visā pasaulē.

Patiesībā Mobijs jeb Ričards Melvils Hols, kurš pats vairs īsti nezina, ko atbildēt uz jautājumu, vai viņš ir slavenā romāna Mobijs Diks autora Hermana Melvila attāls radinieks, ir diezgan sarežģīta un neizskaidrojama personība, kas vienlaikus atzīstas mīlestībā nikna politiska protesta pilnam pankrokam un vieglajām narkotikām un iestājas par apgarotu mieru pasaulē, atzīst sevi par vegānu un brīžiem apgalvo, ka labāk justos kā mazs muļķīgs citplanētietis uz kādas svešas planētas.

Miljoni un tūkstoši

Lai cik miermīlīgi šķistu pēdējie trīs Mobija albumi «Play», «18» un «Hotel», koncertos viņš joprojām spēj pārvērsties par mazam virpulim līdzīgu aktīvistu, kurš pats gatavs spēlēt jebkuru mūzikas instrumentu, bet loģiski nevar to vienlaikus izdarīt, tāpēc sapulcējis ap sevi diezgan iespaidīgu profesionāļu ansambli.

Šis aspekts atšķir Mobiju no daudzām citām deju mūzikas pasaules zvaigznēm, kuras bieži vien neapgrūtina sevi ar it kā nedzīvās elektroniskās mūzikas atdzīvināšanu un arī koncertos iztiek ar studijas datoriem, sintezatoriem un bungu mašīnām. Turklāt drīzais Rīgas viesis gājis vēl tālāk — pat savā jaunajā albumā mēģinot visu iespēlēt maksimāli dzīvi. Kvalitatīvas mūzikas cienītāji to noteikti jau ir novērtējuši. Arī Latvijā, kur biļetes uz 16. jūnijā Ķīpsalas hallē notiekošo koncertu ļoti veiksmīgi sāka tirgot jau 17. martā. Pati albuma «Hotel» turneja gan startēja tikai 11. aprīlī Ziemeļamerikā. Tagad tā pārceļojusi uz Eiropu, iekļaujot arī Krieviju, bet nākammēnes beigsies Japānā.

Pats Mobijs neskaitāmas reizes atzinies, ka deviņdesmito gadu sākumā, dzīvojot aukstās noliktavas telpās un kā dīdžejs spēlējot pagrīdes reiva pārtijās, pat vislielākajā apreibinošu vielu reibumā nevarēja iedomāties, ka kādreiz izdos savus albumus vairākus miljonus lielās tirāžās un apceļos pasauli, koncertējot daudzu tūkstošu cilvēku apmeklētos koncertos.

Vegāna principi

Lai arī Mobijs sevi jau stingri pieteicis kā mūziķis, kurš ar dīdžejošanu vairs neaizraujas, viņa koncertu Rīgā iesildīs pašmāju vinila plašu virpināšanas meistari AG un Raitis. Viņu uzstāšanās sāksies septiņos vakarā līdz ar halles durvju atvēršanos Mobiju redzēt un dzirdēt alkstošajiem. Un redzēt un dzirdēt būs ko, jo mazais popmūzikas cinītis neatļaujas ceļot pa pasauli, vienkārši atspēlējot iecienītākos hitus. Kopā ar viņu Rīgā ieradīsies ne tikai pavadošo mūziķu grupa un tehniskais personāls, bet arī vairākas kravas mašīnas ar skaņas un gaismas aparatūru.

Tiesa, arī ārpus ierastās Ņujorkas vides viņš nepārkāpj savus vegānisma principus un sagādā diezgan lielas problēmas koncertu organizētājiem, pieprasot atbilstošu ēdienu. Proti, viņš nelieto uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus un atzīst tikai tādu pārtiku, kas pagatavota no bioloģiski audzētām sastāvdaļām. Tā kā Latvijā nav pieejama daļa no mākslinieka pieprasītajiem pārtikas produktiem, Latvijas koncerta organizētājiem nāksies tos piegādāt no ārzemēm.

Interesanti, ka labu maltīti ieturējušā vegāna uzstāšanās paredzēta tikai ap desmitiem vakarā, taču organizētāji lūdz cilvēkus ierasties laikus, lai pie ieejas nerastos sastrēgums, kas uzstāšanos varētu attālināt vēl uz vēlāku laiku.

Tāpat ieteicams iegādāties biļetes vēl pirms koncerta dienas, ja tas vēl nav paspēts, jo pagaidām ieejas karšu cena saglabāta 20 latu, bet pēdējā brīdī var nākties šķirties no krietni lielākas summas. Biļetes uz Mobija koncertu pieejamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās.

***

Mobijs

- Īstajā vārdā — Ričards Melvils Hols

- Skatuves vārdu aizguvis no it kā attāla radinieka Hermana Melvila sarakstītās grāmatas «Mobijs Diks»

- Uzstājies gan Glastonberijas festivāla nobeigumā, gan olimpisko spēļu slēgšanas ceremonijā

- Remiksējis daudzu populāru mākslinieku dziesmas, Deividu Boviju un grupas «Metallica», «Beastie Boys» un «Aerosmith» ieskaitot

- Lielāko daļu ierakstu joprojām rada savā dzīvoklī iekārtotajā studijā

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu