Kurš ir labākais dienas krēms?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kosmētikas ražotāji piedāvā arvien jaunus un efektīvākus dienas krēmus.

Kuru izvēlēties? Un kā zināt, ka tieši šis produkts der jūsu ādai?

Galvenais uzdevums — mitrināt un aizsargāt

Skaistumkopšanas speciālisti uzskata, ka dienas kosmētikas galvenā funkcija ir ādas aizsardzība un mitrināšana. Pat tad, ja mūsu mērķis ir samazināt grumbiņas, panākt liftinga efektu vai uzlabot sejas krāsu, pirmām kārtām dienas krēmam jānodrošina ādā stabils mitruma līmenis un jāsargā tā no ārējās vides kaitīgās iedarbības. Lai pārliecinātos par krēma efektivitāti, svarīgi noskaidrot, kādā veidā šie uzdevumi tiks īstenoti.

Mitrināšana var izpausties divējādi. Krēma sastāvā var būt iekļauti mitrinātāji (minerāleļļas vai sintētiskas vielas), kas veido uz ādas virsmas plānu plēvīti un kavē ūdens iztvaikošanu. Otrs variants — komponenti var iedarboties šūnu līmenī, stimulēt to spējas saistīt un noturēt ūdeni. Speciālisti atzīst, ka vērtīgāka ir tieši šāda iedarbība. Kosmētikas ražotāji ir atklājuši aktīvākos mitrinātājus: tā ir hialuronskābe, hitazāna sāļi, glikolskābe, urīnskābe, dažādi polisaharīdi, kas atrodami, piemēram, alvejā un jūras aļģēs. Daudzas šīs vielas satur aminoskābes, kuras ietilpst arī tā saucamajā NMF — ādas dabiskajā mitrinošajā faktorā: pateicoties tam, ūdens dabiski saglabājas ādas slāņos. Tiesa, lai iedziļinātos krēma sastāvā, jāprot atšifrēt ķīmiskie nosaukumi.

Atšķiras arī ādas aizsardzības iespējas. Speciālisti uzsver, ka vasarā lietojamajam dienas krēmam noteikti jāsargā āda no ultravioletā starojuma, un ir vairāki veidi, kā to nodrošināt. Krēmam var būt UVA un UVB staru filtri — organiski vai neorganiski komponenti, piemēram, cinka oksīds vai titāna dioksīds, kas atstaro saules starus. Aizsardzību var nodrošināt arī antioksidanti un vielas, kurām piemīt antioksidantu iedarbība. Tie ir E, A, C vitamīni, mikroelementi, fermenti, koferments Q10, tāpat — komponenti, ko iegūst no dažādām ēteriskajām eļļām un ekstraktiem, piemēram, no vīnogu kauliņiem, diedzētiem kviešu graudiem, aļģēm, alvejas. Kosmetoloģes antioksidantiem piešķir pat lielāku nozīmi nekā filtriem, jo tie ne tikai bloķē brīvos radikāļus (aktīvas molekulas, kas, mijiedarbojoties ar citām, bojā veselās šūnas), bet arī piedalās procesos, kas stimulē šūnu atjaunošanos. Tas nozīmē — dienas krēms, kura sastāvā ir fermenti un vitamīni, jebkurā gadījumā sekmē ādas atjaunošanos, pat ja tā galvenā funkcija ir ādas mitrināšana.

Trīs svarīgākie izvēles principi

Ideālā variantā ādas kopšanas līdzekļus vajadzētu izraudzīties, konsultējoties ar savu kosmētiķi. Bieži vien mēs to darām pašas, un kosmetoloģes norāda trīs galvenos principus, kas jāņem vērā.

1. Ādas tips. Lielākā daļa kosmētikas ražotāju piedāvā krēmus sausai, sausai un jutīgai, normālai, normālai un kombinētai, kā arī taukainai ādai. Vienas līnijas kosmētiskajiem līdzekļiem, kas paredzēti atšķirīgiem ādas tipiem, ir kopīgs mērķis, bet dažāda konsistence un niansēs atšķirīgs sastāvs. Viens no svarīgākajiem kosmētikas uzdevumiem, ko cenšas īstenot jaunākās paaudzes krēmi, — panākt, lai āda veidotu dabisku aizsargbarjeru. Kosmetoloģes to sauc par aizsargmantiju, kas rodas no pārragotām šūnām un sviedru un tauku dziedzeru darbības. Normālai ādai šis process notiek sabalansēti, bet sausai hidrolipīdu slānis veidojas nepilnīgs. Krēms, kas paredzēts sausas ādas mitrināšanai, stimulē arī tauku dziedzeru darbību. Protams, taukainai ādai, kurai lipīdu ir pietiekami, tas absolūti nav piemērots.

2. Ādas stāvoklis. Āda mainās. Mainoties sezonām, sausa āda kļūst izteikti jutīga, var parādīties pigmenta plankumi, asāk iezīmēties sīkās grumbiņas, saasināties sīko asinsvadu problēmas. Tāpēc dienas krēmam jāizvirza individuālas prasības. Piemēram, zinot, ka ādai ir tendence uz tūsku, jāpievērš uzmanība komponentiem, kas stimulē mikrocirkulāciju. Tiesa, ar dienas krēmu vien, visticamāk, problēmu neizdosies novērst. Vajadzīga kompleksa pieeja: optimāls uzturs, fiziska aktivitāte, sabalansēts darba un atpūtas režīms un, protams, vizītes pie kosmetologa.

3. Vecums. Parasti krēmus neražo īpaši nošķirtām vecuma grupām, taču iedarbības intensitāte ļauj noprast, vai tie piemēroti jaunai vai nobriedušai ādai. Kosmetoloģēm par šo jautājumu ir atšķirīgi uzskati. Daļa ādas kopšanas speciālistu atzīst, ka atsevišķos gadījumos (pēc slimošanas, smaga darba, mācībām, stresa) intensīvai skaistuma kūrei arī jaunas sievietes var lietot aktīvos krēmus. Citi turpretim domā, ka jācenšas izmantot pašas ādas resursus un pie aktīvas kosmētikas jāķeras tad, kad ādas dabiskās atjaunošanās iespējas ir izsmeltas. Jebkurā gadījumā, izvēloties dienas krēmu, par galveno kritēriju speciālisti izvirza mērķi, ko vēlamies sasniegt, un problēmu, ko gribam atrisināt. Nav jālieto krēms, kas izlīdzina grumbiņas, ja to nav!

Vienkāršs tests, kā noteikt ādas tipu

Ja neesat pārliecināta, kāds ir jūsu ādas tips, izmantojiet kosmetologu ieteiktu vienkāršu metodi. Rūpīgi nomazgājiet ādu ar želeju un pēc divām stundām piespiediet pie tās salveti vai tīru spogulīti. Ja no visām sejas daļām paliek eļļaini nospiedumi, jums ir taukaina āda. Ja nospiedumu atstāj tikai piere, deguns un zods, tad, visdrīzāk, tā ir kombinēta, bet, ja nospiedumi nepaliek ne no pieres, deguna, zoda, ne arī kādas citas sejas daļas, tas liecina — āda ir sausa. Ja tā turklāt lobās, — ļoti sausa un dehidratēta. Ja spogulītī redzat paplašinātus asinsvadus, — kuperoza un jutīga. Normālai ādai šāds tests nav nepieciešams — jo tai vienkārši nav nekādu problēmu.

Kas jāzina par krēmiem

  • Ikviens krēms sastāv no ūdens, emulgatora un tauku komponentiem. Atkarībā no tā, vai ūdens molekulas ietvertas eļļainā bāzē, vai otrādi — tauku molekulas ir ūdens bāzē, krēms piemērots dienai vai naktij. Dienas krēmiem raksturīga vieglāka konsistence, tie ātrāk iesūcas un neatstāj taukainu spīdumu. Tiesa, aukstam laikam vai sevišķi sausai ādai arī dienas krēms var būt ar lielāku taukvielu saturu.
  • Vismazāk tauku komponentu ir želejās (patiesībā tās var uzskatīt par beztauku krēmiem). Parasti želejām ir mitrinoša iedarbība, tās neapgādā ādu ar taukos šķīstošiem vitamīniem, tāpēc, ja ir sausa āda, pēc želejas noteikti jālieto barojošs krēms.
  • Dienas krēms jāuzklāj no rīta līdz pulksten vienpadsmitiem, jo šajā laika āda aktīvi uzņem mitrinošos komponentus. Vēlāk aktivizējas tauku un sviedru izdale, tāpēc šajā laikā piedāvāt ādai dārgas, aktīvas vielas nav vērts.
  • Ja krēms ir piemērots, tas rada pozitīvas izjūtas: nekož, nekairina, nevelk ādu, jums patīk tā smarža un apmierina izskats. Ja ir citādi, — tātad tas nav jūsu īstais krēms.
  • Pievērsiet uzmanību iepakojumam. Jo aktīvākas vielas ir krēma sastāvā, jo tam jābūt labāk noslēgtam un necaurredzamākam. Kosmētikā, kas iepildīta baltā, caurspīdīgā stikla flakonā bez kārbiņas, bioloģiski aktīvu komponentu (piemēram, Q10), visticamāk, nebūs, jo tie dienas un saules gaismā būs jau noārdījušies.
  • Krēma sastāvā pirmie tiek uzskaitīti komponenti, kuru ir visvairāk, pēdējie — kuru ir vismazāk. Aktīvās vielas ražotāji parasti izceļ un norāda atsevišķi.
  • Tūlītēju mirdzošas un zīdaini gludas ādas efektu panāk ar gaismu atstarojošām silikona mikrosfērām. Diemžēl efekts ir tikai vizuāls un nav saistīts ar pārmaiņām ādas struktūrā. Ja krēms ir iedarbīgs, uzlabojumus var gaidīt pēc 28 dienām, kad apritējis pilns šūnu nomaiņas cikls.
  • Arī dienas krēmi jāuzklāj uz pilnībā attīrītas ādas. Ja nepieciešams (āda ir taukaina), no rīta to notīra ar želeju un toniku, nevis tikai noskalo ar ūdeni.

Kosmetoloģes ir secinājušas, ka ādas izskatu ietekmē ne tikai krēma kvalitāte, bet arī noskaņojums. Vairāk smaidiet!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu