Viegliem soļiem vasarā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Karstuma iespaidā kājām ir vislielākā slodze.

Lai mazinātu diskomfortu, ko var radīt šāda slodze, noderēs daži pedikīra speciālistes Rutas Rozītes padomi.

Jau dienas sākumā jācenšas sagatavot kājas slodzei, tādēļ pēc rīta dušas kāju pēdas un apakšstilbus līdz pat ceļgaliem ieteicams ieziest ar mīkstinošu krēmu, kas satur ādu mitrinošas vielas un lavandas vai tējaskoka eļļu. Krēmu klāj vieglām, masējošām kustībām, vispirms rūpīgi izmasējot pēdas, tādējādi veicinot asinsriti. Apakšstilbu ādā krēmu ieziež virzienā no potītēm uz augšu vieglām apļveida kustībām. Visbeidzot vairākas reizes izdara ar plaukstām glāstošas kustības, it kā velkot kājā zeķi.

Dienas laikā jācenšas brīdi pa brīdim ļaut kājām atpūsties. Ja nav iespējams uz dažām minūtēm atlaisties guļus un pacelt kājas apmēram sešdesmit grādu leņķī uz augšu, lai veicinātu limfas atteci un uzlabotu asinsriti, jācenšas vismaz rast iespēju novilkt apavus un apsēsties tā, lai kājas atrastos deviņdesmit grādu leņķī pret ķermeņa augšdaļu.

Pēc garas kājās stāvot vai staigājot aizvadītas karstas dienas kājas nereti ir pietūkušas, sāpošas. Visātrākais veids, kā mazināt kāju nogurumu, ir vēsa kāju vanna, pievienojot ūdenim vannas sāli ar lavandas ekstraktu. Var izmantot arī burbuļbumbas ar lavandu, tējaskoka eļļu vai bergamoti vai paturēt kājas speciālā kāju vannā, kura nodrošina masāžu ar gaisa burbuļiem. Pēc šīs procedūras ieteicams uz dažām minūtēm apgulties un pacelt kājas augšup. Šo laiku var veltīt arī kāju masāžai ar masāžas eļļām, kuras satur ādu nomierinošas un mitrinošas vielas.

Vismaz ik pārdienās ieteicams kāju pirkstu nagos iemasēt speciālu eļļu, lai sausā gaisa ietekmē nagi nesāktu sprēgāt. Jākopj arī ienadži, ieziežot tos ar eļļu ienadžu ādas noņemšanai un viegli atbīdot ar koka irbulīti. Vasarā ieteicams kāju nagus pārklāt ar nagu laku. Tā pasargās nagus no mitruma zaudēšanas un UV staru ietekmes.

Daudziem cilvēkiem īpašas problēmas sagādā cieti atmirušās ādas bumbuļi uz pēdām, pie kāju īkšķiem un uz pēdas spilventiņa, kā arī cieta un sasprēgājusi āda uz papēžiem. Cietās ādas veidojumus vislabāk palīdz novērst visai vienkāršs procedūru komplekss. Vispirms pēc kāju vannas pēdas uz nakti bagātīgi ieziež ar treknu, barojošu krēmu. Tas mīkstinās sacietējušo ādu, tad to būs vieglāk noņemt. No rīta kāju pēdas rūpīgi izmērcē siltā ūdenī, kuram pievienoti daži pilieni tējaskoka eļļas. No vannas sāls ar aļģu ekstraktu un piena pagatavo biezu pastu un apļveida kustībām uzklāj to uz papēžiem un vietās, kur izveidojusies cietā āda. Šāds pīlings maigi noņems virsējo atmirušās ādas kārtu. Pēc šīs procedūras kājas noskalo siltā ūdenī vai salvijas lapu uzlējumā un problemātiskās vietas uz pēdām un papēžiem apstrādā ar pumeka gabaliņu. Nav ieteicams to darīt pārāk centīgi, jo cietās ādas veidojumi pasargā pēdas iešanas laikā. Turklāt, ja šos veidojumus likvidē pilnībā, tie veidosies no jauna ar dubultu sparu. Nekādā gadījumā nedrīkst cietās ādas veidojumus skrāpēt ar nazi vai žileti. Ja nav speciālā pumeka gabaliņa, labāk tā vietā izmantot jūras smiltis. Pēc cietās ādas noņemšanas noteikti jāatceras pēdas ieziest ar barojošu krēmu.

Lai mazinātu kāju svīšanu, katru rītu un vakaru ieteicams sarīkot kājām kontrastdušu, kura arī stimulēs asinsriti. Pret svīšanu līdzēs arī salvijas vai priežu skuju uzlējuma vannas, kas nodrošinās atsvaidzinošu efektu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu