Skaistām sievietēm ir mazākas izredzes strādāt «vīrišķīgā» amatā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Skaistums var būtiski samazināt sievietes iespēju tikt pieņemtai darbā kādā amatā, kas tiek uzskatīts par vīrišķīgu, liecina Kolorado Universitātes Denveras Uzņēmējdarbības koledžas pētījums.

Kā liecina pētījuma rezultāti, pievilcīgas sievietes tiek diskriminētas, piesakoties darbam, kur izskats tiek uzskatīts par maznozīmīgu faktoru. Šādu amatu vidū ir pētniecības un attīstības menedžeris, finanšu direktors, mašīnbūves inženieris un būvniecības uzraugs. Tāpat skaistas sievietes netiek uzskatītas par piemērotām drošības direktora, cietuma apsarga un evakuācijas tehnikas vadītāja pienākumu veikšanai.

«Šajās profesijās skaistums sievietēm var būt ārkārtīgi kaitīgs,» norādīja pētījuma autore Stefānija Džonsona, piebilstot, ka skaistām sievietēm visbiežāk tiek piešķirts sekretāres vai recepcijas administratores amats. «Visos pārējos darbos skaistām sievietēm ir priekšroka. Taču tas tā nav vīriešu gadījumā, kas liecina, ka joprojām pastāv dubultstandarti dzimumu jomā.« Pētījuma gaitā dalībniekiem tika izsniegts darbu saraksts un kandidātu fotogrāfijas un palūgts sadalīt tiem atbilstošus amatus. Katram dalībniekam bija jāsašķiro 55 vīriešu un 55 sieviešu fotogrāfijas.

Kā vēsta žurnālā «Journal of Social Psychology» publicētie pētījuma rezultāti, pievilcīgas sievietes tika izslēgtas kā piemērotas kandidātes noteiktiem darbiem, taču skaisti vīrieši līdzīgai diskriminācijai netika pakļauti, tieši otrādi - visos gadījumos skaistiem vīriešiem tika dota priekšroka.

Tomēr Džonsona norādīja, ka skaisti cilvēki darba un citās jomās vienmēr bauda zināmas priekšrocības - parasti viņi saņem lielāku algu, labāku darba novērtējumu, vieglāk iestājas koledžā, viņiem labāk veicas vēlēšanās, tiesas biežāk izlemj viņiem par labu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu