«Man ir iesnas, palīdziet!»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Labdien! Vēršos pie jums ar savu samilzušo problēmu! Būtībā skan visai vienkārši — man ir iesnas.

Un es netieku no tām nekādi vaļā!

Esmu bijusi pie visādiem ārstiem. Sākot ar loru, ģimenes ārstu, homeopātu, hipnoterapeitu, bet rezultāta nav. Man ir konstatētas dažādas lietas — iekaisums, alerģija, deguna sieniņas nobīde utt.

Bet realitāte ir tāda, kāda tā ir, — man ir iesnas, kuras man traucē. Pa dienu vēl varu ciesties, bet pa nakti, kad deguns ciet, es mostos un nevaru aizmigt. Jau vairākus gadus lietoju deguna aerosolus. Esmu jau pie regulāras lietošanas pieradusi un varbūt tā arī turpinātu, ja vien ne… Mēs ar draugu gribam bērniņu, un es baidos viņam nodarīt pāri, nepārtraukti lietojot zāles.

Esmu jau nogurusi no visām zinātniskajām atbildēm, skaidri zinu, ka neesmu alerģiska pret suņiem, nav man sezonālo iesnu, droši vien kādas briesmīgas anomālijas ar kaulu struktūru arī nav, jo visparastākās alerģijas zāles palīdz. Bet kur tad ir atrisinājums.

Dziļi sevī ticu, ka tas varētu būt vairāk psiholoģisks nekā fizisks, ticu, ka iesnas man pāries, bet ko īsti man darīt??? Esmu jau atdevusi tik daudz naudas par visdažādākajām analīzēm un diagnozēm. Es gribu no tām iesnām tikt vaļā! Vai varat ko ieteikt??»

Atbild ģimenes ārste Inga Zemīte (Dr. Ingas Zemītes ģimenes ārsta prakse Rīgā, K. Barona ielā 70, 2. stāvā. Tālrunis 7277887):

«Kaut arī sniegts visai maz informācijas, visticamāk, ka vēstules autorei ir hipertrofisks rinīts, taču apstiprināt diagnozi varēs tikai pēc ārsta apmeklējuma. Jo līdzīgi simptomi varētu būt arī alerģiskajām iesnām. Tādēļ iesaku doties pie ausu/kakla/deguna ārsta.

Lai līdz brīdim, kamēr tiks sniegta medicīniskā palīdzība, situāciju vēl vairāk nesarežģītu, nekavējoties jāpārtrauc lietot dekongestanti — medikamenti, kas iesnu gadījumā atvieglo elpošanu. Šīs zāles, ja vien ārsts nav devis citādus norādījumus, nedrīkst lietot ilgāk kā trīs dienas. Tas tāpēc, ka, ilgstoši lietojot, šie preparāti veicina deguna gļotādas hipertrofiju — deguns aizaug ar liekiem audiem. (Pēc vēstulē aprakstītājiem simptomiem šķiet, ka tieši tā ir noticis.) Turklāt, jo ilgāk dekongestantus lieto, jo mazāk tie palīdz. Šos audu saaugumus likvidē ķirurģiski, ievērojami atvieglojot pacienta stāvokli.

Kamēr vēl tikai pošaties pie ārsta, iesaku pilināt degunā «Dentipur» vai «Pinosol» eļļu. «Pinosol» ir profilaktisks līdzeklis deguna gļotādu veselības uzturēšanai, savukārt «Dentipur» ir destilēta eļļa ar kumelīšu ekstraktu, kas likvidēs kairinājumu un piesarkumu, bet kumelītes — mazinās iekaisumu.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu