Kā «izgludināt» rētas uz ķermeņa

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Parasti par brūces labu dzīšanu gādā daba, taču reizēm, lai tas notiktu ātrāk un veidotos glītāka rēta, jau laikus jāvēršas pēc padoma pie ārsta.

Rētas var padarīt mazāk traucējošas un pamanāmas, stāsta plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis.

Lai brūce sadzītu ātrāk

Ādas bojājuma gadījumā organisms dara visu iespējamo, lai ātrāk sadziedētu brūci, un iedarbina mehānismus, kas nogādā bojātajā vietā nepieciešamās barības vielas. Ja šo vielu ir par daudz, izveidojas pārāk daudz rētaudu, kas ir blīvi, sarkani un pacelti virs ādas līmeņa. Pastiprināta rēt-audu veidošanās atkarīga no organisma individuālajām īpatnībām, traumas mehānisma un brūces dzīšanas laika.

Vispirms ir svarīgi nodrošināt, lai brūce būtu tīra, taču dezinfekcijas līdzekļi jālieto uzmanīgi. Tie dezinficē, susina, piededzina brūci un dažkārt samazina asiņošanas laiku, taču vienlaikus ķīmiski apdedzina brūces malu un samazina iespēju labi sadzīt.

Lai ļautu brūcei dzīt, jāgādā, lai šim procesam nebūtu šķēršļu. Piemēram, pēc autoavārijas, kad seju sabojājuši stikli, nepieciešams tos ātri izņemt.

Lielākoties brūces sadzīst 3–14 dienu laikā atkarībā no ādas tipa, organisma īpatnībām, ķermeņa vietas un tās kustīguma, piemēram, plaukstās un locītavās dzīšana notiek lēnāk. Bieži vien ilgi dzīst apdeguma, apsaldējuma, plēstas un kostas brūces, kurās iekļuvuši netīrumi vai kuras ir inficētas ar dzīvnieku siekalām. Uz plakstiņiem vai sejas, kur āda ir plānāka, tās sadzīst ātrāk.

Dažiem cilvēkiem rētas izskatās labi jau pirmā pusotra mēneša laikā, taču dažkārt šis process ieilgst 3–9 mēnešus, pat gadu. Jo ilgāk brūce dzīst, jo lielāka iespēja, ka rēta būs neglīta.

Brūču dzīšanu kavē hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, sistēmiskās slimības, piemēram, sarkanā vilk-ēde un citas. Jāuzmanās cilvēkiem, kuri lielā daudzumā lieto aspirīnu vai citus pretiekaisuma līdzekļus, jo pastāv paaugstināts asiņošanas risks, kas var radīt asins izplūdumu un kavēt brūces dzīšanu.

Dakteris J. Ģīlis atzīst, ka dažkārt brūci palīdz sadziedēt tautas līdzekļi. Reizēm ķirurgam šķiet, ka brūces dzīšanai būs vajadzīgas vismaz 2–3 nedēļas, bet ar tautas medicīnas palīdzību tā sadzīst pēc 3–4 dienām. Ieteicams tomēr vispirms konsultēties ar ārstu, jo dažkārt pašārstēšanās ar dažādiem uzlējumiem nodara kaitējumu, ar kura sekām jācīnās vairākus mēnešus.

Dažādas rētas dažādi ārstē

Brūcei sadzīstot, veidojas normāla vai patoloģiska rēta. Normālai rētai jābūt baltai, līdzenai un mīkstai. Patoloģiskas rētas ir sarkanas, paceltas virs ādas līmeņa, dažkārt sāpīgas. Tās var būt hipertrofiskas vai keloīdas.

Hipertrofiskas rētas bieži vien veidojas kā atbildes reakcija uz pārāk lielu audu iestiepumu, tos sašujot, vai ieilgušu dzīšanas procesu, kā arī pēc apdegumiem. Laika gaitā tās zaudē sāpīgumu un sarkano krāsu, taču paliek nelīdzenas.

Keloīdās rētas bieži vien ir sāpīgas un sarkanas gadiem ilgi, kā arī mēdz augt lielākas gluži kā audzējs. Šo rētu ārstēšana ilgst no pusgada līdz diviem gadiem. Cilvēkiem, kuriem ir izņemta keloīda rēta, organisms bieži vien tajā vietā rētu veido atkārtoti.

Kamēr rētas ir sarkanas vai rozīgas, to kvalitāti var ietekmēt bez ķirurģiskas iejaukšanās, piemēram, ar lāzera palīdzību. Atkarībā no izmantotās enerģijas daudzuma un staru garuma lāzeram var būt ne tikai ķirurģisks, bet arī audus iztvaicējošs, brūci attīrošs vai reģenerējošs efekts. Dažas rētas ar lāzera palīdzību noslīpē, citās izdedzina patoloģiski biezo asinsvadu tīklojumu, lai tās kļūtu līdzenākas un zaudētu sarkano krāsu.

Aptiekās var nopirkt ziedes un želejas, kas veicina brūces dzīšanu un padara rētas gludākas. Tās veidotas no citronu vai sīpolu mizu, gaiļa sekstes u. c. ekstraktiem, kuriem gadu simtu laikā pierādītas ādas reģenerāciju stimulējošas īpašības. Šie līdzekļi dažkārt padara rētas gludākas un baltākas, taču nelikvidē tās pilnībā.

Ja organismam ir tieksme veidot neglītas rētas, ieteicams lietot silikona ziedes, aplikācijas un pārsējus, spiedošu apģērbu, kas nodrošina vienmērīgu, pastāvīgu spiedienu rētas rajonā. Pacienti ievērojuši, ka pēc vēdera priekšējās sienas operācijas, kad izveidojas bieza, sarkana un sāpīga rēta, apakšbikšu vai zeķbikšu gumijas vietā tā kļūst balta, līdzena un nesāpīga. Tas dod cerības, cītīgi un pareizi ārstējot, arī pārējo rētas daļu padarīt gludu, līdzenu un nesāpīgu.

Kad rēta kļuvusi balta, ar to jāsamierinās vai arī jāveic ķirurģiska operācija. Glītākas var padarīt arī pirms daudziem gadiem radušās rētas.

Rētas ķirurģiskās korekcijas metode ir atkarīga no tās izmēra un veida. Ja tā ir ļoti liela un, piemēram, stiepjas pāri visam krūškurvim, nepieciešama liela apjoma ķirurģiska iejaukšanās. Izvēloties operācijas apjomu, ārsti izvērtē, kā veidojušās rētas pēc iepriekšējām operācijām. Ja pacientam ir patoloģiskas rētas, ļoti jāuzmanās, lai pēc operācijas atkal nepaliktu neglītas rētas.

Operāciju veic ar vietējo anestēziju vai vispārējā narkozē.

Rētas, kura izveidojusies galvas matainajā daļā, koriģēšanas veids atkarīgs no traumas mehānisma. Dzīvnieka koduma vai apdeguma gadījumā rēta parasti ir lielāka un to ir grūtāk likvidēt. Rētu pārbīda, lai tā būtu vienmērīgi nosegta ar matiem.

Reizēm rētu koriģēšanai nepieciešami elastīgi audi. Tos pārbīda no blakus esošajām ķermeņa vietām vai iepriekš citā vietā izstiepj ar speciālām ķirurģiskām ierīcēm espanderiem.

Dažu rētu izgriešanai nepieciešamas vairāku etapu operācijas. Sākumā audus izstiepj, tad rētu izgriež un pārbīda izstieptos audus. Atkārtotas ķirurģiskas korekcijas procesā rētu pārbīda, lai tā sakristu ar audu dabiskajām līnijām.

Patoloģiskajās rētās dažkārt injicē kortikosteroīdus. Injekcijām ir divējāda iedarbība, pirmkārt, zāļu iedarbības rezultātā samazinās iekaisuma process un tiek veicināta rētaudu atrofija un, otrkārt, noteiktā audu slānī tiek radīts spiediens, kas izraisa audu saplakšanu un uz laiku pārtrauc asinsriti rētā.

Lai mazinātu rētas, kas izveidojušās pēc strutainiem ādas iekaisumiem, piemēram, pinnēm, vējbakām, vispirms jānovērš iekaisums un saudzīgi jālikvidē strutu perēkļi. Pēc tam rētas var padarīt mazāk redzamas ar lāzerslīpēšanas palīdzību.

Ādas virskārtas nelīdzenumu palīdz likvidēt arī ķīmiskais pīlings, mikrodermabrāzija un citas kosmētiskās procedūras.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu