Modes žurnāliem būs jāinformē lasītājs par pielabotām fotogrāfijām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/najjie/

Austrālijas valdībai īstenojot jaunu stratēģiju ēšanas problēmu risināšanā, žurnāli būs spiesti izvietot atrunu pie jebkuras fotogrāfijas, kas ir tikusi uzlabota ar attēlu rediģēšanas datorprogrammām, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Saskaņā ar jauno kodeksu, kas regulēs modes industriju, žurnāliem būs jāatsakās no būtiskas dažādu ķermeņa daļu retušēšanas, ieskaitot izplatītās kāju pagarināšanas, vidukļu sašaurināšanas un vasaras raibumu izdzēšanas prakses. Ja fotogrāfijas tiks digitāli rediģētas, lasītāji par to būs jāinformē.

Par vadlīniju ievērošanu preses izdevumiem tiks piešķirta īpaša atzīme par veselīgu ķermeņa attēlojumu.

Austrālijas valdība vēlas panākt arī to, lai dizaineri, reklāmas aģentūras un žurnāli pārtrauc fotosesijās un modes skatēs izmantot sieviešu modeles, kas valkā XXS jeb 30.izmēra apģērbu, kā arī pārlieku muskuļotus vīriešu modeļus.

Lai arī kodeksa ievērošana būs brīvprātīga, šie ir vieni no skarbākajiem pasākumiem, ko kāda valsts centusies īstenot, cīnoties ar ēšanas traucējumiem, par kuriem, pēc ekspertu domām, ir atbildīgi reklāmas, kino un modes industrijas reproducētie nereālistiskie ķermeņa attēli.

2006.gadā Spānijā aizliedza Madrides modes nedēļā izmantot modeles, kuru ķermeņa masas indekss ir zemāks par 18 un aicināja veikalus neizmantot pārāk tievus manekenus. Ķermeņa masas indekss tiek aprēķināts, izdalot cilvēka masu kilogramos ar tā garumu metros, kas reizināts kvadrātā. Par normālu ķermeņa masu liecina indekss no 18,5 līdz 25.

Tomēr citās valstīs līdzīgi centieni cietuši neveiksmi, un, neraugoties uz to, ka 2006.gadā vairākas modeles no Brazīlijas un Urugvajas nomira no bada, valdības atkāpušās no nodoma aizliegt izmantot XXS modeles, piekāpjoties modes industrijas interesēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu