«Sex Pistols» trakulīgā seja

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/EPA

Leģendārās pankroka grupas «Sex Pistols» panākumus nodrošināja skandalozais un oriģinālais grupas neformālais līderis Sids Višess, lai gan viņš nebija spilgts mūziķis.

Mātes injicēts heroīns sešpadsmit gadu vecumā, sekss un maza interese par vienkāršām lietām raksturoja Sida dzīvi.

Zināja, kas ir heroīns

Sids Višess, īstajā vārdā Džons Saimons Ričijs, dzimis 1957. gada 10. maijā. Viņa tēvs Džons — izbijis tanku grenadieris, kas drīz pēc Džona dzimšanas pameta ģimeni. Pēc šķiršanās viņa māte devās uz Ibicu Spānijā, kur pārtika no narkotiku tirdzniecības. Māte bija negatīvs piemērs Sidam — viņai pašai bija savs stāsts par tuvajām attiecībām ar heroīnu. Vēlāk viņi atgriezās Anglijā, kur māte apprecējās ar Krisu Beverliju. Laulība nebija ilga — Kriss nomira pēc sešiem mēnešiem. Pēc tam Džons un viņa māte dzīvoja daudzstāvu namā Tanbridžvelsā un nākamais mūziķis mācījās Sendaunas pamatskolā. Vēlāk ģimene pārcēlās uz Hakniju Austrumlondonā, kur, pabeidzis vietējo pamatskolu, Džons iestājās arodskolā — Haknijas koledžā. Pēc diviem semestriem viņš skolu pameta.

Džons tīņa gados daudz lasīja komiksus, tie viņam šķita visaizraujošākā literatūra. «Es nelasu. Ja to daru — tikai komiksus. Es ienīstu grāmatas. Man tās šķiet pārāk mīkstsirdīgas. Man patīk tikai izklaidējošas grāmatas. Man patīk šausmeņu grāmatas.«

Bromlijas kontingenta skandālists

Koledžā Džons iepazinās ar Džonu Lindonu, kas vēlāk kļuva par viņa biedru Džoniju Rotenu grupā «Sex Pistols». Koledžu Džons pameta, kad viņam bija piecpadsmit. «Man nepatika darbs. Es vispār neko nedarīju. Es vienmēr atvainojos. Un es nevarēju darīt nevienu darbu. Ne jau tāpēc, ka nebūtu izglītots vai citādi, bet tāpēc, ka man nebija intereses to darīt. Esmu nepielūdzams, ja man jādara kas tāds, kas man nepatīk.» Pametis skolu, Džons uzturējās Londonas panku un avangarda aprindās, tā saucamajā Bromlijas kontingentā, kas sastāvēja no «Sex Pistols» faniem.

Muzikālo karjeru jaunietis sāka grupā «The Flowers of Romance», pēc tam Sidu pamanīja grupa «Siouxsie and the Banshees» — viņš spēlēja bungas un uzstājās «100 panku klubu festivālā». Kaut arī puisi raksturoja kā dziļu un kautrīgu personību, viņš uz skatuves atļāvās būt vardarbīgs. Festivālā viņš sviedis stikla glāzi, kas atsitusies pret griestiem un trāpījusi kādai meitenei pa seju — lauskas iedūrušās acī, un viņa zaudējusi redzi. Tomēr šis notikums nav pierādīts. Tajā pašā pasākumā mūziķis ar velosipēda ķēdi uzbruka NME žurnālistam Nikam Kentam, kādā citā reizē — BBC dīdžejam, televīzijas ekrāna sejai Bobam Harisam Londonas naktsklubā.

Skatuves vārdu Džons pieņēma, jo Lindons un Vardls no «Sex Pistols» arī bija Džoni. Vārdu «Sids» viņš aizguva no Džonija Rotena mīļā kāmīša. Un ar šo vārdu 1974. gadā, kad Sidam bija sešpadsmit, sākās viņa pirmās vienas nakts dēkas. Pēc kādas no tām Sids teicis mātei: «Māt, es nezinu, ko ļaudis saredz seksā. Es nekā no tā negūstu.» Šajā laikā jaunietis sāka lietot narkotikas kopā ar māti, kas viņam tās injicēja, bet nākamajā gadā jau pats varēja atrast vēnu un iešļākt tajā heroīnu. Šķiet ticami, ka šajā laikā Sids nožņaudzis kaķi un uzbrucis kādam pensionāram.

Sids un ģitāras ēna

Kad 1977. gada februārī no «Sex Pistols» aizgāja basģitārists Glens Metloks, grupas menedžeris Malkolms Maklārens vēlējās grupā redzēt Sidu. Trakuli uzņēma tāpēc, ka viņš bija spilgta personība, kaut arī ar sliktu slavu. Džona Sevidža sarakstītajā «Sex Pistols» biogrāfijā lasāms, ka lielāko daļu basa partiju grupas vēlākajos gados spēlējis ģitārists Stīvs Džons un koncertos bieži Sida pastiprinātājs bijis izslēgts. Taču «basģitārists» apzinājās savu trūkumu un lūdza Lemmiju Kilministeru no «MotĻrhead», lai iemāca viņam ģitārspēli. «Es neprotu spēlēt basu,» teicis Sids. Un Lemmijs atbildējis: «Es zinu.» Viņš bija daudzsološs students.

Bez Nensijas nu nekādi nevar

Runā, ka mūziķa liktenīgā sieviete Nensija Spungena no Amerikas bija atbraukusi uz Londonu, lai liktos gultā ar «sekspistoli». Viņa bija augstākās vidusšķiras Filadelfijas uzņēmēja meita. Jau kopš bērnības jauniete bijusi nepatstāvīga. Izkritusi vidusskolas eksāmenos, Nensija lietojusi narkotikas un mēģinājusi izdarīt pašnāvību. 1977. gadā, pirms liktenīgā būtne Nensija satika Sidu, viņa bezmērķīgi klīdusi pa dzīvi un piepelnījusies ar prostitūciju Londonā.

Drīz viens Sids un Nensija pārcēlās pie puiša paziņas uz dzīvokli netālu no Bakingemas pils. «Viņa bija neticami biezādaina, viens no nepatīkamākajiem cilvēkiem, kādu esmu satikusi. Visi viņai redzēja cauri, izņemot Sidu,» atceras puiša paziņa Rūka. Abi balodīši bija atkarīgi viens no otra tāpat kā no dienišķā heroīna. «Sidam nekad nebija normālu, parastu attiecību. Es domāju, ka sekss pārņēma viņu,» atceras Rūka. Nensija trakulim bija kā mamma, kurai paraudāt uz pleca, turklāt viņas postošā ietekme uz Sidu traucēja mūziķa panākumiem grupā. Pārgalvim nepatika nekas, izņemot Nensiju un heroīnu. Amerikas tūres laikā, kad Nensijas nebija Sidam līdzās, viņš maz ēda, daudz dzēra un lietoja narkotikas.

Koncerttūres vidū Sids aizlidoja uz Lielbritāniju un paķēra līdzi Nensiju — viņi tikās Ņujorkā, kas kļuva par abu pēdējo pieturas punktu. 1978. gada 12. oktobra rītā Čelsijas viesnīcas 100. numurā Sids atrada draudzeni mirušu, un mūziķi apsūdzēja viņas slepkavībā. Savukārt 1979. gada 2. februārī medijos parādījās informācija, ka pats Sids atrasts miris viesnīcā, un viņa nāves cēlonis bija narkotiku pārdozēšana.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu