Rīgas svētkos Doma laukumā notiks krāšņi un skanīgi koncerti

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Rīgas 810 svētkos 19. un 20. augustā Doma laukumā rīdziniekus un galvaspilsētas viesus priecēs vairākas koncertprogrammas «Torņi un zvaigznes», akcentējot Rīgas vēsturi un godinot atjaunoto Rīgas Biržas ēku.

Torņi vienmēr asociatīvi bijuši saistīti ar Rīgas veidolu, jo baznīcu majestātiskās smailes kā varens un vienlaikus romantisks simbols iezīmējis galvaspilsētas pagātnes varenību ar virzību nākotnē, bet zvaigznes gan tiešā, gan simboliskā nozīmē vienmēr ieskāvušas, akcentējušas un sargājušas Rīgas unikalitāti un neatkārtojamo šarmu.

19. augusta vakarā plkst. 20.30 Doma laukums ieskanēsies «Vecrīgas torņu mūzikas» skaņās, kas vibrēs, sasauksies, pārpludinās un pilnībā pārņems laukumu, mūziķiem atskaņojot dažāda stila skaņdarbus no Doma baznīcas torņa smailes, Biržas ēkas, Radio nama un bijušā SEB nama balkoniem. „Vecrīgas torņu mūzikas” idejas pamatā ir vēsturiski fakti par viduslaiku un renesanses laikmeta tradīciju, kad, torņos taures pūšot, Rīgas iedzīvotājiem tika atgādināts par svētkiem un svētdienām. Kopš 1998. gada šī atjaunotā tradīcija ir neatņemama Rīgas pilsētas kultūras dzīves sastāvdaļa.

Savukārt koncertā «Zvaigznes torņu ielokā», kas sāksies plkst. 21.30, kaleidoskopa veidā tiks virknēta mūzika, kas saistīta ar Rīgas mūzikas vēsturi, repertuāra izvēli balstot skaņdarbos, kurus atskaņoja pasaulslaveni interpreti, savulaik muzicējot Rīgā. Vakara programmā piedalīsies Vidzemes kamerorķestris un Rīgas kamerkoris Ave Sol, vokālisti Sonora Vaice, Evija Martinsone, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis, vijoļspēles meistare Vineta Sareika un pianists Reinis Zariņš.

20. augustā Doma laukumā tiks atklāta rekonstruētā Rīgas Biržas ēka - Ārzemju mākslas muzeja jaunā mājvieta. Koncerts «Rīgas Biržas stāsti» sāksies plkst. 13.00, kad raibā virknē muzicēs un dejos vizuāli krāšņi un profesionāli meistarīgi ārvalstu kolektīvi no Igaunijas, Nīderlandes, Turcijas, Ķīnas un Indonēzijas. No plkst. 16.00 līdz plkst. 17.00 uz ekrāna būs redzama Rīgas Biržas ēkas oficiālās atklāšanas ceremonijas translācijas tiešraide Doma laukumā, bet plkst. 18.30 sāksies 20. augusta vakara koncertprogramma, kurā klausītāji tiks iepazīstināti ar Rīgas Biržas arhitektūras īpatnībām, īpašu uzmanību pievēršot tēliem, kas rotā ēkas fasādi, un trim izstādēm, kas greznos jaunā muzeja nama atklāšanas brīdi. Koncertā muzicēs Vidzemes kamerorķestris un Latvijas Nacionālās operas koris, vijolniece Kristīne Balanas un solisti Kristīne Gailīte, Ieva Parša, Liene Kinča un Andris Ludvigs. Noslēgumā plkst. 20.00 – Džeza koncerts un Rīgas 810 gades svētku Lielkoncerta tiešraide no Mežaparka lielās estrādes.

Kā jau ziņots, Rīga šogad svin 810 gadu jubileju, un no 19. augusta līdz 21. augustam plānoti daudzveidīgi svētku pasākumi. Visi laipni aicināti uz lielkoncertu Mežaparkā «Meistars. Dziesma. Leģenda.», uz trešajiem Rīgas dejotāju svētkiem Ķīpsalā, uz Starptautiskajām aviosacensībām augstākajā pilotāžā (EAF RIGA/FAI-2011), uz grupas «BI2». Diānas Arbeņinas un grupas «Nočnije Snaiperi» koncertu «Arēnā Rīga», kā arī līdzdarboties ielu svētkos un apmeklēt tradicionālos un jaunizveidotos pasākumus 11. novembra krastmalā un Vērmanes dārzā.

Plašāka informācija par Rīgas svētku pasākumiem atrodama mājas lapā «rigassvetki.lv» - arī angļu un krievu valodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu