«Sirds izlase» vieno mūziķus un asins donorus

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Valsts asins donoru centrs (VADC) aicina visus piedalīties jaunās VADC un r/a «Mēmais» organizētās regulāro asins donoru kampaņas atklāšanas pasākumā, kas notiks ceturtdien, 15. aprīlī no plkst. 11.00 Skanstes ielā 13, AS «Radio SWH» ēkas pagalmā. Jaunā kampaņa mudinās iedzīvotājus ziedot asinis atkārtoti, lai Latvijā attīstītu un nostiprinātu regulāro donoru kustību.

Akciju atbalsta arī vairāki Latvijā iemīļoti mūziķi, kas ziedojuši savas dziesmas īpašam mūzikas albumam «Sirds izlase». Šo albumu, kas tapis ar «Platformas», «Hanzas Maiznīcas» un «Radio SWH» sirsnīgu atbalstu, dāvanā saņems visi donori, kas kampaņas ietvaros asinis ziedos atkārtoti – vismaz otro reizi. Mūzikas izlasei ziedotas 20 dziesmas, ko izpilda tādi mākslinieki kā Intars Busulis, Igo, «Cosmos», «Asto’n’out», «Labvēlīgais Tips», «Putnu balle», Kaža, Liene Šomase, Normunds Rutulis, «Borowa MC», «Gain Fast», «Dzelzs Vilks» & Ilze Ķuzule, «Tā Tā Tā», Fēlikss Ķiģelis, Ieva Kerēvica un Madonas Zaļais koris u.c.

Lai atbalstītu regulāru asins ziedošanu, kampaņas atklāšanas pasākumā arī vairāki mūziķi ziedos asinis specializētajā donoru autobusā, kas 15. aprīlī no plkst. 11.00 atradīsies Skanstes ielā 13. Pēc asins ziedošanas mūziķi sniegs intervijas un nelielu muzikālu priekšnesumu «Radio SWH» ēterā. Visi atkārtotie donori dāvanā saņems «Sirds izlasi», bet kampaņas draugs «Hanzas Maiznīca» sanākušos cienās ar spēcinošām sviestmaizēm.

Statistikas dati liecina, ka 2009. gadā Latvijā asinis ziedojuši 38 986 donori, no kuriem 67,80% asinis ziedojuši tikai vienu reizi, 19,77% – divas reizes un tikai 8,07% donoru no kopējā donoru skaita asinis ziedojuši trīsreiz. Vidējais donoru vecums, kas pērn ziedojuši asinis VADC un tā izbraukumos, ir bijis 29 gadi, savukārt vidējais pirmreizējo donoru vecums — 25 gadi. No kopējā asins donoru skaita 46,9% bija sievietes, bet 53,1% — vīrieši.

Latvijā visbiežāk sastopamās asins grupas ir 0 un A rēzus pozitīvās, bet visretāk — AB grupas asinis. Biežāk trūkst tieši rēzus negatīvās asins grupas asinis, jo tās ir tikai 15 % Latvijas iedzīvotāju.

Piedalīties akcijā un ziedot asinis varēs VADC Sēlpils ielā 6, Latgales filiālē Rēzeknē, kā arī visos VADC izbraukumos. VADC izsaka sirsnīgu pateicību A grupas rēzus pozitīvajiem asins donoriem, jo patlaban šīs grupas asins krājums ir pilnībā pietiekošs. Atsaukties un ziedot aicināti pārējo grupu, jo īpaši A un B grupas rēzus negatīvie asins donori.

VADC izbraukumiem un akcijas norisei sekojiet līdzi plašsaziņas līdzekļos, īpašajā akcijas lapā portālā «Draugiem.lv», kur būs iespējams sameklēt savus asins draugus, kā arī VADC mājas lapā «donors.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu