Ventspilī skanēs afrikāņu mūsdienu tautas mūzika

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

23.oktobrī uz teātra nama «Jūras vārti» Lielās zāles skatuves vienu no diviem koncertiem Latvijā sniegs afrikāņu mūsdienu tautas mūzikas meistars un virtuozs Joels Sebunjo (Joel Sebunjo) no Ugandas.

Savā mūzikā Joels spilgti reflektē par žanriem, saskarsmē ar kuriem viņš bijis uzaugot dzimtajā Ugandā – mbalx, Mali blūzu, salsu un rai. Lai arī lielākoties Joels muzicē uz koras jeb t.s. «Rietumāfrikas arfas», jau kopš bērnības viņu ir interesējuši un viņš apguvis arī citu tradicionālo ugandiešu mūzikas instrumentu spēli. Ņemot vērā mūziķa biežās uzstāšanās vairs ne tikai Ugandā un citviet Āfrikā, bet arī turnejas pa Eiropas un Āzijas valstīm, afrikāņu tautas mūzikas pazinēji un interesenti viņu jau paguvuši nodēvēt par vienu no pēdējo gadu spilgtākajiem ugandiešu jaunpienācājiem tautas mūzikā mūsdienu Āfrikā.

Joela Sebunjo spēlētajās tautasdziesmās, kā arī oriģinālkompozīcijās krustojas Austrumu un Rietumu Āfrikas tautas mūzikas tradīcijas, kā rezultātā viņa daiļrade kalpo, lai caur t.s. «pan-afrikānisma» jeb vienotas Āfrikas prizmu tuvāk iepazītu un, iespējams, labāk izprastu Melnā kontinenta dažādo kultūru un mūziku. Joela instrumentu radītā mūzika uzbur gluži vai psihedēlisku atmosfēru visur, kur viņš muzicē, tāpēc ir pamats gaidīt, ka arī Ventspils koncerta publika tiks aizvesta meditatīvā ceļojumā, liekot tai iepazīt afrikāņu tautas mūziku tās labākajā izpausmē.

Koncerts Ventspilī būs otrā reize, kad «Jūras vārtu» publika atradīsies rokas stiepiena attālumā no mākslinieka turpat, uz Lielās zāles skatuves. Šādi palēnām tiks veidot nelielu, mājīgu un intīmu pasākumu tradīcija, kas turpmāk neaprbežosies ar koncertiem vien, jo plānos ir arī līdzīga formāta teātra izrādes un citi kultūras pasākumi.

Biļetes uz Joela Sebunjo koncertu iepriekšpārdošanā pieejamas t/n «Jūras vārti» kasē. Pirmo 30 biļešu cena ir LS 3, bet visu pārējo – LS 4. Kases darbalaiks: otrdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no 12.00 līdz 15:00 un no 16.00 līdz 18.00, sestdienās no 10.00 līdz 14.00, bet pirmdienas un svētdienās kase ir slēgta. Kase ir atvērta arī stundu pirms katra pasākuma, kā arī uz to ir iespējams piezvanīt – 63624272.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu