Tiesībsargs «Caur ērkšķiem uz…» nav saskatījis dalībnieču goda un cieņas aizskārumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc biedrības «Centrs Marta» pieprasījuma vērtēt televīzijas «STV Pirmā!» sociālā raidījuma «Caur ērkšķiem uz..» atbilstību ētikas un tiesības normām Tiesībsarga birojs atzinis, ka nevienā no redzētajām epizodēm nesaskata godu un cieņu aizskarošus pārkāpumus,un uzteicis projekta laikā sniegto atbalstu dalībniecēm.

«Kā izskanēja vairākos raidījumos, tad kritērijs sieviešu dalībai raidījumā bija pārmaiņas. Daudzveidīgā programma raidījumā radīja iespaidu par vēlmi viņām palīdzēt izkļūt no dzīves grūtībām, atkarībām un vardarbības. Noskatoties raidījuma sērijas, netika saskatīta raidījuma veidotāju apzināta vēlme pazemot vai aizskart raidījuma dalībnieču godu un cieņu,» teikts tiesībsarga atbildē. Tāpat akcentēts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa savos spriedumos vairākkārt norādījusi, ka vārda brīvībai ir ļoti plašas robežas un tā aizsargā arī tādas idejas, kas šokē sabiedrību vai tās daļu.

Analizējot raidījumu no cilvēktiesību viedokļa, tiesībsargs pozitīvi novērtējis arī transseksuāļa Lindas un lesbietes Laimas dalību tajā - tā veicinot sabiedrības toleranci un iejūtību pret cilvēkiem, kuri uzdrošinās būt citādāki: «Raidījumā piedalās arī dalībniece ar netradicionālu seksuālu orientāciju, kā arī transseksuālis. No cilvēktiesību aspekta pozitīvi vērtējams, ka šīs dalībnieces ir parādītas gaisotnē, kas veicina pieņemošu attieksmi no sabiedrības puses, tādējādi cīnoties ar pastāvošajiem stereotipiem.»

Pievēršoties nepieciešamajiem uzlabojumiem, tiesībsargs raidījuma veidotājiem rekomendējis sērijās neiekļaut video sižetus, kur dalībnieces stāsta par vardarbības gadījumiem savā dzīvē vai atšķirtību no bērniem, kā arī sekot līdzi, lai raidījuma dalībnieču bērnu sejas tiktu aizklātas. Šos ieteikumus raidījuma veidotāji ir ņēmuši vērā un jau šobrīd īsteno, strādājot pie jaunākajām sociālā raidījuma epizodēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu