Festivālā «Bildes 2013» sevi piesaka talantīgas jaunās grupas

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Arī šogad mūzikas un mākslas festivāla «Bildes 2013» programmā iekļauts «Jauno grupu un «Bilžu» veterānu kopprojektu koncerts». Tam raksturīgi radoši un izdomas bagāti jauno un pieredzējušo mūziķu kopīgi veidoti priekšnesumi. Šis koncerts būs klausāms 29. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē, informē festivāla rīkotājs «Bilžu birojs».

Turpinot tradīciju, šajā koncertā jaunie mūziķi izpilda divas dziesmas. Viena no tām ir viņu oriģinālkompozīcija, taču otra – jaunā aranžējumā veidota kāda «Bilžu» veterāna dziesma, ar ko kopā tā tiek arī izpildīta. Šogad pasākumā uzstāsies 17 jaunie muzikālie kolektīvi.

Tā kā «Bildes» «Jauno grupu un veterānu kopprojektu koncertā» īpaši aicina uzstāties arī skolēnu muzikālos kolektīvus, šogad uz skatuves kāps Rīgas 45. vidusskolas apvienība kopā ar grupas «PeR» līderi Ralfu Eilandu. Jaunais dziedātājs norāda, ka, lai arī iekļauts veterāna statusā, nepozicionē sevi kā jauno mūziķu skolotāju, bet kā sadarbības partneri: «Es 45. vidusskolas mūziķiem esmu atklāti pateicis, ka tas ir viņu moments, nevis manējais. Līdz ar to, cenšamies kopīgi realizēt viņu drosmīgās idejas. Mēģinājumos atmosfēra ir ļoti patīkama – visi ierosinājumi tiek uzklausīti un pārrunāti, domāju, ka galarezultāts būs iedvesmojošs!» R. Eilands skolniekus vērtē kā ļoti apņēmīgus, talantīgus un radošuma bagātus, un, viņaprāt, «Bildes» ir īstā vieta, kur šīs labās īpašības prezentēt. «Šis koncerts jaunajiem nozīmē centienus sevi pierādīt, bet veterāniem tā ir iespēja parādīt, ka viņi var pielāgoties jaunajai videi. Kopumā, man festivāls rada līdzīgas sajūtas kā Ziemassvētkos – tu zini, ka būs patīkami, bet nezini, ko tieši gaidīt.»

Savukārt grupas «Satellites LV» vokālists, ģitārists un mūzikas žurnālists Jānis Žilde festivālā uzstāties kopprojektā ar instrumentāli eksperimentālā roka grupu «Nē». «Tā kā «Bildes» ir netradicionāla formāta festivāls bez stingri noteiktām māksliniecisko izpausmju žanru robežām, arī šo muzikālo sadarbību vienojāmies veidot neierasti un atbilstoši «Nē» radošajai stilistikai, – proti, tas būs skanisks eksperiments.» J. Žilde uzteic jauno mūziķu pozitīvi savdabīgo muzikālo domu gājienu, tāpēc viņš galvenokārt paļāvies un uzticējies jauniešu idejām. «Bildes» ir viena no retajām Latvijas muzikālajām platformām, turklāt, ilgdzīvojošām, kur sevi pierādīt pavisam jaunajām apvienībām (piemēram, grupa «Nē» radīta vien šī gada sākumā), tāpēc šim festivālam, manuprāt, ir visas tiesības pretendēt uz jaunās talantu kalves statusu,» tā Jānis Žilde.

Bet Kārlis Kazāks, kurš Latvijas mūzikas vidē galvenokārt pazīstams kā romantisks dziesminieks (taču arī Rīgas Tehniskās universitātes lektors), šogad, muzicējot kopā ar alternatīvā roka un poproka grupu «B Optimist», atgriezīsies pie savām rokmūzikas saknēm: «Roku neesmu spēlējis kopš 1995. gada, tādēļ šis koncerts man būs piedzīvojums, iespēja vēlreiz «iekāpt jaunības dienu kurpēs». Dziesminieks atzinīgi vērtē «B Optimist» azartu un degsmi, jo, viņaprāt, ir pareizi, ja jaunieši radošajā procesā izmanto savai paaudzei raksturīgo maksimālisma resursu un nebaidās riskēt. «Domāju, ka, lai uzkāptu, iespējams, pirmoreiz uz lielās skatuves ar savu priekšnesumu, vajag lielu dūšu. «Bildes» viņiem būs pieredze visam mūžam,» uzskata K. Kazāks.

Jauno grupu un «Bilžu» veterānu kopprojektu koncertā uzstāsies arī zvanu ansamblis «Accelerando» & Adrians Kukuvass • «B Optimist» & Kārlis Kazāks • «Бинзесмен» & Aleksandrs Sircovs • «Bunch of Gentlemen» & Jānis Stībelis • «Haptic» & Juris Riekstiņš • «Kino Rīga» & Edīte Baušķeniece • «Kumosiņš» & Marhils • «Last Train» & Valters Frīdenbergs • «Marko Spēlē Flautu» & Normunds Rutulis • «The Room 17» & Inga Bērziņa • «Sun Quay» & Gvido Linga • «Sunhenge» & Gvido Linga • «Tax free» & Jānis Rībens • «Vētras Saites» & Harmony 4 Riga.

Koncertu vadīs Andris Freidenfelds.

Sīkāka informācija par jaunajiem mūziķiem, kas piedalīsies šajā koncertā, pieejama festivāla mājas lapā «bildes.lv», sadaļā «Jaunās grupas». Mūziķu un citu radošo personību veidota izstāde «Ciparu un burtu spēles» apskatāma Rīgas Kongresu namā no 29. novembra līdz 1. decembrim.

Biļetes: «bilesuparadize.lv». Festivāla koncertu programma apskatāma: «bildes.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu