Mārai Upmanei-Holšteinai jāpamet «Koru kari»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3 publicitātes foto

Svētdienas vakarā «Koru Kari 3» skatītājiem bija iespēja uzzināt, kāda mērķa labā dziedātāji cenšas, un par ko savā pilsētā jo īpaši piedomā. Tika atklāti stāsti par cerībām un vēlmēm darīt dzīvi gaišāku un sniegt palīdzīgu roku brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams. Vakar varēja uzzināt, kāpēc kori nosaukumam izvēlējušies īpašo nosaukumu un krāsu. Vēlāk varēja redzēt un dzirdēt kora stihijas muzikālo atveidojumu piemērotā priekšnesumā. 

  • Pirmie dziesmoto cīņu atklāja Cēsu kamīnsarkanās krāsas koris, kuru uz uzvaru stūrē Marts Kristians Kalniņš. Koris savu iespējamo lielo balvu novirzītu Cēsu Sv.Jāņa baznīcai. Savas stihijas muzikālo atveidojumu atveidoja ar Mārtiņa Brauna dziesmu «Mīla ir kā uguns jeb Dzimtenei». Karavīram karogs ir svētums, kam jāseko kaujā, un tas sargājams vairāk par pašu dzīvību. Tāpēc vidzemnieki izvēlējušies dziesmu par dzimteni un tās mīlestību, žūrija priekšnesumu novērtēja ar 24 punktiem.
  • Otrie uz skatuves kāpa Lielvārdes sarkanais teiksmu koris Aijas Andrejevas vadībā. Lielvārdes kora mērķis ir darīt laimīgus tos bērnus, kuru vecāki to nevar atļauties. Mazajiem lielvārdiešiem tiks palīdzēts, jo tā ir vieta, kur pirms vairākiem gadu simtiem dzīvoja mūsu teiksmainais varonis – Lāčplēsis. Tieši tāpēc koris vakardienas šovam izvēlējās Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes dziesmu «Latvju zeme vaļā stāv» no rokoperas «Lāčplēsis», par kuras izpildījumu ieguva 24 punktus.
  • Nākamie ar priekšnesumu priecēja Rīgas Jūras zilais koris un Māra Upmane-Holšteina. Koris uzvaras gadījumā ieguldītu naudas balvu mazāko Rīgas iedzīvotāju sapņu piepildīšanai – ziedotu to bērnu un jauniešu centram «Daugmale». Nereti, lai labos mērķus realizētu, ir garš un grūts ceļš noejams. Šis koris nebaidās nedz no vēja, nedz tumsas, viņi droši iet savu ceļu. Par to arī bija viņu vakardienas priekšnesums – Intara Busuļa dziedātā Kārļa Lāča dziesma «Ceļš», par kuru ieguva 25 punktus. Diemžēl šim korim pēc skatītāju un žūrijas balsojuma muzikālo cīņu bija jāpamet.
  • Pēc tam šova skatuvi ieņēma Rēzeknes Zaļo pakalnu koris mūzikas skolotāja un koru vadītāja dziesminieka Normunda Zuša vadībā. Kora iecerētais labdarības mērķis ir palīdzēt Rēzeknes slimnīcas dzemdību nodaļas inkubatorā esošajiem bērniņiem, kuri nākuši pasaulē pirms laika. Par savu Zaļo pakalnu korim visatbilstošāko dziesmu rēzeknieši bija izvēlējušies grupas «The Sound Poets» hītu «Kalniem pāri», un par priekšnesumu izpelnījās 24 punktus.
  • Ar piekto kārtas numuru uzstājās Dobeles Violetais ceriņu koris un tā vadītāja Ieva Sutugova. Arī šis koris domā par bērnu pirmajiem mirkļiem šajā pasaulē – lai tie būtu droši un varētu palīdzēt viņu māmiņām. Labdarības mērķis ir palīdzēt Dobeles slimnīcas dzemdību nodaļai, nodrošinot sirdstoņu mērīšanas iekārtu. Pievēršoties kora stihijai, viņi ļāvušies violetajam vilinājumam un izpildīja 1981.gada dziesmu no tā laika vadošās popgrupas «Modo» 1.plates. Kora izpildījumā izskanēja Z.Liepiņa un Kaspara Dimitera «Lillā limuzīns», lustīgais priekšnesums korim atnesa 26 punktus.
  • Tad uz skatuves steidza Rīgas Zelta saules koris ar Normundu Jakušonoku. Par Zelta saules kora labdarības mērķi N.Jakušonoks jeb Jakušs vēl kā mazs puika sapratis, cik svarīgi, lai šajās telpās būtu saule, prieks, mīļums un sirsnība. Tiek runāts par Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas hematoonkoloģijas nodaļas rotaļu istabu. Zelta saules koris dziedāja Ivara Vīgnera dziesmu no Inga Pētersona albuma «Zelta dziesma». Par atraktīvo izpildījumu koris ieguva visaugstāko rezultātu – 27 punktus.
  • Koru muzikālo spēkošanos noslēdza Liepājas Sudraba viļņu koris ar Gunti Veitu priekšgalā. Atklājot kora un tā vadītāja izvēlēto labdarības mērķi, zināms, ka tas būtisks ne vien liepājniekiem, bet arī daudziem kurzemniekiem. Koris vēlas palīdzēt Liepājas reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļai un sarūpēt jaundzimušajiem bērniņiem aprūpes galdu. Savukārt par savas stihijas atspoguļošanas dziesmu izvēlējās vienu no skaistākajām grupas «Līvi» 80-to gadu līdera Ērika Ķiģeļa dziesmām no cikla «Kurzemei – saules ceļš» ar liepājnieka Olafa Gūtmaņa vārdiem. Koris par izpildījumu no žūrijas saņēma 26 punktus.

Priekšnesumus vakar vērtēja žūrija, kuras sastāvā ir «Koru Kari» otrās sezonas uzvarētāja, dziedātāja Ieva Kerēvica un Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas jauktā kora un Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktā kora Aura mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols. Vakar viņiem bija pievienojies daudzu latviešu dziesmu komponists Uldis Marhilēvičs.

«Koru Karus 3» jo īpašus radīja viesmākslinieki - ar priekšnesumu priecēja Armands Birkens un Lorija Vuda no grupas «Čikāgas piecīši», viņi kopā ar visiem koriem izpildīja dziesmu «Mūsu mīlestība». Par sajūtām, kas pārņēma uzstājoties, A.Birkens saka: «Tas bija izcili un vienkārši burvīgi! Lai arī turpmākos raidījumos skan tikpat skaisti, latviski un vareni!». Papildu tam, uz skatuves viesmākslinieces godā kāpa «Koru Kari» pirmās sezonas Lielvārdes Violetā kora dalībniece Antra Stafecka, kura izpildīja maestro Raimonda Paula dziesma ar Guntara Rača vārdiem. A.Stafecka koristiem novēlēja: «Mīliet sevi, un tikai tad visi apkārtējie jūs arī mīlēs. Lai Jums pietiek izturība, cieņa un spēks neizmainīties!»

Nākamajā reizē «Koru Karu 3» tematika būs pasaules hīti, visi kori izpildīs pasaules skaistākās dziesmas dažādās valodās, izņemot latviešu un angļu. Varēs dzirdēt tādas dziesmas kā Volera un Magdalena.

«Koru Karus 3» pēc tiešraides sev ērtā laikā un vietā vēlreiz var noskatīties internetā portālā «tv3play.lv». Tur atrodami arī unikāli video materiāli par koriem – ik trešdienu pieejamas koru dienasgrāmatas, kurās iespēja uzzināt, ko koristi dara, ko dzied, kā gatavojas šovam filmēšanas paviljonā, aizkulisēs un savā dzimtajā pilsētā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu