Rundāles pils aicina uz septītajiem Dārza svētkiem

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rundāles pilī 29.jūnijā nu jau septīto reizi tiek organizēti Dārza svētki, kas, visskaistākajā rožu ziedēšanas laikā, pulcina tūkstošiem interesentu ne tikai no Latvijas, bet arī citām valstīm.

Katru gadu svētki notikuši par dažādām kokaugu un krūmu, sīpolpuķu un rožu tēmām. Šī gada tēma veltīta vēsturiskajām oranžērijām. Dienas laikā no plkst. 12:00 apmeklētājus sagaida interesantas prezentācijas par oranžēriju vēsturi un vēsturiskajiem augiem oranžērijās. Svētku dienā būs iespēja apskatīt grāfa Šuvalova oranžēriju-siltumnīcu un iepazīties ar nelielu daļu no 19.gadsimta vēsturisko augu kolekcijas (palmas, kaktusi, pelargonijas u.c.), kas laika gaitā tiks papildināta. Pirmā stāva izstāžu zālēs būs skatāma izstāde par oranžērijām un parteriem Eiropas dārzos.

Plkst.14:00 Baltajā zālē uzstāsies deju grupa «Otrās impērijas draugi» no Francijas un rādīs 19.gs. beigu deju paraugdemonstrējumus.

No plkst. 15:00 ikvienu dārza apmeklētāju uz skatuves centrālajā alejā priecēs Lielsalasas ev.lut.baznīcas koris «Dvēseles dziesma», Bauskas pils seno deju grupa «Galms», Bauskas (BVĢ TDK «Odziņa», TDA «Jandāls», jauktais koris «Četri vēji» un «Iecava») un Rundāles (sieviešu deju kolektīvi «Magnolijas» un «Ir varianti») novada pašdarbības kolektīvi.

Visas dienas garumā (no plkst.11:00) amatnieki no Latgales rādīs keramikas veidošanas, skalu un klūgu pīšanas kā arī metāla kalšanas paraugdemonstrējumus. Jaunākie apmeklētāji ar vecākiem dārzā varēs pavizināties ar elektromobili, Piknika laukumā - vērot duelēšanās paraugdemonstrējumus, bet Rotaļu bosketā IU «Eleana» rādīs vēsturisko rekonstrukciju «Galantas izklaides dārzā 18.gs. gaisotnē» un būs iespēja ieģērbties vēsturiskos tērpos. Dārza centrālajā pergolā (starp Dārznieka māju un Zaļo teātri) ikviens interesents varēs ielūkoties Rundāles fotoentuziastu darbos, apskatot fotoizstādi, bet pils pirmā stāva vestibilā būs skatāma Bauskas mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde. Pils dīķī, izbraucienā ar stilizētu laivu, varēs uzzināt dažādus nostāstus un leģendas par pili.

Tirdziņā varēs iegādāties īrisu stādus, mēslojumu augsnei un augu kopšanas līdzekļus, grāmatas, lina, kokamatniecības u.c. izstrādājumus. Blankenfeldes muiža piedāvās dabīgās sulas, SIA «Kronis» iepazīstinās ar Rundāles līnijas produkciju, būs Mājas saldējums no Skrīveriem un Saldus gotiņas. Par sāļajām uzkodām rūpēsies z/s «Strīķeri» piedāvājot grillētu gaļu un dārzeņus, pankūkas ceps un ievārījumu degustāciju piedāvās Zelta Zaptes, bet izslāpušie slāpes varēs remdēt ar Iļģuciema kvasu un saldējuma kokteiļiem. Viesi no Lietuvas rādīs savas prasmes viņu tradicionālās kūkas šakotis cepšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu