Rīgas svētku piektdienas pasākumu programma

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas svētku piektdienas, 21. augusta, pasākumu programma:

  • PORI MĀKSLA PILSĒTVIDĒ

Rīgas Kongresu nama vestibilā no 21. līdz 23. augustam plkst. 9.00–17.00.

Pori (Somija) ir visvecākā Rīgas sadraudzības pilsēta. 2009. gadā aprit abu pilsētu sadarbības 45 gadu jubileja. Pēdējo desmit gadu laikā īpaši aktīva bijusi Pori un Rīgas mākslinieku un mākslas skolu audzēkņu un pedagogu sadarbība. Arī ideju par mākslas darbu reprodukciju eksponēšanu pilsētvidē Pori mākslinieki aizguvuši no Rīgā redzētā.

Izstādes mērķis: rast atgriezenisko saiti ar publiku, veicināt cilvēku izpratni par to, ka māksla organiski iekļaujas arī ikdienas publiskajā telpā.

Izstādē apskatāmi 15 mākslinieku darbi.Anne Marija Kimilainena, «Satikšanās»Ari Koivisto, «Skats»Erja Honkanena, «Lielais laimes kalns»Mirja Valinoja, «Buda atpūšas»Lēna Vintera-Koski, «Augusta gaidās»Raija Kuisma, «Lomu spēle»Pasi Vainonpē, «Nepiegriez par daudz»Sirpa Ojala, «Pirmais sniegs»Kari Kuisma, «Atvars»Timo Lintula, «Eža adatas»Annelija Jarna-Teiste, «Odaliskas pludmalē»Tertū Suominens, «Mistērija»Kirsī Jākola, «Bīstami»Tea Sēderlunda, «Klusā mūžība»Irēne Kaunisto, «Ziedošā ainava»

  • PASĀKUMS «SVĒTKU JAMPADRACIS»

Stāvlaukumā starp viesnīcu «Rīga» un grāmatu namu «Valters un Rapa» 22. augustā plkst. 9.00–21.00.

Jampadracis un patīkama gaisotne Rīgas svētkos stāvlaukumā starp Vaļņu ielu un Aspazijas bulvāri pie viesnīcas «Rīga». Dzīvā mūzika un gaisa balona atrakcijas.

Svētku apmeklētāji varēs nobaudīt «Emīla Gustava šokolādes» gardumus un kafejnīcas «Vecrīga» smalkmaizītes. Viesnīca «Rīga» piedāvās bāra «Palm Garden» un bāra «Lobby Bar» pakalpojumus, kā arī ekskursijas pa Rīgas pilsētu, izbraucienus ar ekskluzīviem transportlīdzekļiem un dzintara izstrādājumu tirdzniecību. Laukuma apmeklētājiem būs iespēja iegādāties grāmatas no grāmatu nama «Valters un Rapa» speciāli svētkiem sagatavotā grāmatu klāsta.

Šajā laukumā būs iespēja pakavēties pie galdiņiem un izbaudīt visapkārt notiekošo svētku gaisotni, labu literatūru, mūziku, konditoreju un citus pakalpojumus.

Organizē: grāmatu mans «Valters un Rapa»

  • VASARA PILSĒTĀ — BĒRNU UN PIEAUGUŠO SPĒLES, KARUSELIS UN AMATNIEKU TIRDZIŅŠ

Esplanādē no 21. līdz 23. augustam plkst. 10.00–20.00.Organizē: SIA «Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš».

No 10. augusta līdz 23. augustam

  • LATVIJAS PLAKĀTU MĀKSLAS IZSTĀDE

Ganību dambī 30 no 21. līdz 23. augustam plkst. 10.00–18.00.Plakāti mums saka priekšā, kam jātic un kas jādara. Tāpēc plakātu mēdz dēvēt gan par ielu mākslu, gan par galveno ideoloģisko tribūnu. Plakāts ir īpašs mākslas veids, kurā ļoti koncentrēti un tieši atspoguļojas kultūras un varas savstarpējās attiecības. Plakāti mūs ietekmē un ar mums manipulē.Izstāde parāda plakātu kā kultūrainavas sastāvdaļu, kā specifisku mākslas veidu, kuram piemīt sava zīmju sistēma, izteiksme un valoda. Apzināti izceļot varas, mākslas un individualitātes attiecības, izstāde apliecina, ka nav neviena cita mākslas veida, kurā šīs attiecības atspoguļotos tik tieši un koncentrēti kā plakātā. Gandrīz divsimts izstādei izvēlētie darbi seko visām mūsu publiskās dzīves jomām, kurās plakāts ticis izmantots, lai ietekmētu sabiedrisko domu. Tāpēc izstāde nenovēršami kļūst arī par plakātos atspoguļotu Latvijas 20. gadsimta vēstures īso kursu.

Organizē: SIA «Euro Textile Group» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju.

  • KNIPELĒTO MEŽĢĪŅU DARINĀTĀJU APVIENĪBAS «SAVIJA» 10 GADU JUBILEJAS IZSTĀDE

Melngalvju nama vēsturiskajos pagrabos no 21. līdz 23. augusta plkst. 10.00–17.00.

Nama apskate: skolēniem, pilna laika studentiem, uzrādot apliecību, LR pensionāriem — Ls 1; pārējiem apmeklētājiem — Ls 2. Daļēja nama apskate, konkrētu izstāžu apskate: skolēniem, pilna laika studentiem, uzrādot apliecību, LR pensionāriem — Ls 0,50; pārējiem apmeklētājiem — Ls 1.

  • PASAULES LATVIEŠU MĀKSLAS IZSTĀDE «TĒVU ZEMEI — LATVIJAI»

Sv. Pētera baznīcā no 21. līdz 22. augustam plkst. 10.00–18.00, 23. augustā plkst. 12.00–18.00.

Ieejas maksa: pieaugušajiem — Ls 1, skolēniem un pensionāriem — Ls 0,50.

  • TAUTAS TĒRPU CENTRA «SENĀ KLĒTS» ATKLĀŠANA

Rātes pasāžā, Rātslaukumā 1, 20. augustā plkst. 16.00–20.00.Apmeklētāji varēs iepazīties ar centra tautas tērpu kolekciju, to darināšanas un valkāšanas noslēpumiem.

Ar «Senās klēts» darinātajiem tautas tērpiem leposies to nēsātāji, tostarp sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Jaunā centra telpas pieskandinās un kopdziedāšanu organizēs folkloras kopa «Skandinieki».

Rudzu laika cienastā — skābputra un sklandrauši.

Pirms un pēc pasākuma trīs dienu garumā (no 20. līdz 22. augustam plkst. 10.00–20.00) Rātes pasāžā amatnieki rādīs, kā tiek darināts tautas tērps un tā sastāvdaļas.

Organizē: SIA «Tautas tērpu centrs «Senā klēts»».Atbalsta: Rīgas domes Kultūras departaments un SIA «Rīgas nami».

  • LITERATŪRAS IZSTĀDES PAR RĪGU

http://www.rcb.lv/Content/Actual/2009/EventsAug/EventsAug.doc

  • STARPTAUTISKĀ TRADICIONĀLĀS TEKSTILMOZAĪKAS FESTIVĀLA ATKLĀŠANA

Rīgas kultūras centrā «Iļģuciems» 21. augustā plkst. 18.00–21.00, 22. augustā plkst. 11.00–18.00 un 23. augustā 11.00–17.00.«Rīgas tekstilmozaīka» ir pirmais starptautiskais tradicionālās tekstilmozaīkas festivāls Latvijā.

Izstāžu programmā savus darinājumus eksponēs šuvējas no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas.

Festivāla dalībnieki kopīgi darinās lielformāta segu kā apliecinājumu tam, ka radošām izpausmēm nav robežu. Zināšanas un prasmes dalībnieki papildinās meistarklasēs un savstarpējā pieredzes apmaiņā. Darbosies informāciju stendi, kur varēs iepazīties ar nepieciešamajiem materiāliem tekstimozaīkas darināšanai.

www.dublirin.com.ua

Izstāde apskatāma plkst. 11.00–17.00.

Organizē: Rīgas kultūras centrs «Iļģuciems», Latvijas Lauku sieviešu apvienība.

  • IZSTĀDE «VIKTORIJAS LAIKA MODE»

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 21. līdz 23. augustam plkst. 11.00–17.00.

Izstādē eksponēti 1830.–1900. gada tērpi un aksesuāri no izcilā vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Parīze) kolekcijas. Pirmo reizi Baltijas valstīs apskatāmi reti 19. gadsimta karalienes Viktorijas valdīšanas laika vīriešu un sieviešu apģērbi no Anglijas, Francijas, Itālijas, Vācijas, Austroungārijas — manekeni ar aksesuāriem: vēdekļiem, saules un lietussargiem, cepurēm, somām, vestēm, korsetēm, lornetēm utt.Ieejas maksa: Ls 3, skolēniem, studentiem un pensionāriem — Ls 1.22. augustā: Ls 2, skolēniem, studentiem un pensionāriem Ls — 1.

www.dlmm.lv

  • INDIJAS, INDOĶĪNAS UN INDONĒZIJAS MĀKSLA NO ĀMM KOLEKCIJAS NO INDIJAS LĪDZ INDONĒZIJAI

Ārzemju mākslas muzejā, Pils laukumā 3, no 21. līdz 23. augustam plkst. 11.00–17.00.

Izstāde iepazīstina ar tālo un eksotisko zemju — Indijas, Kambodžas, Laosas, Taizemes, Mjanmas (Birmas), Vjetnamas un Indonēzijas — lietišķo mākslu divu gadsimtu garumā (19.– 20. gadsimts).

No daudzveidīgās un tradīcijām bagātās Indijas lietišķās mākslas izstādē apskatāmi kaula, raga un koka griezumi, audumi, rotas, metāla un lakas izstrādājumi. Indoķīnas pussalas zemju Mjanmas (Birma), Taizemes, Kambodžas, Laosas un Vjetnamas lietišķo mākslu izstādē prezentē izstrādājumi no metāla un lakas ar perlamutra inkrustāciju. 2009. gadā muzejā izveidota arī Indonēzijas mākslas priekšmetu kolekcija. Tā ietver slavenās indonēziešu batikas un «Wayang» ēnu teātri ar ažūrām, krāsainām lellēm, kuras aizved eposa «Ramajana» pasaulē. Par indonēziešu amatnieku prasmi liecina bronzas vāzes ar smalko gravējumu un filigrānā sudraba kariete, kas ir viņas augstības Džogjakartas karalienes Hemas Hamengku Buvono dāvana Ārzemju mākslas muzejam. Pastāvīgajā ekspozīcijā var apskatīt 16.–20. gadsimta Ķīnas mākslu.

Izstāde atvērta no 15. jūlija līdz 31. decembrim.

Muzeja darba laiki:Pirmdien: slēgtsOtrdien: 11.00–17.00Trešdien: 11.00–17.00Ceturtdien: 13.00–19.00Piektdien: 11.00–17.00Sestdien: 11.00–17.00Svētdien: 11.00–17.00

  • LATVIJAS TEKSTILMĀKSLAS IZSTĀDE «NESKARTIE»

Ārzemju mākslas muzejā, Pils laukumā 3, no 21. līdz 23. augustam plkst. 11.00–17.00.

Izstādē apskatāmi Latvijas tekstilmākslas piecu iepriekšējo gadu labākie darbi, ko darinājuši vairāk nekā 30 dažādu paaudžu mākslinieki — gan labi pazīstami un atzīti mākslinieki, kā Edīte Pauls-Vīgnere, Daina Dagnija, Pēteris Sidars un citi, gan jaunie autori.

Mākslinieku radītajos tekstildarbos izmantoti visdažādākie materiāli: dabiskās un sintētiskās šķiedras, metāls, koks, plastmasa un netradicionālas izejvielas. Darbu tēmu loks ir visplašākais: no sociāli aktuālu tēmu risinājuma līdz indivīda iekšējās pasaules pārdzīvojumu simboliskai atklāsmei, no filozofiskiem uztvērumiem līdz asociatīvam dabas motīvu traktējumam krāsu un formu dažādībā. Plašais mākslinieku redzējums ļaus skatītājam ielūkoties tekstilmākslas pasaules daudzveidībā, kā arī no plašā darbu klāsta atrast savai esībai vistuvākos.

Visā svētku laikā — konkursi ar balvām.

Izstāde apskatāma no 8. jūlija līdz 30. augustam.

Muzeja darba laiki:Pirmdien: slēgtsOtrdien: 11.00–17.00Trešdien: 11.00–17.00Ceturtdien: 13.00–19.00Piektdien: 11.00–17.00Sestdien: 11.00–17.00Svētdien: 11.00–17.00

FIFA World Cup 2010 kalendārs

  • RĪGAS SVĒTKU LIELĀ SPĒLE

Rīgas vēsturiskajā centrā. No 5. līdz 22. augustam Rīgā norisināsies Rīgas svētku Lielā spēle, kas šogad būs daudz ciešāk saistīta ar Rīgas svētku Lielo Ēdamielu. Un tas nozīmē, ka spēlē būs iekļauti daudzi objekti, kas vēsturiski bijuši saistīti ar vietām, kur izsenis mēdza pulcēties daudz rīdzinieku, lai baudītu gan ēdienus, gan labu mūziku, gan interesantu sabiedrību.

Sākot ar 5. augustu, spēles karti un noteikumus var saņemt Rīgas centra grāmatnīcās («Jumavas», «Zvaigzne ABC», «Valters un Rapa», «Jānis Roze») to darba laikā, kā arī 22. augustā 11. novembra krastmalā no plkst. 11.00 informācijas teltī.

Spēle domāta gan lieliem, gan maziem, gan jauniem, gan veciem. Tā spēlējama gan vienatnē, gan kopā ar draugiem vai ģimeni. Tā aicina iesaistīties Rīgas izzināšanā, gan apstaigājot tās vēsturisko centru — orientēšanās pēc kartes, gan atbildot uz dažādiem viktorīnas jautājumiem, kuri būs atrodami gan grāmatnīcās, gan spēles viktorīnā. Saistībā ar šo spēli «Latvijas Radio 2» 22. augustā plkst. 19.00 radio ēterā izskanēs superfināls, ko vadīs erudīcijas spēļu eksperts Ivo Krumholcs.

Protams, spēlētājus gaida daudz patīkamu pārsteigumu un balvu (Rīgas svētku nozīmīte, gan dažādas dāvanu kartes līdz pat «Grand Prix») gan no spēles organizatoriem, gan no Rīgas Pilsētas jahtkluba!

Organizē: «X aģentūra».Atbalsta: Latvijas Grāmatnieku ģilde, «Latvijas Radio 2», Rīgas Pilsētas jahtklubs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu