Festivāla apskats: Kulturāls trīsdiennieks «Tallinn Music Week»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sabīne Košeļeva

Vecpilsētas bruģis zem kājām, cukurotu mandeļu smarža degunā, bet galvā – mūzika, mūzika un vēlreiz mūzika. Tie ir trīs komponenti, kas itin labi palīdz atjaunot garajā ziemā patukšotos enerģijas resursus. Kurš ir teicis, ka festivāli notiek tikai vasarā?

Piekto gadu pēc kārtas aprīļa pirmajā nedēļas nogalē norisinājās «Tallinn Music Week» – mūzikas industrijas pārstāvju konference un lielākais Baltijas iekštelpu mūzikas festivāls. Trīs dienu garumā 233 mākslinieki no 20 dažādām valstīm uzstājās vairāk kā 20 vietās visā pilsētā.

Būtiskākā atšķirība no ierastajiem brīvdabas festivāliem, kuros mākslinieku performances ilgst stundu un vairāk, ir tā, ka šis festivāls sastāv no šovkeisiem, kuru ilgums svārstās no pusstundas līdz 40 minūtēm. Šovkeisā galvenais nodoms ir iepazīstināt plašāku publiku un mūzikas industrijas profesionāļus ar savu daiļradi, prezentējot piecas līdz septiņas dziesmas, nevis sniegt koncertu ar trīskāršu pārģērbšanos un atgriešanos uz skatuves pēc sajūsminātās publikas neatlaidīgajiem aplausiem, lai uz atvadām vēl nospēlētu savu visvairāk drillēto hītu.

«Talinn Music Week» ir divas daļas – «Citystage» un «Festival Stage». «Citystage» pasākumi ir bez maksas un norisinās pa dienu, savukārt «Festival Stage» pirmās uzstāšanās sākas septiņos vakarā un ilgst līdz pat trijiem rītā. Biļete, kas ļauj apmeklēt pilnīgi visus pasākumus līdz marta beigām maksāja 35 EUR, aprīlī – 50 EUR. Biļešu cenas uz atsevišķām koncertu vietām svārstās no 5 līdz 10 EUR un par šo cenu tu vari klausīties visas uzstāšanās, kas attiecīgajā dienā un vietā notiek.

Pasākumu norises vietas ir dažādas – tirdzniecības centri, viesnīcu lobiji, mākslas galerijas, grāmatnīcas, mūzikas ierakstu veikali, muzeji, kinoteātri, bāri, kafejnīcas un Tallinas labākie naktsklubi. Tiesa, jārēķinās ar to, ka šīs vietas nav bezizmēra, tāpēc biļetes ieteicams iegādāties savlaicīgi, lai neiznāk palikt ar garu degunu kā tas gadījās tiem, kas ceturtdienas vakarā bija nolēmuši doties uz Kanādā dzimušās krievu izcelsmes dziedātājas «Chinawoman» uzstāšanos kino-kafejnīcā «Sinilind».

«Chinawoman» jeb īstajā vārdā Michelle Gurevich nospēlēja populārākās dziesmas gan no pirmā albuma «Party Girl», gan no otrā «Show Me The Face», gan arī jauno singlu «Vacation From Love». Skumja, bet tai pat laikā dzīvi svinoša, šķelmīga, atklāta, bet tai pat laikā mīklaina, ja nepieciešams – skarba, - tāda ir «Chinawoman» un arīdzan viņas mūzika. Līgani kustoties viņa flirtē ar publiku, paceļ te vienu, te otru uzaci, liekot katram zālē esošajam vismaz reizi nodomāt: «Viņa taču skatās uz mani, viņa taču dzied par mani!»

Pēc «Chinawoman» skatuves dēļus krietni vien padeldēja Polijas «Pop Idol 2004» uzvarētāja un «Positivus 2012» viešņa Monika Brodka. Jāatzīst gan, ka pops viņas mūzikā šobrīd kalpo tikai kā fons – virsū tam ir «uztamborēta» gan elektronika, folks un brīžiem pat kaut kas līdzīgs rokam. Raiba gan pēc paskata, gan pēc skaņas. Tallinā viņa spēlēja kompozīcijas no saviem pirmajiem albumiem poļu valodā, kā arī no pērnajā gadā Losandželosā ierakstītā albuma LAX. Lai arī tovakar Brodka uzstājās pēdējā, viegli sagurušo publiku ar savu enerģiju viņa iekustināja itin veicīgi.

Piektdienas vakarā glamūrīgajā naktsklubā «Bibabo», kas atrodas pavisam tuvu bēdīgi slavenajam Igaunijas Brīvības krustam Vabadusrist, norisinājās igauņu elektroniskās mūzikas un audiovizuālās mākslas festivāla «Stalker Festival» pasākums. Sarkani tepiķotas grīdas un sienas, apzeltīti krēsli, eksperimentāla elektroniskā mūzika un videoprojekcijas – tas viss kopā radīja psihodēlisku noskaņu, liekot apmeklētājiem vai nu mesties sēdus uz pūkainās grīdsegas, vai arī iegrimt sevī, ritmiski līgojoties, kratoties gluži kā epileptiķiem vai kā nu kuram labāk padodas.

Tiem, kas aizmirsās «Bibabo» sarkanajās sienās un nokavēja igauņu-ukraiņu folkgrupas «Svjata Vatra» (ukraiņu val. - Svētā uguns) uzstāšanos džeza klubā «Theater N099» piektdien, bija iespējams viņus dzirdēt/redzēt nedaudz neierastākā vidē un ampluā sestdienas rītā, bērnu brīvā laika centrā «Miia-Milla-Manda». Lai gan zem puišu acīm bija manāmi kārtīgi maisiņi, viņi entuziastiski iepazīstināja pašus mazākos klausītājus ar igauņu un ukraiņu tautasdziesmām, mūzikas instrumentiem un rotaļām. Harizmātiskais solists Ruslans ar savu spēcīgo balsi «paņēma» gan bērnus, gan viņu vecākus. Lai ko arī nozīmētu «kalina malina čubariki čupčiki malina», dziesma ar šādu tekstu guva visskaļākos aplausus.

Patīkams atklājums bija «Viljandi Guitar Trio» – Jalmar Vabarna, Argo Vals un Jaan Jago. Sestdien «Citystage» ietvaros «Tallinn Art Hall Gallery» viņi sniedza akustisku koncertu, kurā spēlēja savas oriģinālkompozīcijas, ko var mēģināt klasificēt kā džeza, roka un klasiskās ģitārspēles sajaukumu. Savu uzstāšanos viņi noslēdza ar «Queen» balādi «Bohemian Rhapsody», turklāt viņiem tas sanāca tik pārliecinoši, ka reizumis varēja dzirdēt publiku pie sevis murminot mamāāāā, ūūūū, galileo un figaro.

Sestdienas vakarā kinoteātrī «Soprus» notika «Positivus&ILY Records» pasākums, kurā uzstājās Tartu apvienība «Odd Hugo», mūsu pašu dziesminiece Alise Joste, TMW pre-party «Palladium» dalībnieki «Argo Vals Band», melodiskā Somijas-Francijas apvienība «Eva&Manu», Skandināvijas grupa «MaiNekk», Norvēģijas indie-pop apvienība «HighasaKite» un lietuviešu «Rasabasa», kas pabijusi gan «Positivus», gan arī «Summer Sound» festivālā. Tallinas festivāls gan Rasai nebija tik veiksmīgs kā pārējiem «Positivus&ILY Records» pasākuma dalībniekiem – tehnisku problēmu dēļ viņa nospēlēja vien trīs dziesmas.

Pasākumā sastaptie Laini un Margus festivālu apmeklē ik gadu. Lai arī kultūras dzīve Igaunijas galvaspilsētā esot daudzpusīga un sūdzēties būtu grēks, «Tallinn Music Week» vienmēr ir gaidīts pasākums. «Cilvēki plāno savas brīvdienas, lai varētu apmeklēt koncertus. Var arī just, ka katru gadu arvien vairāk ārzemnieku šī festivāla dēļ savu atvaļinājumu izlemj pavadīt Tallinā. Visvairāk cilvēku brauc no Somijas, Latvijas, Lietuvas, arī Krievijas. Pilsētai tas ir sava veida tūrisma sezonas sākums,» stāsta Margus.

Pirmajos gados festivāls esot vairāk bijis orientēts uz vietējo mākslinieku mūziku, bet šogad un arīdzan pagājušogad pieaudzis ārzemju grupu skaits, tāpēc katrs var atrast kaut ko savai gaumei atbilstošu. «Te ir viss,» saka Laini, «hiphops, džezs, smagais metāls, klasiskā mūzika, indie, folks, elektronika, pilnīgi viss! Spēj tikai izvēlēties!» Pašai vislabāk patīkot instrumentālie koncerti un elektroniskās mūzikas šovi: «No pagājušā gada spilgtā atmiņā palikusi «Mimicry» uzstāšanās, šogad mani favorīti ir «Viljandi Guitar Trio» un «Argo Vals Band.»

«Tallinn Music Week» ir barība gan dvēselei, gan arīdzan miesai, jo festivāla rīkotāji ir parūpējušies par to, ka dažādās kafejnīcās un restorānos, uzrādot pasākuma biļeti vai aproci, iespējams saņemt atlaidi maltītei. Tāpēc, ja, klenderējot pa vecpilsētas bruģētajām un cukuroto mandeļu smaržas piepildītajām ieliņām, esi nosalis un izbadējies, vari nobaudīt, piemēram, brieža gaļas un lēcu zupu, ko viduslaiku pagrabiņā tev pasniedz omulīga, vadmalas kleitā tērpta dāma, un uz tavu jautājumu par to, kur varētu dabūt karoti, sāk skaļā balsī smieties un attrauc: «Meitenīt, kādu vēl karoti? Ir taču 15. gadsimts, streb no bļodas!»

P.S. Kurpes uz papēžiem arī labāk atstāt mājās

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu