Pits Andersons - īpašais viesis «Nitty Gritty Dirt Band» koncertā Norvēģijā

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Pits Andersons, 30. jūlijā, kā īpašais viesis uzstājās vienā no lielākajiem Skandināvijas kantrī mūzikas festivāliem «Seljord Country 2010» kopā ar šāgada festivāla galvenajām zvaigznēm, Grammy un CMA (Country Music Association) balvu ieguvējiem - slaveno amerikāņu grupu «Nitty Gritty Dirt Band». «Nitty Gritty Dirt Band» ir viena no rokmūzikas stila pamatlicējiem, kas, līdzas grupai «The Eagles», izveidoja šo stilu. Tajā pat laikā, viens no grupas nopelniem ir arī klasiskās country un bluesgrass mūzikas tradīciju saglabāšana. 1971. gadā viņi uzaicināja nozīmīgākos kantrī mūzikas lielmeistarus - pamatlicējus, - «Mother Maybelle Carter» (Johnny Cash sievas June Carter māte un A.P. Carter Family dinastijas aizsācēja), Earl Scruggs, Roy Acuff, Merle Travis, Jimmy Martin, Doc Watson un citus, un ierakstīja ar viņiem pilnīgi akustisku dubultalbumu «Will The Circle Be Unbroken», kas izraisīja milzīgu intereses vilni pret šo mūzikas stilu ASV un citur pasaulē.

Grupas dziesmas un albumi jau sākot no debijas albuma 1967. gadā bieži ieņēma godpilnās augstās vietas ASV Country un Pop mūzikas Top 10 sarakstos, līdz 1984. gadā iekaroja arī savu pirmo No. 1 pozīciju. 1985., 1986. un 1988. gados vēl trīs grupas dziesmas no dažādiem viņu albūmiem ieguva pirmās vietas topā. 1989. gadā grupa albūmam «Will The Circle Be Unbroken», ierakstīja otro daļu, kuras ierakstā šoreiz piedalījās arī Johhny Cash, Carter ģimene, Emmmylou Harris, Ricky Skaggs, Chet Atkins u.c. Albums iegūva zelta albūma statusu un divas Grammy balvas un tika atzīts par gada albūmu CMA apbalvošanā. Grupas panākumi turpinājās un 2005. gadā «Nitty Gritty Dirt Band» dabūja balvu no International Entertainment Buyers Association par 40 gadu ilgu ieguldījumu mūzikas industrijā. 2009. gadā ir ierakstīts jauns CD «Speed Of Life» kas ir grupas 25. albūms. NGDB ir izgauši ceļu no hippie jug-grupas līdz kantrī roka pionieriem un joprojām aktīvi koncertē, grupas ietekmē joprojām ir jūtama un tai ir milzīgs pielūdzēju daudzums visā pasaulē.

2010. gada grupas dziesma «Mr. Bojangles» tika ierakstīta «Grammy Hall of Fame».

1976. gadā «Nitty Gritty Dirt Band» bija pirmā ASV kantrī roka mūzikas stila grupa, kura tika uzaicināta uzstāties PSRS, tajā skaitā arī Rīgā, Latvijā. Tā izraisīja milzīgu ažiotāžu un radīja apvērsumu daudzu, jo daudzu jauniešu prātos. Grupas izveidotāji un pastāvīgie dalībnieki arī uz šodienu ir tie paši, kas 1965. gadā: multiinstrumentālists John McEuen, kas virtuozi pārvalda gan bandžo, gan mandolīnu, gan vijoli, gan dobro un stīl-ģitāru, Jimmy Fadden uz sitamiem instrumentiem un mutes harmonikām un Jeff Hanna – balss un ģitāras.

Kopš 1977. gada grupas sastāvā uz taustiņinstrumentiem ir arī Bob Carpenter.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu