Kompresijas zeķes – stilīgas un ērtas

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavasaris ir laiks, kad biezie ziemas mēteļi un bikses tiek noliktas dziļi skapī, un arvien biežāk gribas uzvilkt kādu pavasarīgu apģērbu, bet, ak vai, uz kāju stilbiem parādījušies zilgani vēnu tīklojumi, kas uz saules neskartās ādas izskatās pavisam nelāgi. Tad nepieciešama ārsta speciālista - flebologa konsultācija. Bet, ja kājās veidojas tūska, tad var nēsāt kompresijas zeķes, bet pirms tās iegādājas noteikti vajadzētu konsultēties ar speciālistu. Lai gan joprojām daudzi cilvēki domā, ka kompresijas zeķes ir vizuāli nebaudāmas un tās ir grūti uzvelkamas, Mana Aptieka medicīnisko preču pārdevēja – konsultante Vineta Kokenberga apgalvo, ka tā nebūt nav.

Tikai speciālists spēs noteikt, vai pie kāju tūskas vainīga ir vēnu mazspēja un kompresijas zeķu valkāšana var uzlabot labsajūtu. Izvērtējot vēnu stāvokli, problēmas raksturu un kāju anatomiskās īpatnības, ārsts ieteiks kādas kompresijas pakāpes zeķes jāiegādājas. Nepareiza kompresiju zeķu lietošana var nodarīt cilvēkam vairāk ļauna, nekā laba, jo ir situācijas, kad šīs zeķes pat nedrīkst nēsāt.

Mūsdienās ir iespējams iegādāties ne tikai dažādu kompresiju zeķes, bet arī visdažādākajās krāsās, dizainā un biezumā. Savukārt grūti tās uzvilkt ir tad, ja to dara nepareizi. Ir speciālas palīgierīces un paņēmieni, kā šo procesu atvieglot. Var izmantot arī visparastākos gumijas cimdus, kurus lietojot, zeķes netiek saplēstas un tās ir vieglāk uzvilkt.

Profilaktiskās kompresijas zeķes nozīmē pacientiem, kuru vēnas ir veselas, bet kuri pakļauti ilgstošai statiskai slodzei – stāvēšanai kājās uz vietas, sēdēšanai birojā, pie stūres, lidmašīnā, autobusā u.c. Zeķes jāvalkā, lai neveidotos tūska un kāja dienas beigās justos mazāk pietūkusi un nogurusi, kā arī lai nākotnē nerastos vēnu problēmas. Nav simtprocentīgas garantijas, ka problēmu nebūs, bet zeķes var diezgan būtiski attālināt vai palēnināt vēnu patoloģiju attīstību.

Medicīniskās kompresijas zeķes nozīmē cilvēkiem ar vēnu slimībām. Lai izvēlētos tieši jums atbilstošas zeķes, speciālists veiks izmēra noteikšanu, kā arī apmācīs, kā zeķes pareizi uzvilkt. Pareiza medicīnas kompresijas zeķu lietošana nodrošina veiksmīgāku vēnu ārstēšanas rezultāta.

Kā kopt kompresijas zeķes? Tās nedrīkst mazgāt vairāk nekā 30 grādu temperatūrā, turklāt vēlams to darīt ar rokām. Ieteicams izmantot saudzīgus mazgāšanas līdzekļus, kas nesatur mīkstinātājus vai optiskos balinātājus. Zeķes nedrīkst izgriezt, žāvēt ar gaisa sildītāju un veļas žāvētājā, jo tad tās zaudēs kompresijas spējas. Kompresijas zeķes jāglabā sausā vietā, sargājot no tiešiem saules stariem. Ja tās saudzīgi kopsiet, tad zeķes kompresijas efektu saglabās vismaz pusgadu.

Tomēr vissvarīgākais ir ielāgot, ka kompresijas zeķes jālieto tikai pēc ārsta ieteikuma, ne kaimiņu vai draugu, kas ir viena no raksturīgākajām cilvēku kļūdām.

Lielākajās Mana Aptieka aptiekās ir iespējams iegādāties dažādas kompresijas zeķes. Kā pareizi izvēlēties piemērotāko izmēru, veidu jautājiet padomu Mana Aptieka farmaceitiem.

http://www.manaaptieka.lv/mana-veseliba/

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu